Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 1843/20-4-2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και των ευρωβουλευτών, Μανώλη Γλέζου και Γιώργου Γραμματικάκη, με αίτημα την ανακατασκευή της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας «Κοράκου», στην Κοιλάδα του Αχελώου, μια Γέφυρα πεντακοσίων χρόνων.

 

Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα, που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί, που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους, είναι αυτοί, που τιμούν την Ιστορία τους, καθώς με αυτές φαίνεται ότι διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

 

Αυτό υποστηρίζουν με δηλώσεις τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και οι ευρωβουλευτές, (Μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού), Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Γραμματικάκης με αφορμή τα 500 χρόνια από την κατασκευή και τα 66 από την ανατίναξη της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας «Κοράκου», στην Κοιλάδα του Αχελώου. Έρχονται να προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, που με παρεμβάσεις τους, κατά καιρούς, ζητούν με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της ως άνω γέφυρας.

 

Η θρυλική Γέφυρα «Κοράκου» ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή της. Σήμερα, έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου. Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου –με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας, έχουν επανειλημμένα, ζητήσει την ανακατασκευή της (η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα: «Η Γέφυρα του Κοράκου» κτίστηκε το 1515, ονομάζεται εναλλακτικά «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι»).

 

Η εν λόγω γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθειά τους να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δυστυχώς, από τις πρόσφατες πλημμύρες τα δύο κομμάτια που απόμειναν λιγόστεψαν ακόμα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει πρωτοβουλίες για την ανακατασκευή της ως άνω γέφυρας; Αν «ναι», ποιες είναι αυτές;

2. Με δεδομένη την τοποθέτηση των κ.κ. Σούλτς, Γλέζου και Γραμματικάκη, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση πόρων από τα αντίστοιχα προγράμματα για την πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να αποκατασταθεί το σύνολο των παραδοσιακών γεφυριών που υπέστησαν ζημιές από την φετινή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2025 Νίκος Ι. Νικολόπουλος