Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3101/29-5-2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Ως γνωστόν, με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού, ορίστηκε, ότι από τις αρχές του έτους 2014, για κάθε δημόσια δαπάνη που περνά από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, προκειμένου να γίνει η πληρωμή, θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Αν προκύπτει οφειλή, είτε για φόρους, είτε για ασφαλιστικές εισφορές, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε αυτόματους συμψηφισμούς, πληρώνοντας στον δικαιούχο μόνο ότι απομένει από τη διαφορά.

Σας θυμίζω, ότι το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προκύπτει, είναι πάνω από 1 δις ευρώ, ενώ μέρος του μόνον προέκυψε από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που είχαν λάβει στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, των 28 δισ. Ευρώ, που είχαν λάβει οι τράπεζες, από το 2009, ενώ το χρέος, μέχρι το 2012, ήταν πάνω από μισό δις, 555 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια!!! Τις προηγούμενες πληροφορίες μας μεταφέρει από το διαδίκτυο η ιστοσελίδα «https://georgiosfk.wordpress.com».

Φημολογούνταν, δε, τότε, πως το ποσό της οφειλής θα δινόταν έναντι προνομιούχων μετοχών και οι τράπεζες όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα στο δημόσιο το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια !!!

 

Επειδή σύμφωνα με την ως άνω σχετική Υπουργική απόφαση, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, πριν από την πληρωμή κάθε δημόσιας δαπάνης, υποτίθεται ότι αναζητούν μέσω των Εφοριών και του ΙΚΑ, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του κάθε δικαιούχου.

Επειδή σύμφωνα με την παράγραφο 1, του άρθρου 25, του Ν.1882/1990, ισχύει το εξής:

«1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

β) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’ υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Οι Τράπεζες, δεδομένων όλων των ανωτέρω, έχουν δυνατότητα λήψης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή όχι;

2. Αν οι τράπεζες χρωστούν στο Δημόσιο, πόσα χρωστούν κάθε μια;

3. Θα παρέμβει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, αν οι Τράπεζες οφείλουν πάνω από 1 δις ευρώ;

4. Εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο οτιδήποτε από τις Τράπεζες, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στην οποία συντέλεσαν οι τράπεζες και πλήρωσαν ακριβά όλοι οι Έλληνες πολίτες φορολογούμενοι;

5. Ποιο διοικητικό στέλεχος ή/και όργανο διοίκησης ευθύνεται από πλευράς τραπεζών για τα εκάστοτε υπέρ του ως άνω νόμιμου πλαφόν χρέη τους προς το Δημόσιο;

6. Θα πάει κανένας τραπεζίτης φυλακή, αν προκύψουν υπέρ του ως άνω νόμιμου πλαφόν χρέη της τράπεζάς του προς το Δημόσιο ;

7. Θα προχωρήσει το Δημόσιο σε κατασχέσεις της περιουσίας μιας τράπεζας, στην περίπτωση που αυτή χρωστά υπέρογκα ποσά και δεν μπορεί να τα αποπληρώσει ;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος