Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3937/30-6-2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, κ. Σ. Καπλάνης, με έγγραφο του ιδρύματος, εντός του Απριλίου τρέχοντος έτους, διαβίβασε αρμόδια, εξ’ ονόματος της σχετικής με τον κλάδο του επιστημονικής Κοινότητας, κάποιες θέσεις σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περί των «όρων και προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή», το οποίο έχει λάβει διαστάσεις εντός των ΑΤΕΙ της χώρας αλλά και στα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο, όπως φαίνεται, έχει εγείρει σοβαρές αντιδράσεις και από μέρος των φοιτητών, όπως είναι προφανές, αφού θίγεται το κύρος του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, άρα το επαγγελματικό τους μέλλον αλλά και η δημόσια υγεία των μικρών παιδιών, κατά κύριο λόγο. Ο λόγος είναι, το ότι αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα άσκησης ενός τόσο κρίσιμου για την Δημόσια Υγεία επαγγέλματος, σχεδόν ...όποιος θέλει! Με το εν λόγω Π.Δ. προσβάλλεται βάναυσα το κύρος των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία αποτελούν μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η άρρηκτη σύνδεση των Τμημάτων Λογοθεραπείας με το επαγγελματικό πεδίο του Λογοθεραπευτή.

Ο Πρόεδρος των ΤΕΙ ισχυρίζεται, δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μας, ότι δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά, να γίνεται συζήτηση περί εφαρμογής Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και από την άλλη, να καταλύεται το οικοδόμημα της πιστοποίησης του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή, μέσω παρεμβάσεων διαφόρων ενδιαφερομένων επαγγελματικών ομάδων προς στείρα εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Με το Προεδρικό αυτό Διάταγμα, παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως του τίτλου και του πεδίου των βασικών σπουδών του σε ένα ΑΕΙ, δηλ. μόνο με την κατοχή ενός Μεταπτυχιακού Τίτλου Εξειδίκευσης (πχ σπουδές ενός έτους) και χωρίς τις βασικές σπουδές στην επιστήμη της Λογοθεραπείας, να μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή, προσφέροντας υπηρεσίες, οι οποίες άπτονται άμεσα της Υγείας και της Ποιότητας της Ζωής. Τα Τμήματα Λογοθεραπείας στα ΑΤΕΙ είναι απαράμιλλου Ακαδημαϊκού επιπέδου, όχι μόνο γιατί είναι 4ετούς φοίτησης, εφάμιλλα των αντιστοίχων Τμημάτων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και γιατί είναι στελεχωμένα με επιστήμονες διεθνούς ακτινοβολίας, ενώ προσελκύουν παράλληλα φοιτητές με υψηλή βαθμολογία.

 

Άξια επισήμανσης είναι, επίσης, σχετική με το θέμα Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, ο βασικός τίτλος σπουδών που απονέμεται από Τμήματά των ΑΕΙ, και ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Ακαδημαϊκό τίτλο, είναι αυτός που οφείλει να καθορίζει και την είσοδο στο σχετικό επάγγελμα, όσον αφορά στην περίπτωσή μας, στο επάγγελμα του Λογοθεραπευτή. Δηλαδή, το επάγγελμα και το τίτλος σπουδών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Έτσι ορίζει η σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γεγονός που την καθιστά ενδεδειγμένη ακολουθούμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική, κατά την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Την ίδια πολιτική, εξ’ άλλου, εκφράζει και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» για τη χώρα μας, καθώς, αυτό είναι που συνδέει τον τίτλο σπουδών με την ειδικότητα.

Περαιτέρω, σε μια συγκριτική αναφορά με τα όσα σχετικά με τα της παρούσας τεκταινόμενα λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και στη διεθνή Κοινότητα, η κα Αρχόντω Τερζή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας, των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σχολιάζει, ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου παρέχεται άδεια άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτή σε άτομα με πρώτο πτυχίο άλλο από πανεπιστημιακά τμήματα Λογοθεραπείας, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, απονέμεται τουλάχιστον μετά από δύο έτη σπουδών (βλέπε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο). Τονίζει η κα Τερζή, επίσης, ότι δεν πρόκειται για δύο ακαδημαϊκά έτη, αλλά για δύο ημερολογιακά έτη, δηλ. 24 μήνες, μέσα στους οποίους, ο φοιτητής διδάσκεται τα απαραίτητα μαθήματα, αλλά και έχει διεξάγει πλήθος απαραίτητων «κλινικών ωρών», οι οποίες είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλυφθούν στο διάστημα ενός έτους.

Η ως άνω, μαζί με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή Κοινότητα, θεωρεί, ότι είναι αντιδεοντολογικό να απονέμεται άδεια άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτή, σε κάποιον που δεν έχει επιστημονική κατάρτιση λογοθεραπευτή αλλά εκμεταλλευόμενος κενά της νομοθεσίας, απλά ασκούσε το επάγγελμα για πάνω από 10 χρόνια. Η προηγούμενη προοπτική είναι πλέον τραγική, από τη στιγμή, που εδώ και 19 χρόνια, ήδη υφίσταται και λειτουργεί έγκυρο ακαδημαϊκά Τμήμα Λογοθεραπείας στη χώρα μας.

Σε άλλη αφορμή, φοιτητές των τμημάτων Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ηπείρου εξέφρασαν, επίσης, σε επιστολή τους, την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατάργηση και αντικατάσταση του ΠΔ 176/2014 (ΦΕΚ 279), που καθορίζει τους ορούς και τις προϋποθέσεις της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή με το υπό διαβούλευση ΠΔ, που προτάθηκε στις 20/4/2015, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τις ημέρες του Πάσχα. Οι τελευταίοι είναι κάθετα αντίθετοι με την απαξίωση του πτυχίου τους από το ως άνω προτεινόμενο ΠΔ, καθώς, το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει να δικαιούνται άδεια λογοθεραπευτή: α) οι κάτοχοι πτυχίων αλλοδαπής χωρίς αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ, με μόλις διετή προϋπηρεσία, β) οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος από προγράμματα που έχουν στον τίτλο τους τον όρο «Λογοθεραπεία», διάρκειας έστω και μόλις ενός έτους και γ) όσοι έχουν 10 χρόνια σχετική προϋπηρεσία, ακόμη και αν δεν είναι κάτοχοι οποιουδήποτε πτυχίου.

 

Επειδή οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί της επιστήμης της λογοθεραπείας ισχυρίζονται, ότι με το προτεινόμενο ΠΔ, επί της ουσίας, καταργούνται: α) τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων στη Λογοθεραπεία εντός της ελληνικής επικράτειας β) η νομοθεσία που διέπει τον ρόλο των μεταπτυχιακών στην εκπαίδευση, γ) η νομοθεσία που προβλέπει τον έλεγχο των ακαδημαϊκών τίτλων αλλοδαπής από το ΔΟΑΤΑΠ, δ) η Ευρωπαϊκή νομοθεσία/οδηγία σχετικά με την επαγγελματικά προσόντα από το ΣΑΕΠ, ε) η επί του θέματος της κατοχύρωσης των σχετικών επαγγελματικών προσόντων γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και τέλος, στ) η νομιμότητα του ΠΔ176/2014, όπως αυτή ελέγχθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Επειδή οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί της επιστήμης της λογοθεραπείας προσδοκούν από την Ελληνική Πολιτεία αναγνώριση και σεβασμό στον χρόνο, τους κόπους και την επιβάρυνση που υφίστανται, τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους, προκειμένου να επιτύχουν οι εν λόγω την εισαγωγή και την αποφοίτησή τους από πανεπιστημιακά τμήματα με ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, αντίστοιχο της σημαντικής για το κοινωνικό σύνολο αποστολής τους.

Επειδή οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί της επιστήμης της λογοθεραπείας προσδοκούν από την Ελληνική Πολιτεία την με πάση θυσία διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ειδικά όσον αφορά στα μικρά παιδιά, έναντι οποιουδήποτε μικροπολιτικού συμφέροντος

Επειδή ουδείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα των ειδικών περί την Λογοθεραπεία μπορούσε να φανταστεί, ότι θα καταστρατηγούντο οι αρχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων μέσα από πιέσεις ομάδων συμφερόντων εις βάρος της κοινής λογικής και της κοινά αποδεκτής επιστημονικής εμπειρίας.

Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι οι ως άνω πιέσεις από διάφορες ομάδες συμφερόντων περί τη λογοθεραπεία ασκούνται παρασκηνιακά, εδώ και πολλά έτη.

Επειδή ουδείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα των ειδικών στη Λογοθεραπεία μπορούσε να φανταστεί, ότι θα αποκτούσαν τη δυνατότητα οποιαδήποτε πρόσωπα να ασκήσουν το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή, χωρίς τις βασικές ακαδημαϊκά πιστοποιημένες γνώσεις στη Λογοθεραπεία.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο δεν ακολουθείται η ίδια πρακτική και λογική, που θέλει να επιβάλει το ως άνω ΠΔ σε άλλα επαγγέλματα υγείας στη χώρα μας; Αν θεωρούμε ατόπημα το να υπεισέρχονται μη ειδήμονες ως προς το πρώτο πτυχίο στην άσκηση άλλων κρίσιμων επαγγελμάτων για τη Δημόσια Υγεία, τι είναι αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα τόσο τραγικό λάθος στην περίπτωση των λογοθεραπευτών;

 

 

2. Πώς συμβιβάζονται, κατά τη γνώμη σας, από τη μια μεριά, ο σεβασμός στα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως κατοχυρώνεται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και τη σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ή από την κοινή επιστημονική τακτική και εμπειρία στα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των λογοθεραπευτών, και από την άλλη μεριά, η ανοχή σε μη επαρκώς ακαδημαϊκά καταρτισμένους επαγγελματίες της λογοθεραπείας;

3. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε την πρωτοφανή αντιεπιστημονική διαδικασία κατοχύρωσης επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος της λογοθεραπείας, όπως την εισηγείται το ως άνω νομοσχέδιο, προς διάσωση της Δημόσιας Υγείας και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων εκείνων, που είτε αρμόδια ασκούν, είτε σπουδάζουν ορθά ακαδημαϊκά, το ως άνω επάγγελμα Υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝΕΛ»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος