Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4348/361/3-8-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ & AKE

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

 

 

Η παρουσία τους είναι καταλυτική στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και η άμισθη προσφορά τους ανυπολόγιστη, ωστόσο οι εθελοντές πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες είναι παντελώς ξεχασμένοι από την πολιτεία. Έτσι αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Τάσος Σαραντής, στην «εφημερίδα των συντακτών», της 29.07.2015. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν τους χορηγεί τις απαραίτητες στολές και τα μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να πληρώνουν οι ίδιοι γι’ αυτά, ενώ σε άλλες να εξαρτώνται από χορηγίες ιδιωτών, όταν υπάρχουν.

Περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες -διαθέσιμοι ολόκληρο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο- υπηρετούν κυρίως σε επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό υπηρετεί σε εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια.

Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε το 2008. Όπως είναι γνωστό, γυναίκες, άνδρες, ιδιώτες, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι, από 18 ώς 55 ετών, μπορούν να γίνουν εθελοντές και να επιχειρούν μέχρι τα 60 τους. Η εκπαίδευσή τους διαρκεί 120 ώρες και ο συντονισμός τους γίνεται μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάνουν 3 οκτάωρα υποχρεωτικά τον μήνα και όλα τα κλιμάκιά τους έχουν πυροσβεστικό όχημα που διατίθεται από τους δήμους: «Τα καθήκοντά μας είναι παρόμοια με αυτά των επαγγελματιών πυροσβεστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι, επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ειδικά στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, συμμετέχουμε κι εμείς με τα πληρώματα κανονικά στην κατάσβεσή τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Εθελοντών, Σεραφείμ Τσιουγκρής σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο κ. Τσουγκρής συνέχισε: «Έχουμε εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καν επαγγελματική υπηρεσία, όπου η Πυροσβεστική μπορεί να κάνει και μία ώρα για να πάει. Πόσο μάλλον το καλοκαίρι, που έχουμε αρκετές πυρκαγιές. Για παράδειγμα, στην Κέα στο παρελθόν, χρειαζόταν να γίνει μεγάλη μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το Λαύριο. Εδώ και 2 χρόνια, που λειτουργεί εθελοντικό κλιμάκιο 15 ατόμων, σχεδόν έχουν σταματήσει οι μετακινήσεις. Φανταστείτε πόσα χρήματα εξοικονομούμε.

Οι εθελοντές πέρσι αντιμετώπισαν 25 δασικές πυρκαγιές», προσθέτει ο κ. Τσιουγκρής, προσθέτοντας: «Υπάρχουν νησιά όπως η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη που δεν έχουν καν Πυροσβεστική Υπηρεσία κι όταν ξεσπάσει μια φωτιά πηγαίνουν από άλλες υπηρεσίες με το καράβι. Στην Κάλυμνο, όπου σήμερα υπάρχει εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο, παλιότερα έπρεπε να φύγει καράβι από την Κω. Φανταστείτε πόσες ώρες χρειαζόταν για να σβήσουν τη φωτιά…», κατέληξε.

Και καταλήγει, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιουγκρής: «Ο ρόλος μας παραμένει εθελοντικός χωρίς καμιά αμοιβή, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι δεν μας έχουν χορηγήσει τα μέσα ατομικής προστασίας!

 

Πρόκειται για υποχρέωση του ελληνικού κράτους από το 2011 (νόμος 4029) να μας χορηγεί πλήρη ατομικό εξοπλισμό κι όμως το αγνοούν.

>>Μετά τις πυρκαγιές του 2007 εξασφαλίσαμε 3.000 στολές από μια δωρεά κοινωφελούς ιδρύματος, αλλά πια κι αυτές έχουν εξαντληθεί. Ετσι, οι 250 νέοι εθελοντές δεν έχουν πάρει στολή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν υπηρεσία! Το κόστος, γύρω στα 1.500 ευρώ, το πληρώνουμε από την τσέπη μας από πολύ παλιά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως όταν στις 22 Μαΐου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα όρια του δάσους της Καισαριανής, έπειτα από προφανή εμπρησμό, η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με την αναλγησία των υπηρεσιών του ΟΤΕ: «Δεν υπήρχαν τηλεφωνικές συνδέσεις, καθώς, ο ΟΤΕ τις είχε κόψει στον Δήμο Καισαριανής, λόγω οφειλών. Και παρά τις οχλήσεις, που είχαμε κάνει, εξηγώντας ότι πρόκειται για θέμα έκτακτης ανάγκης, την ημέρα που έγινε ο εμπρησμός του Παρατηρητηρίου, δεν είχαμε τηλέφωνα, για να κινητοποιήσουμε τους εθελοντές», δηλώνει ο κ. Εξαρχόπουλος.

 

Επειδή η εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας στο θέμα της κατάσβεσης πυρκαγιών αποτελεί δώρο εξ’ ουρανού για την Πολιτεία, την πατρίδα και τους πολίτες.

Επειδή είναι το πλέον αυτονόητο, να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η λειτουργία των μονάδων δασοπυρόσβεσης και ίδιοι οι δασοπυροσβέστες στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Επειδή πρέπει η Πολιτεία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση με την υπεύθυνη στάση της να ενισχύει και όχι να αποτρέπει του πολίτες από τον εθελοντισμό.

 

Ερωτάσθε:

1. Οι δηλώσεις για τις παραπάνω αναφερόμενες ελλείψεις από μέσα και υλικά προστασίας, όπως τις ανακοινώνουν οι εθελοντές πυροσβέστες στο ως άνω άρθρο της «εφημερίδας των συντακτών» ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι;

2. Αληθεύει, ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, που θα μπορούσε να επιμορφώνει άρτια εθελοντές πυροσβέστες; Αν «ναι», γιατί δεν λειτουργεί;

3. Δεν είναι αντίθετο με το Δημόσιο Συμφέρον να πληρώνουν διόδια τα πυροσβεστικά οχήματα των εθελοντικών ομάδων την ώρα που τρέχουν για κατάσβεση πυρκαγιάς; Θα αναλάβετε την πρωτοβουλία να μην πληρώνουν διόδια τα οχήματα της πυροσβεστικής, δεδομένου ότι είναι τεράστιας σημασίας το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούν;

 

 

4. Θα αναλάβετε την πρωτοβουλία να καλύπτονται τα πάγια έξοδα λειτουργείας των σταθμών & τα πυροσβεστικά οχήματα, που βρίσκονται στην διάθεση των εθελοντών πυροσβεστών, έτσι ώστε να μην συμμετέχουν οι εν λόγω με το δικό τους εισόδημα στις σχετικές δαπάνες;

5. Θα αναλάβετε την πρωτοβουλία να εκδώσετε τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπει ο Ν. 4029, ώστε να πλαισιώσετε νομοθετικά το θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών, λαμβάνοντας πρόνοια για τις απαραίτητες προβλέψεις υπέρ τους σχετικά με δομές εκπαίδευσης, αναγνώριση προϋπηρεσίας, δημόσια παροχή μέσων αυτοπροστασίας και άλλα κίνητρα προσέλκυσης/παραμονής τους στο υποστηρικτικό έργο του πυροσβεστικού σώματος;

- Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο

 

 

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος