Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 2205/30-4-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Παρόλο που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Ένωσης ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας κάνει λόγο για δυο σημαντικά θέματα: α) Για διαφυγόντα έσοδα από νοσηλείες και ασφαλισμένους ιδιωτικών εταιρειών και β) Για σοβαρές ελλείψεις υλικών στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Σχετικά με το πρώτο θέμα και σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό συμβαίνει, διότι οι τουρίστες που καταφεύγουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές του νοσοκομείου και οι ασφαλιστικές τους εταιρείες, τις περισσότερες φορές δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα.

Επιπλέον, με αφορμή τον ερχομό της τουριστικής περιόδου, το πρόβλημα αυτό αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ένα σοβαρό θέμα επίσης, σύμφωνα με την Ένωση, είναι το γεγονός, ότι η γραμματεία παραμένει κλειστή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τα νοσήλια από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τουρίστες που καταφεύγουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές του νοσοκομείου και οι ασφαλιστικές τους εταιρείες, τις περισσότερες φορές, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα: «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, προς μεγάλη έκπληξη και των ίδιων, είναι εντελώς δωρεάν, όταν αυτές παρέχονται μεταξύ 11 το πρωί και 7 το βράδυ, καθώς αυτό το χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί γραμματεία στο νοσοκομείο», καταγγέλλουν οι γιατροί. Και συνεχίζουν:

«Η ίδια αδυναμία υπάρχει όταν τα εξιτήρια γίνονται απογεύματα, αλλά και από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί, καθώς, υπάρχει αδυναμία άμεσου υπολογισμού των νοσηλίων. Το τελευταίο, έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή απώλεια χιλιάδων ευρώ, ποσού που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη μισθοδοσία όλου του έκτακτου προσωπικού, το οποίο θα έπρεπε να προσλαμβάνεται για να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση.

Η χρήση των υπηρεσιών Υγείας από τουρίστες είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Το νέο κτίριο σε συνδυασμό με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών -ποιότητα που οφείλεται στο ζήλο των εργαζομένων- έχει οδηγήσει πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού να προτρέπουν τους πελάτες τους να κάνουν χρήση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατακόρυφης αύξησης της κίνησης στο νοσοκομείο, καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται, προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αύξηση και στο προσωπικό. Έτσι, οι λιγοστοί και ήδη ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι καλούνται να καταναλώσουν και τις τελευταίες παρακαταθήκες δύναμής τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο εργασίας”.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα, στο κείμενο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας τονίζονται οι πολλές και σοβαρές ελλείψεις υλικών στα Κέντρα Υγείας του νησιού. Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει:

“Τεράστιο αλαλούμ επικρατεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του νόμου. Το διοικητικό πέρασμα των κέντρων υγείας από τα νοσοκομεία στις υγειονομικές περιφέρειες είναι απαραίτητο σκαλί για την αυτονόμηση και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει φέρει όμως τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες

Οι αλλεπάλληλες αντικρουόμενες εντολές της απερχόμενης διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας, έφεραν την κατάσταση σε σημείο διάλυσης. Οι αποφάσεις για τις προμήθειες υλικών, τα λειτουργικά έξοδα, την εφημεριακή αποζημίωση των ιατρών ανατρέπονται συνεχώς. Έτσι, λειτουργικά, τη μια μέρα οι μισές υπηρεσίες ανήκουν στην υγειονομική περιφέρεια και την επόμενη, επιφορτίζεται το νοσοκομείο με τις διαδικασίες διεκπεραίωσης. Οι υπάλληλοι και των 2 υπηρεσιών από την άλλη πλευρά δηλώνουν τη μια αναρμόδιοι και την επόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω μειωμένου προσωπικού.

Το αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εξάντληση μέσα στο τελευταίο τετράμηνο όλων σχεδόν των ήδη ελάχιστων αποθεμάτων υλικού. Ευτυχώς, δε, πρόκειται για υγειονομικό υλικό καθώς σε αυτό δε σταμάτησε ποτέ η προμήθεια από το νοσοκομείο (έστω και με τις συνηθισμένες περικοπές) με χρέωση πλέον στην Υ.Πε. Όμως, δεν αρκεί μόνο υγειονομικό υλικό για να λειτουργήσει μια μονάδα υγείας…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας στις προμήθειες είναι ότι στο κέντρο υγείας Αγ. Αθανασίου τελευταία στιγμή έγινε προμήθεια οξυγόνου, καθώς τα αποθέματα στις φιάλες τελείωναν και η σύμβαση της υγειονομικής περιφέρειας με τον προμηθευτή ήρθε μόλις την προηγούμενη Πέμπτη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά.

Αναλώσιμα εκτυπωτών και χαρτί Α4 για συνταγές και παραπεμπτικά δεν υπάρχουν, εδώ και 2 βδομάδες. Στα Περιφερειακά ιατρεία η συνταγογράφηση γίνεται με δωρεά χαρτιού από τους τοπικούς συλλόγους και το δήμο, ενώ για την ώρα, στο ΚΥ Αγ. Αθανασίου, το μεγαλύτερο του νομού, το χαρτί το βάζουν «ρεφενέ» κάθε μέρα, όσοι έρχονται να γράψουν φάρμακα.. Υλικά καθαριότητας έχουν εξαντληθεί προ πολλού και η καθαριότητα γίνεται με νεράκι….

Όσο για τα εργαστήρια, που είναι απαραίτητος πυλώνας για τη μείωση της δαπάνης του δημοσίου για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, που υποτίθεται ότι στηρίζουν ουσιαστικά τη λειτουργία ενός κέντρου υγείας, ώστε να μη χρειάζεται τα επείγοντα να φτάνουν στο νοσοκομείο, δεν γίνεται λόγος... Σε όλα τα κέντρα υγείας του νομού δεν λειτουργούν, καθώς έχουν μείνει χωρίς αντιδραστήρια… Υπάρχουν ευήκοα ώτα αρμοδίων;”

Επειδή, σε μία περίοδο που τα οικονομικά του ΕΣΥ βρίσκονται σε πτωτική πορεία, το να διαφεύγουν σημαντικά έσοδα από ένα νοσοκομείο – εν μέσω μιας εντονότατης, μάλιστα, τουριστικής ζώνης – είναι τουλάχιστον πολυτέλεια.

Επειδή ,ακόμη και η καθημερινή απώλεια χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσε, σύμφωνα με την ως άνω Ένωση, να χρηματοδοτήσει τη μισθοδοσία όλου του έκτακτου προσωπικού.

Επειδή η έναρξη της περιόδου αιχμής της τουριστικής περιόδου πλησιάζει και το προσωπικό του νοσοκομείου ετοιμάζεται για μια ακόμη χρονιά να επιστρατεύσει το "φιλότιμο" για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, που και φέτος θα προκύψουν.

Επειδή το μέχρι πρότινος καθεστώς διοίκησης των υπηρεσιών υγείας του νησιού, στη βάση της μνημονιακής ατζέντας, οδήγησε το σύστημα υγείας σε κατάρρευση και απαξίωση.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε:

1. Θα αναζητηθούν ευθύνες για την ως άνω ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην υγειονομική περίθαλψη της Κέρκυρας, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να σταματήσουν να κρύβονται και να δώσουν εξηγήσεις;

2. Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες για τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δεν καταβάλουν νοσήλια, με βάση τις καταγγελίες που αναφέρονται στην παρούσα;

3. Ποιες ενέργειες δρομολογούνται, προκειμένου να διορθωθεί η ως άνω προβληματική κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη εντός της Κέρκυρας, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου;

4. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση και λειτουργική στελέχωση των δημόσιων υποδομών παροχής υγείας στην Κέρκυρα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, τόσο η αυξημένη κίνηση, όσο και η καθημερινή απώλεια χιλιάδων ευρώ, όπως περιγράφονται στην παρούσα;

5. Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο, να χρηματοδοτηθεί η μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού, προς κάλυψη των τεράστιων απωλειών λόγω των μη εισπραττόμενων εσόδων από ιατρικές πράξεις εις βάρος των υποδομών του ΕΣΥ στην Κέρκυρα, όπως αυτά προκύπτουν από την έλλειψη φυσικής εποπτείας των υποδομών υγείας του νησιού, ένεκα της απουσίας προσωπικού;

6. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις αναλωσίμων ιατρικών κ.α. απαραίτητων υλικών στα Κέντρα Υγείας του ως άνω νησιού;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος