Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4192/27-7-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ένας κλάδος που πλήττεται ιδιαίτερά από τον ΦΠΑ είναι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που με το επιβεβλημένο 23% στα δίδακτρα, κρούουν τον κώδωνα για λουκέτα και ανεργία.

Στη χώρα μας λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης με 20.000 εκπαιδευτικούς και 150.000 μαθητές, γεγονός που δείχνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Επίσης, λειτουργούν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 21.000 καθηγητές, στα οποία φοιτούν 510.000 μαθητές.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για απώλειες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, «βλέπει» άνθιση της «μαύρης αγοράς» των ιδιαίτερων μαθημάτων. Ναι, τούτος ο κίνδυνος υπάρχει, αλλά με δεδομένο, ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα, ούτως ή άλλως, κοστίζουν πιο ακριβά στις οικογένειες, απ' ότι τα φροντιστήρια

Εξάλλου, κινούμενοι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την Ομοσπονδία, το ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί ο ΦΠΑ από τα φροντιστήρια, εξέδωσαν και οι Αχαιοί φροντιστηριούχοι.

Στο Ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες είναι άδικο, επαχθές και ατελέσφορο. Γιατί;

1.Το Φροντιστήριο απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών. Τη στιγμή, μάλιστα, που το ακριβό ιδιωτικό σχολείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά των πιο εύπορων οικογενειών, απαλλάσσεται από το καθεστώς του ΦΠΑ.

2.Τα φροντιστήρια, ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ήδη «ματώσει» οικονομικά την τελευταία πενταετία. Η επιβολή ΦΠΑ θα οδηγήσει πολλά από αυτά σε αναστολή της λειτουργίας τους, στέλνοντας ακόμη περισσότερους Έλληνες επιστήμονες στην ανεργία.

3.Πολλοί γονείς, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα δίδακτρα, θα στραφούν σε άλλες, «μαύρες» μορφές ενισχυτική διδασκαλίας, αμφίβολης ποιότητας. Εξάλλου, από την επιβολή ΦΠΑ, εξαιρούνται στην πράξη τα ιδιαίτερα «κατ’ οίκον» μαθήματα, τα οποία, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι αδήλωτα, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος.

4.Το φροντιστήριο παρέχει εκπαίδευση. Και η ‘εκπαίδευση’, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ».

Επειδή ο πραγματικός κίνδυνος έχει να κάνει κυρίως με τη μόρφωση και τα εφόδια των νέων.

Ερωτάσθε:

- Σκοπεύετε να επιμείνετε στην επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια ή θα ανακαλέσετε την εφαρμογή του εν λόγω εξοντωτικού φορολογικού μέτρου, έτσι ώστε: να μην κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις φροντιστηρίων, να μην προστεθούν στην ατελείωτη ουρά των εκατομμυρίων ανέργων πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικών και να μην μείνει αβοήθητη η πλειοψηφία των παιδιών βιοπαλαιστών γονέων (επί το πλείστον, λαϊκών οικογενειών), που δεν έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά σχολεία;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝΕΛ»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος