Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 1910/21-4-2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Για ακόμα μια φορά επανέρχομαι στην «αμαρτωλή» διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Στίβου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1997. Στο πρόσφατο παρελθόν, σε ερωτήσεις που είχα υποβάλει στους τότε αρμοδίους υπουργούς, συγκεκριμένα: ερώτηση & ΑΚΕ: α) αρ. πρωτ. 10737/17-5-13, β) αρ. πρωτ. 6251/760/13-2-14 και γ) αρ. πρωτ. 1154/153/16-7-2014, οι απαντήσεις που έλαβα είναι ακατανόητες και απαράδεκτες, μπορεί, δε, να θεωρηθεί μόνο ως προσπάθεια περαιτέρω διατήρησης σιωπής επί αυτού του οικονομικού εγκλήματος και σαφή προσβολή του θεσμού Κοινοβουλευτικού Έλεγχου.

Τα διακομματικά εγκλήματα στην διοργάνωση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου το 1997 συγκάλυψε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των εγγράφων, που περιλαμβάνονται στον φάκελο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, «Αθήνα 1997». Η διοργάνωση είχε προϋπολογισμό 5.180.626.000 δρχ. και τελικό κόστος 19 δις δρχ! Πώς, ενώ ήταν όλα έτοιμα για να σταλεί ο λογαριασμός (περίπου 30.000.000 ευρώ) στους υπευθύνους, δόθηκε «συγχωροχάρτι»; Το θέμα της κακοδιαχείρισης, των υπερτιμολογήσεων και άλλων ανομημάτων σερνόταν επί χρόνια και μόλις το κράτος ετοιμάστηκε να καταλογίσει το κόστος στους υπευθύνους της διοργάνωσης (περίπου 30.000.000 ευρώ έφταναν οι καταλογισμοί), η Βουλή έκανε το έγκλημα αόρατο! Χρειάστηκε μόλις μια τροπολογία γι' αυτό.

Μπορεί να έχουνε περάσει 18 χρόνια από το μεγάλο φαγοπότι που «εξαφάνισε» η Βουλή, οι αποκαλύψεις, όμως, συνεχίζονται και νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία είχε συνυπογράψει την τροπολογία 1856 σ' ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έφερε τον αθώο τίτλο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και σε άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις», εξέπληξε το ακροατήριο. Ζήτησε την απόσυρση της υπογραφής της από την τροπολογία 1856, λέγοντας τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω κάπως ανάποδα την τοποθέτησή μου. Θα ξεκινήσω από τις τροπολογίες, μια που χθες τοποθετήθηκα επί της αρχής και γενικά είμαστε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Θα ήθελα, λοιπόν, να διευκρινίσω ότι με την υπ' αριθμόν 340/29/9/2014 επιστολή μου προς το Τμήμα Νομοθετικού Έργου της Βουλής ζήτησα την απόσυρση της υπογραφής μου από την τροπολογία με αριθμό 1856/214/26-9-2014, που αφορά την Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού "Αθήνα 1997", όταν, διαβάζοντας την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσα ότι όσα αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση είναι ψευδή και παραπλανητικά. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχαστεί και οι συνέπειές του να παραγραφούν».

Σε συνέχεια αυτών, η “κυριακάτικη δημοκρατία” στο φύλλο της 29-03-15, προχωράει σε αποκαλύψεις και παρουσιάζει νέα στοιχεία για την πολύκροτη αύτη υπόθεση, τα όποια και σας παραθέτουμε. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει :

«Τι είδους υπόθεση εκκρεμούσε από το 1997 και η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήθελε άρον άρον να την κλείσει μέσα σε μια τροπολογία; Την περιέγραψε ευσύνοπτα η κυρία Δέσποινα Κωνσταντάρα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε εισήγησή της στην πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2014. Η κυρία Κωνσταντάρα είπε στους συναδέλφους της: «Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από πάρα πολύ κόπο και με μηδαμινά τεχνικά μέσα, κατέληξε σε ένα πόρισμα σε σχέση με ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διοργάνωσε η χώρα μας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, και κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο εντόπιζε ελλείμματα κατά υπολόγων οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτή τη διαχείριση του φορέα του πρωταθλήματος. Με κατάπληξη, πικρία και απογοήτευση, στις 7/10 του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία, βουλευτική, με την οποία νομιμοποιήθηκαν αυτές οι δαπάνες, και ενώ -να επισημάνω- το Ελεγκτικό Συνέδριο βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης των ελλειμμάτων από τους ελλειμματίες υπολόγους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυρία Κωνσταντάρα δεν μίλησε... θεωρητικά στους συναδέλφους της. Είχε ιδία γνώση και άμεση ανάμειξη με την έρευνα για το «πού πήγαν τα λεφτά» των υπερφορολογημένων Ελλήνων. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το "Αθήνα 1997", που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013, φέρει την υπογραφή της, μια και εκείνη ήταν η επικεφαλής της ομάδας ελέγχου!

Ακολουθεί το κείμενο, με το οποίο η Βουλή ενταφίασε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των προσώπων, που αναφέρονται σε δύο εκθέσεις (η μία του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2013 και η άλλη της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2007).

Άρθρο 45: Νομιμοποίηση δαπανών - Άρση καταλογισμών του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997».

1. Οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», το οποίο έχει συσταθεί με το άρθρο 4 του ν. 2435/1996 και με την υπ' αριθμ. 5896/29/2/1996 απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού (Β΄ 146), θεωρούνται νόμιμες, εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου.

Οι δαπάνες αυτές είναι ενδεικτικά όσες αφορούσαν έργα, εργασίες, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, μισθώματα, χρηματοδοτήσεις και παραχωρήσεις πάγιου εξοπλισμού σε νομικά πρόσωπα συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και ήδη έχουν καταβληθεί και έχει βεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα η εκτέλεση όλων των παραπάνω.

2. Καταλογισμοί, οι οποίοι έγιναν και αφορούν δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου, σε βάρος των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997» και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Το κείμενο της τροπολογίας που ψήφισαν οι βουλευτές σε αυτή την ανεκδιήγητη συνεδρίαση δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Αρκεί να επισημανθούν δύο σημεία του για να καταλάβει και ο πλέον αδαής, ότι στόχος της τροπολογίας ήταν η προστασία των μελών του «Αθήνα 1997» από το ...δημόσιο συμφέρον και όχι το αντίστροφο. Στο πρώτο άρθρο της η τροπολογία δίνει συγχωροχάρτι στις υπερβάσεις κόστους «εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού του νομικού προσώπου».

Και στο δεύτερο άρθρο το... κλασικό: «η διαγραφή των ποσών που καταλογίστηκαν σε βάρος των υπευθύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.»

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι: πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις από το παράθυρο, πληρωμές και προμήθειες δίχως να έχει προηγηθεί σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, εξωφρενικές αμοιβές, «εθελοντές» που κόστισαν 600.000.000 δραχμές, ορδές δημοσιογράφων που πληρώθηκαν αδρά, πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης, κατασκευές στούντιο και άλλες που πληρώθηκαν στο ακέραιο, χωρίς να υπάρχει έγκριση από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, έργα εκτός σκοπού και δαπάνες επί δαπανών που πλήρωσαν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι πένητες Έλληνες. Όλα αυτά ελέγχθηκαν μέχρι δραχμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα μη δικαιολογημένα ποσά καταλογίστηκαν σε πρόσωπα, που έφεραν την ευθύνη για τις πληρωμές, που έγιναν σε αυτό το πανηγύρι. Ενδεικτικά, θα αναφερθούν μερικά τιμολόγια, που πληρώθηκαν στο ακέραιο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν θυμηδία -αν δεν υπέφεραν τόσο πολύ οι Έλληνες από τα ατιμώρητα οικονομικά εγκλήματα του παρελθόντος: Τιμολόγιο 189, της 4ης Αυγούστου 1997: Καθαρισμός W.C. και λαμπών 1.888.000 δρχ. Την ίδια ημερομηνία με τα τιμολόγια 185, 186, 187 και 188 πληρώθηκαν για καθαρισμούς 7.280.600 δραχμές. Η καθαριότητα των κερκίδων ανά τιμολόγιο κόστιζε περίπου 4.000.000 δραχμές. Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι πολίτες πλήρωναν, ότι γινόταν στο «Αθήνα 1997» πολλαπλάσια σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς.

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για τα υλικά που αγοράστηκαν για το «Αθήνα 1997» και έπειτα, όταν έγιναν οι έλεγχοι. Ουδέποτε βρέθηκαν! Είναι πολλές οι σχετικές με το θέμα αναφορές της έκθεσης, που υπογράφει η κυρία Κωνσταντάρα:

«Τα κατωτέρω έργα τέχνης δεν ανευρέθησαν κατά τον έλεγχο, καίτοι αγοράστηκαν με δαπάνες του ελεγχόμενου προϋπολογισμού:

 

1) Το άλμπουμ με διάφορες ασφράγιστες και σφραγισμένες σειρές αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με το 215/18.7.97 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο της Μαρίας Βλαστού, αξίας 843.700 δρχ.

2) Τα μικρά έργα ζωγραφικής, που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση σειράς γραμματοσήμων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 15/27/5/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 3.240.000 δρχ.

3) Τα προσχέδια και οι τελικές μακέτες των μεταλλίων των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», σύμφωνα με το 13/13/3/1997 δελτίο αποστολής - τιμολόγιο του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 1.180.000 δρχ.

4) Οι αφίσες των 18 σπουδαστών της ΑΚΤΟ, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν για την εκτύπωση λευκώματος με θέμα τον εορτασμό των 100 ολυμπιακών χρόνων».

 

Οι ελλείψεις του εξοπλισμού και τα αντικείμενα που δεν έβρισκαν οι ελεγκτές γίνονται ακόμα πιο ...εντυπωσιακές: αναφέρεται, ότι δεν βρέθηκαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται καναπέδες, τραπέζια καθιστικών με μάρμαρο και κρύσταλλο, κρύσταλλα τραπεζιών με αμμοβολή, πάγκοι - στηθαία από ξύλο και μάρμαρο, 4 έπιπλα τηλεοράσεων, φωτιστικά ορόφων και πλαϊνών τοίχων, κολόνες από μάρμαρο, 10 τραπέζια μπαρ από μάρμαρο και κρύσταλλο.

 

 

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καθίσταται σαφές, ότι «δεν βρέθηκαν βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των εργασιών, ούτε πρωτόκολλα ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των προμηθειών».

Και ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου: δεν βρέθηκε καν το σκηνικό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου! Όπως αναφέρεται στη σελίδα 91, της έκθεσης: «(δεν ανευρέθη κατά τον έλεγχο) το σκηνικό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, το οποίο, σύμφωνα με την 23η/10/8/1997 Συνεδρίαση της ΚΟΕ, δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Με το έγγραφο υπ’ αρ. Πρωτ. «26449/13/5/2010» ζητήσαμε στοιχεία από τον Δήμο Αθηναίων για την τύχη του εν λόγω έργου, αλλά δεν λάβαμε απάντηση».

Κατόπιν των άνω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεται η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έτσι ώστε, παρότι έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια, να χυθεί επιτέλους άπλετο φώς σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης;

2. Είναι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στην ακύρωση της τροπολογίας 1856/214/26-9-2014 και να αφήσουν τις αρχές του κράτους να απαιτήσουν από τους υπευθύνους να πληρώσουν με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε η Χώρα να εξοικονομήσει περίπου 30.000.000 ευρώ;

3. Θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων στο ως άνω ζήτημα;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος