Loading...
 Start Page

1696/5.12.2015

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του τόσο με το σενάριο της συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων της πόλεως των Πατρών από πέντε σε δύο, όσο και για την κατάργηση του Τμήματος της Τροχαίας Αιγίου, του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας αλλά και την συγχώνευση του Α.Τ. Κλειτορίας με αυτό των Καλαβρύτων.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή , εκτός από σχεδόν όλους τους συμπολίτες του νομού μας, στέκεται και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε γνωστοποίησε τις θέσεις της αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της, αναφέρονται τα εξής:

"Στην παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την 26.11.2015 στην Πάτρα, από τον Γεν. Περ. Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγο κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, του προϊσταμένου επιτελείου του Α.Ε.Α. Αντιστράτηγου κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκη, του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτ. Ελλάδας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Μιχαιρίνα, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, εκπροσώπων Βουλευτών και των Συνδικαλιστικών Εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, οι οποίοι εξέφρασαν τη θέση της ένωσής μας και συγκεκριμένα:

1. Χαιρετίζει την έναρξη επιτέλους του σχεδίου ανασυγκρότησης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις μας.

2. Συνηγορεί και επικροτεί στην ίδρυση Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, ομοίως πάγιο αίτημά μας από πενταετίας.

3. Θεωρεί ότι αποτελεί είδηση η ανακοίνωση από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, η θέση του για τον ¨παρεργο¨, όπως οι επιδόσεις δικογράφων και η παράσταση μαρτύρων Αστυνομικών, σε Μονομελή Πλημμελειοδικεία.

Εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη συγχώνευση των υφιστάμενων πέντε (5) Αστυνομικών Τμημάτων σε δύο (2), η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της την πρόταση της Ένωσής μας, η οποία ήταν κοινή με αυτή της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περ. Δυτ. Ελλάδας και της προηγούμενης Περιφερειακής Αστυνομικής Διοίκησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη θέματα πληθυσμιακά, αποστάσεων, της λειτουργίας στην αρκτική (βόρεια) περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, του Πανεπιστήμιο Πατρών, της Αποκεντρωμένη Διοίκησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αθλητικές εγκαταστάσεις, τραπεζικά καταστήματα, υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και λοιπών φορέων και Δ.Ε.Κ.Ο., εργοστασιακές μονάδες, Χ.Υ.Τ.Α., αρχαιολογικό μουσείο, οικισμούς και μεγάλο τμήμα του Παναχαϊκού όρους καθώς επίσης και μήκος ακτογραμμής περίπου είκοσι (20) χιλιόμετρα με λειτουργούντα την περίοδο πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και αρκετούς καταυλισμούς Ρομά.

Ως εκ τούτου αποτελεί ¨αστοχία¨ η συγχώνευση των υφιστάμενων Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών στην έδρα που λειτουργεί το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, καθόσον πέραν των χωροταξικών προβλημάτων στέγασης στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, που βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλεως των Πατρών, θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό αλλά και την ταλαιπωρία συμπολιτών μας ιδιαίτερα αυτών του πρώην Δήμου Ρίου.

Εμμένουμε στην πρότασή μας για τη λειτουργία των τριών (3) Αστυνομικών Τμημάτων στην πόλη των Πατρών διατηρημένου ως έχει Α΄ Αστυνομικού Τμήματος, τη συγχώνευση των Β΄ και Γ΄ Αστυνομικών Τμημάτων στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και τη συγχώνευση του Δ΄ και Ε΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών και λειτουργία του στην έδρα του υφιστάμενου Ε΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών. Ομοίως εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας Αιγίου και του Αστυνομικού Τμήματος Ακράταςδιερωτούμενοι ποια υπηρεσία θα ασκεί καθήκοντα τροχαίας στο Δήμο Αιγιαλείας και ιδιαίτερα στη δεύτερη πόλη του Νομού το Αίγιο αλλά και σε άλλες περιοχές όπως Σελιανίτικα, Διακοπτό, Ακράτα και Αιγείρα και ποια Υπηρεσία θα αστυνομεύει την περιοχή της Ακράτας, που λειτουργούν τραπεζικά καταστήματα και υπηρεσίες και τον ιδιαίτερο φόρτο που δέχεται τόσο τη χειμερινή πολύ δε περισσότερο τη θερινή περίοδο οπού ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 30.000 κατοίκους.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα για ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα, πλήρως στελεχωμένου, στα πρότυπα των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβάνοντας και την Ο.Π.Κ.Ε., και αυτοτελούς Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών συμπεριλαμβάνοντας και την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Επιτελάρχα, Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά Πάγια θέση της Ένωσής μας, αποτελεί η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων αυτών που απόμειναν από το Ν. 4249/14 που κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις Αστυνομικών σε όλη τη χώρα και επιτέλους η Πολιτεία, το Υπουργείο και το Αρχηγείο να δώσουν τη δέουσα προτεραιότητα στην τρίτη πόλη της χώρας την Πάτρα.

Η αναδιάρθρωση να μην παραμείνει μόνο στο κομμάτι τις κατάργησης - συγχώνευσης υπηρεσιών, αλλά και να προχωρήσει και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και προσανατολισμού του έργου και του ρόλου της Αστυνομίας, οργανώνοντας ένα πλήρες και ορθό νέο δίκτυο υπηρεσιών ώστε να καταπολεμηθεί η παρούσα κατάσταση αστυνόμευσης τύπου ¨ανακατέματος¨ και καθημερινών μετακινήσεων, απαλλάσσονταν την παράλληλα από ξένα προς την αποστολή της έργα, όπως επίδοση εγγράφων και δικογράφων, δικογραφιών, κατάταξη στρατευσίμων, έλεγχος παραεμπορίου και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βασικός γνώμονας της αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας αλλά και της ασφάλειας των Αστυνομικών και η εξειδικευμένη θεματικά και τοπικά Αστυνόμευση, με μόνο σκοπό την ανάταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Αχαΐας.

Καλούμε τους φορείς του νομού να στηρίξουν τις θέσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, συστρατευόμενοι όλοι στο κοινό καλό σκοπό, αυτό την ενίσχυσης σε Αστυνομικό Προσωπικό και μέσα προκειμένου να παράσχουμε υπηρεσίες ασφαλείας υψηλού επιπέδου. ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ"

Επειδή, ένα τέτοιο σχέδιο θα αλλάξει προς το χειρότερο την αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή του νομού, αλλά και στην Δυτική Ελλάδα.

Επειδή, η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες, και η περιφέρεια μας βρίσκεται στο έλεος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών.

Επειδή, η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών ασφάλειας.

Επειδή , ο αστυνομικός της γειτονιάς αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και αστυνομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πως απαντάτε σε όσα αναφέρει και προτείνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας;

2. Θα επανεξετάσετε άμεσα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων που προβλέπει συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων στην Πάτρα και την Αχαΐα;

3. Με πιο σκεπτικό και ποια λογική προχωράτε στην συγχώνευση των Α.Τ. στην Πάτρα που αντί για πέντε θα έχει δύο, την ώρα που η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες;

4. Θα αναστείλετε την απόφαση σας , σύμφωνα με την οποία το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας, θα συγχωνευτεί με το Τμήμα Καλαβρύτων;

5. Με ποια λογική επιμένετε να καταργηθεί η Τροχαία Αιγίου και να συγχωνευτεί στην Αστυνομική Διεύθυνση;

6. Θα αναστείλετε οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση σας για το κλείσιμο του Αστυνομικού τμήματος Ακράτας, για το οποίο τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ.Αναγνωστάκης όσο και οι συνεργάτες του, διαβεβαίωσαν τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Θ. Παναγόπουλου ότι παραμένει «ανοικτό» προς τη θετική κατεύθυνση προκειμένου να εξεταστούν στο έπακρο οι ιδιαιτερότητες της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος