Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4206/28-7-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με δημοσιευμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, υπογεγραμμένο από την κ. Μαίρη Αδαμοπούλου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων φέρνει στο οικείο Υπουργείο έσοδα 54,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει λογιστής για να τα διαχειριστεί. Το Ταμείο συγκεντρώνει χρήματα από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των 250 αρχαιολογικών χώρων και των 210 μουσείων σε όλη την Ελλάδα για να τροφοδοτεί τη λειτουργία, όχι μόνο όλων αυτών των χώρων, αλλά και άλλες ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού (λειτουργικά έξοδα Εφορειών, εν μέρει μισθοδοσία προσωπικού φύλαξης κ.ά.), το οποίο βλέπει διαρκώς τον προϋπολογισμό τον να συρρικνώνεται, με τα έσοδα του Ταμείου αυτού, να του παρέχουν μια ανάσα.

Οι εργαζόμενοι πού δουλεύουν στο λογιστήριο του εν λόγω Ταμείου, προέρχονται από άσχετες ειδικότητες και η προϊσταμένη του είναι κοινωνιολόγος. Για να βγει η δουλειά, χρειάζεται βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δεν επιτρέπει τη σύνταξη ισολογισμού, με αποτέλεσμα το εν λόγω Ταμείο τα τελευταία χρόνια να μην έχει καταθέσει ισολογισμό!

Και οι ιστορίες καθημερινής τρέλας στα γραφεία του τετάρτου ορόφου, της Πανεπιστημίου 57 -όπου η έδρα του ΤΑΠΑ- δεν σταματούν εδώ. Δεν είναι μόνο οι λογιστές που λείπουν, αλλά και υπάλληλοι πού να γνωρίζουν Πληροφορική. Για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία προσέλευσης επισκεπτών στα μουσεία επιστρατεύονται υπάλληλοι από άλλα τμήματα -από την τεχνική υπηρεσία, επί παραδείγματι- πού τυχαίνει να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και όλα αυτά, γιατί ο μοναδικός εξειδικευμένος υπάλληλος έχει μετατραπεί σε τεχνικό, που καλείται να διορθώσει τα προβλήματα σε ολόκληρη την υπηρεσία: «Πράγματι, η κατάσταση πού παρέλαβα είναι απερίγραπτη» σχολιάζει η πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Ασπασία Λούβη, η οποία ανέλαβε καθήκοντα, πριν από τέσσερις μήνες. «Και το χειρότερο είναι, ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν προσλήψεις. Οι υπάρχοντες υπάλληλοι υπερβαίνουν εαυτόν για να σώσουν την κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι. Χρειαζόμαστε αμέσως τρεις λογιστές και τρεις γνώστες Πληροφορικής», αναφέρει.

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού οδηγεί σε πλήθος άλλων τραγελαφικών καταστάσεων. Δεν υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση των αποθηκών, ούτε με την κεντρική υπηρεσία, ούτε με τα πωλητήρια, ώστε να μπορεί να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή τα αποθέματα και να προγραμματισθούν οι παραγγελίες. Όπως επίσης, δεν υπάρχει σύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση, ούτε καν για τα ενημερωτικά φυλλάδια, που προσφέρονται στους επισκέπτες, μαζί με το εισιτήριο. Αποτέλεσμα; Ενώ το κονδύλι υπάρχει για να τυπωθούν τα φυλλάδια «εν ελλείψει», η ενημέρωση πρέπει να γίνεται γραπτώς ή τηλεφωνικώς, εν μέσω εκατοντάδων άλλων υποχρεώσεων των Εφορειών, ως μη όφειλε, ενώ θα μπορούσε να γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Είναι αυτός ο βασικός λόγος για τον οποίο τα πωλητήρια είναι συνήθως άδεια ή έχουν μόνο δείγματα και όχι προϊόντα προς διάθεση; «Μέχρι τώρα, δεν προχώρησε η έγκαιρη διεξαγωγή διαγωνισμού, ώστε να προκύψουν μαζικές παραγωγές, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου: «Στόχος μας είναι το φθινόπωρο να προχωρήσουμε σε έναν μεγάλο διαγωνισμό, που θα μας επιτρέψει να γεμίσουμε τα πωλητήρια με αντικείμενα φρέσκου σχεδιασμού, σχετικά με τον κάθε χώρο, διότι δεν μπορεί, πλέον, ο επισκέπτης να βρίσκει αντικείμενα από τον Μυστρά στη Θεσσαλονίκη και από την Ολυμπία στο Ακρωτήρι. Η κατάσταση πού ισχύει σήμερα, είναι να φθάνει στα πωλητήρια ό,τι υπάρχει στις αποθήκες, χωρίς προγραμματισμό», εκτιμά η πρόεδρος του ΤΑΠΑ.

Ένα μεγάλο —και συχνά οδυνηρό για τους πολίτες— προβληματικό κεφάλαιο του ΤΑΠΑ είναι το τελευταίο λήμμα, που συνθέτει το ακρωνύμιό του: οι απαλλοτριώσεις. Υποθέσεις εκκρεμούν δεκαετίες, περιουσίες είναι δεσμευμένες και αναξιοποίητες και χρήματα καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση. Πόσα οφείλει να πληρώσει το Ταμείο; «Οι υποχρεώσεις μας φθάνου σε βάθος δεκαετίας και το ποσό αγγίζει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό, ωστόσο, βρήκα εγγεγραμμένα μόνο τα 3,6 εκατ., με τα οποία εξοφλήθηκαν οι παλαιότεροι δικαιούχοι με σειρά προτεραιότητας, όπως και όλες οι δεσμεύσεις γης. Είναι αλήθεια, ότι το ΤΑΠΑ καθυστερεί τις οφειλές του, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών, που επιδιώκουν να μπουν σε καθεστώς δέσμευσης γης για να αποζημιώνονται κάθε χρόνο και στο τέλος να πάρουν και το ποσό της απαλλοτρίωσης. Πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα», αναφέρει η κα Λούβη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.) Είστε γνώστες της υφιστάμενης ως άνω περιγραφόμενης δραματικής κατάστασης, που επικρατεί στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων;

2.) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα ως άνω προβλήματα;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝΕΛ»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος