Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3777/23-6-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

Με αφορμή επίσκεψη της Επιτρόπου της Ε.Ε., Κορίνας Κρέτσου, στον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και στην Κοιλάδα του Αχελώου, ορισμένοι κάτοικοι του Αυλακίου, του δήμου Αμφιλοχίας, επανέφεραν στο προσκήνιο την άποψη τους περί δυσμενών επιπτώσεων στην παράκτια περιοχή του Αχελώου από την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι, όπως μας ενημέρωσε η ιστοσελίδα «www.agrinionews.gr», στις 15/6/2015. Υπήρχε η πρόθεση, μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, να καταθέσουν οι κάτοικοι στην κ. Κρέτσου σχετική έγγραφη διαμαρτυρία. H Ευρωπαία Επίτροπος είχε στο πρόγραμμα να επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα.

 

Σε επιστολή των ντόπιων κατοίκων που τέθηκε υπόψη στους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή τους. Στην επιστολή που απευθύνθηκε προς την ως άνω Επίτροπο και τους αρμόδιους Υπουργούς, οι κάτοικοι του χωριού Αυλακίου διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τις δυσμενείς επιπτώσεις κατασκευής και λειτουργίας υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι.

 

Πρώτον, όπως αναφέρεται από τους κατοίκους, με την έναρξη των εργασιών του φράγματος, το 2007, καταστράφηκε φαράγγι 7 περίπου χλμ κατά μήκος του Αχελώου, στο οποίο δεν είχε προκύψει, μέχρι τότε, η παραμικρή ανθρώπινη επέμβαση. Το φαράγγι αυτό, από όπου διέρχεται ο Αχελώος ποταμός, σε φυσική ομορφιά ξεπερνά πολλά άλλα φαράγγια, τα οποία αξιοποιήθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση και αποτελούν, σήμερα, τουριστικό αξιοθέατο. Είναι το μοναδικό μέρος της επαρχίας Βάλτου αλλά ίσως και του νομού, το οποίο ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή (κωδικός αριθμός “ΑΤ 2013040”). Με την έναρξη των εργασιών έγινε βίαιη εκδίωξη της άγριας πανίδας, της τοπικής κτηνοτροφίας, καθώς και παραμόρφωση του φυσικού τοπίου.

 

Δεύτερον, πληροφορούμαστε, ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του ως άνω υδροηλεκτρικού φράγματος (Υ/Φ) πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα της παράκτιας περιοχής και των τοπικών κοινωνιών. Προέκυψαν τρομερά προβλήματα σε ιδιοκτησίες υπερήλικων ανθρώπων, που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους τους και ως εκ τούτου, οι εν λόγω υπερήλικες έχουν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, καθ’ ότι τις καλλιεργούσαν χειρωνακτικά από γενιά σε γενιά, ενώ είναι από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν οι τελευταίοι να αφήσουν στα εγγόνια τους. Με ψυχική οδύνη, λοιπόν, παρατήρησαν οι ως άνω ιδιοκτήτες να χάνονται οι περιουσίες τους κάθε χρόνο από τις πλημμύρες και τα φερτά υλικά του ποταμού, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ, πριν την κατασκευή του φράγματος.

 

Τρίτον, πολιτιστικές κληρονομιές της περιοχής, όπως η γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα από την αρχαιολογική υπηρεσία, καταστράφηκε από τα παραπάνω φαινόμενα πλημμυρών σε μεγάλο βαθμό, ώστε να κριθεί ακατάλληλη. Οι παράκτιοι δρόμοι και οι οδικοί οδοί που ενώνουν τα χωριά της Αργιθέας, Ευρυτανίας και Βάλτου χάνονται από προσώπου γης στη μεγαλύτερη έκτασή τους, μετά από κάθε πλημμύρα, με αποτέλεσμα, να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών περιοχών. Ακόμα, το περιβάλλον της ως άνω ευρύτερης περιοχής, λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών, έγινε από ποτάμιο σε λίμνιο και από ξερό σε υγρό.

Επίσης, οι όποιες αθλητικές δραστηριότητες «κανώ-καγιάκ» και πεζοπορίας λάμβαναν χώρα στην ως άνω περιοχή διακόπηκαν δια παντός.

 

Μετά από μελέτες, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των ως άνω θιγόμενων περιοίκων, φαίνεται να προέκυψε, πως η εταιρία κατασκευής του ως άνω Υ/Φ ευθύνεται για όλα τα παραπάνω, καθώς η τελευταία αδιαφόρησε για τις συνέπειες των έργων στην τοπική περιοχή. Δεν λήφθηκε, δηλαδή, πρόνοια για διαμόρφωση συράγγων, δεν δρομολογήθηκε κανένα αντιπλημμυρικό έργο, δεν προστατεύθηκαν μνημεία, όπως η ως άνω πέτρινη γέφυρα, καθώς επίσης και δεν προστατεύθηκαν οι ιδιοκτησίες (καλλιέργειες, περιφράξεις, αντλιοστάσια κτλ) στην γύρω περιοχή.

 

Εν κατακλείδει, πλήρωσε βαρύ τίμημα η ελληνική κοινωνία, για ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ ειδικότερα, η τοπική κοινωνία το πλήρωσε επιπλέον ποικιλοτρόπως, χωρίς να ωφεληθεί το παραμικρό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας κατασκευάστριας εταιρίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη είναι σαφέστατα ζημιογόνα για την τοπική οικονομία κάθε περιοχής της ελληνικής επικράτειας αλλά και για το περιβάλλον της πατρίδας μας.

 

 

Επειδή η διενέργεια δημοσίων έργων σε μια περιοχή επ’ ουδενεί δεν δικαιολογεί την καταστροφή του περιβαλλοντικού περίγυρου της εν λόγω περιοχής, εξ’ αιτίας των όποιων εργασιών εκτέλεσης αυτών των έργων.

Επειδή οφείλει να αποτελεί πάγια προβλεπόμενο καθήκον στις συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων η υποχρέωση του εργολήπτη να αποκαθιστά οποιαδήποτε εξ’ αιτίας των σχετικών εργασιών ζημιογόνα επίπτωση στο ευρύτερο περιβάλλον του εκτελούμενου δημόσιου έργου.

 

 

Ερωτάσθε:

 

1. Είναι εν γνώσει σας οι παραπάνω περιγραφόμενες παράπλευρες ζημιογόνες καταστάσεις από την κατασκευή υδροϋλεκτρικού φράγματος στην ως άνω περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας;

 

2. Προβλέφθηκαν στην σύμβαση εκτέλεσης του ως άνω δημόσιου έργου ρήτρες αποκατάστασης του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος από τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτό των όποιων εκτελούμενων εργασιών;

 

3. Αν οι ως άνω ρήτρες, όντως, έχουν προβλεφθεί, γιατί δεν έλαβε την πρόνοια εποπτείας και διαπίστωσης των παραπάνω ζημιών η εποπτεύουσα το ως άνω δημόσιο έργο Αρχή της αρμόδιας Περιφέρειας; Σκοπεύετε να δρομολογήσετε τις απαραίτητες ενέργειες απόδοσης ευθυνών, μέσω της δρομολόγησης «ΕΔΕ» με την κατηγορία της ελλιπούς εποπτείας στην εκτέλεση της ως άνω κατασκευής, που ως παράλειψη, συνιστά αδίκημα παραμέλησης του σχετικού υπηρεσιακού καθήκοντος από τους επιφορτισμένους δημόσιους υπαλλήλους με τη σχετική αρμοδιότητα;

 

4. Αν οι ως άνω ρήτρες δεν έχουν καν προβλεφθεί στην σύμβαση εκτέλεσης του ως άνω δημόσιου έργου, θα δρομολογήσετε ανάλογες με τις προηγούμενα αναφερόμενες πειθαρχικές διαδικασίες υπό την κατηγορία της κατάρτισης σύμβασης εκτέλεσης δημόσιου έργου εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, καθώς, προκλήθηκε η ως άνω περιγραφόμενη βλάβη στις περιουσίες ιδιωτών και το τοπικό περιβάλλον;

 

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝΕΛ»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος