Loading...
 Start Page
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ  «Ο εχθρός… από μέσα!»

Μετά την εγκύκλιο που εστάλη στις ΔΕΚΟ, σε οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, για την εύρεση του «πλεονάζοντος προσωπικού»  στην κατεύθυνση ενεργοποίησης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, τόνισε:

 

«Η ανίκανη κυβέρνηση των χαρατσιών, της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της κοινωνικής αναλγησίας, αντέγραψε ως κακέκτυπο ένα μέτρο που η Νέα Δημοκρατία πρότεινε, οδηγώντας πολλές ακόμα χιλιάδες Έλληνες στο περιθώριο της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης»

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ωμέγα» και στον δημοσιογράφο Κων/νο Μάγνη ο Αχαιός βουλευτής επεσήμανε:

«Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία ζητείται μέσα σε διάστημα μιάμισης εβδομάδας από 151 υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου να υποδείξουν το 10% του προσωπικού τους που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, ξεπερνάει ακόμα και τα όρια της πιο άρρωστης φαντασίας. Μέσα σε πέντε μόνο αράδες, το υπουργείο θέτει τις προϋποθέσεις της εφεδρείας, επιλέγοντας μάλιστα με προκλητικά μονομερή τρόπο, εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να απασχοληθούν εκ νέου στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα όμως, εμφανίζεται έτοιμο να σπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ στις προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα καθορίσουν ποιοι και πόσοι ακόμα εργαζόμενοι θα περάσουν από το… κρεματόριο της ΠΑΣΟΚικής εφεδρείας.

 

Θυμίζω πως η Νέα Δημοκρατία προτείναμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, κατά τρόπο όμως που αφενός δεν θα οδηγούσε στην άμεση απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και αφετέρου, θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους τίθονταν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας να μην απωλέσουν την οικονομική και κοινωνική τους αξιοπρέπεια.

 

Η πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Ν.Δ. προέβλεπε την λήψη από τον εργαζόμενο των βασικών αποδοχών - και όχι του 40% του μισθού που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικρό “επίδομα ανεργίας” – με πρόνοια, ακόμα και για εξασφάλιση έως τη σύνταξη όσων ήταν πάνω από 50 ετών και από τρία έως έξι χρόνια, για όσους ήταν από 30 έως 50 ετών. Και αυτά, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανέκαμπτε και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας θα παρατείνονταν.

 

Όταν υποστηρίξαμε την πιο πάνω πρόταση, το ΠΑΣΟΚ λοιδωρούσε. Χαρακτήριζε ανεδαφική την πρότασή μας και κατά την πάγια τακτική του λαϊκισμού και των ψεμάτων, υποστήριζε πως δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

 

Τώρα όμως, τόσους μήνες αργότερα, έρχεται να υιοθετήσει - μόνο κατ’ όνομα - την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, με τον πλέον σκληρό, απάνθρωπο και ανελαστικό τρόπο, πετώντας χιλιάδες πολίτες στον “σκουπιδοτενεκέ”, εφαρμόζοντας την εργασιακή εφεδρεία μόνο για ένα έτος και με το ελάχιστο επίδομα που προανέφερα. Την εφαρμόζει δε, μονομερώς μόνο στις κατώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες των υπαλλήλων και σε φορείς που ακόμα και η πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική θα… ντρεπόταν να εφαρμόσει, όπως τα ιδρύματα νοσηλείας και υποστήριξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Όπως η «Κιβωτός της Αγάπης» στην Πάτρα, για την οποία όσοι ζούμε στην περιοχή γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φιλανθρωπικό σύλλογο που ίδρυσε ο π. Ιάκωβος Λιαρομμάτης, ότι δεν είναι κρατικό ίδρυμα και στηρίζεται «στο δίλεπτον της χήρας», στα μέλη και τους συνδρομητές του. Όλοι γνωρίζουμε την ποιότητα του έργου που προσφέρει, με πενιχρά οικονομικά μέσα, σε παιδιά που δεν υπήρξαν τόσο τυχερά στη ζωή τους.

 

Ντροπή! Αυτό που συμβαίνει αγγίζει πλέον τα όρια του φασισμού! Η κυβέρνηση του μνημονίου γίνεται τώρα και κυβέρνηση του σύγχρονου Καιάδα!

 

Γι’ αυτό, αυτή η κυβέρνηση – καρικατούρα που το μόνο που ξέρει να κάνει επί δύο περίπου χρόνια, είναι να βουλιάζει την χώρα στην απόλυτη απελπισία, οφείλει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε ό,τι ακόμα σώζεται από μια πατρίδα που έλαχε - για ακόμα μια φορά στην ιστορία της – να γνωρίσει τον χειρότερο εχθρό της… από μέσα!».

Ο κ. Νικολόπουλος στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πως απαντά στην επιχείρηση της κυβέρνησης να καταστήσει συνένοχο του εγκλήματος της απόλυσης 200.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απάντησε δίνοντας μάλιστα όσες διευκρινίσεις χρειάστηκαν για επιμέρους ερωτήματα:

«Με προσποιητή αφέλεια, διαστρεβλώνοντας απόλυτα την πραγματικότητα, δηλώνει ότι, η πρόταση της εργασιακής εφεδρείας προήλθε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας, καθώς η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είχε εντελώς διαφορετικούς όρους και στόχευση.

Για να θυμίσουμε, λοιπόν, στους έχοντες αδύνατη μνήμη υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, η πρότασή μας για εργασιακή εφεδρεία ήταν η ακόλουθη:

«Έχουμε επεξεργαστεί την εφαρμογή του θεσμού ανάλογα με την ηλικία των προσώπων που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία.

  • Για όσους είναι πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.
  • Για όσους είναι από τα 40-50 δύο τριετίες και
  • Για όσους είναι από τα 30-40 μια τριετία.

Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη μείωση προσωπικού και ελλείμματος σε σύγκριση με την άμεση απόλυση.

Αν λάβουμε υπόψη το συνολικό κόστος της ανεργίας, η τριετία επιτρέπει επαρκή χρόνο μαθητείας για μετάταξη.

Εάν ο θεσμός περιοριστεί στον ένα χρόνο, ουσιαστικά στέλνουμε τον εργαζόμενο σε ανεργία από τώρα

Και ρωτάμε ευθέως τον κ. Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: τι κοινό, επομένως, υπάρχει στη δική μας ξεκάθαρη και κοινωνικά ευαίσθητη πρόταση με τη δική του, της εργασιακής εφεδρείας για ένα έτος με το 60% του μισθού;

  • Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για την αποφυγή της απόλυσης.
  • Η κυβέρνηση τον εισάγει ως προθάλαμο της απόλυσης .

Και απόλυση σε συνθήκες ύφεσης, εκτόξευσης των ποσοστών της ανεργίας και πανδημίας «λουκέτων» ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.»

 

Εξάλλου  σε ερωτήσεις που αναφέρονταν στο «λουκέτο» της Πολεμικής Βιομηχανίας που βάζει η Κυβέρνηση εντάσσοντας τα Ε.Α.Σ. (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στους καταργούμενους Οργανισμούς ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος είπε: «Την ώρα που «πυκνώνουν τα σύννεφα» στην Ανατολική Μεσόγειο με την αντιπαράθεση Τουρκίας – Ισραήλ  να ακολουθεί πολιτική κλιμακούμενης έντασης. Ενώ απομένουν μόλις 3 εβδομάδες μέχρι την έναρξη της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ώρα που ο Ερτογάν επιμένει ότι θα χρησιμοποιήσει και τον Τουρκικό στόλο, προκειμένου να αποτρέψει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου μεταξύ των 2 εταίρων Κύπρου και Ισραήλ. Την ώρα που ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας καλεί την εθνική φρουρά να βρίσκεται σε επιφυλακή για να υπερασπιστεί την ελεύθερη Κύπρο σε περίπτωση Τουρκικής επιθετικής ενέργειας. Την ώρα, λοιπόν που όλη περιοχή «μυρίζει μπαρούτι» και η κατάσταση αυτή βρίσκει την Ελλάδα σε δύσκολη στιγμή, την ώρα που η βαθιά οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στο διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας μας και μεγαλώνει τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Τουρκία στον «πειρασμό» και να ανοίξει την πόρτα του «τρελοκομείου», αυτή την ώρα η κυβέρνηση του μνημονίου αντί να ενισχύει την πολεμική βιομηχανία βάζει «ταφόπλακα». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε όσα στην Κυπριακή τραγωδία το ’74  όπου ο στρατός μας αντί για όπλα στα κιβώτια έβρισκε πέτρες!!!!

Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, για την κοινωνία και για την οικονομία. Πρέπει να αξιώσουμε όλοι να αποχωρήσει για να προλάβουμε την μεγάλη καταστροφή που φέρνει από μέρα σε μέρα.»

 

Τέλος, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε τελική φάση η επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων της ΝΔ για την ανεργία και τα ασφαλιστικά καθώς και ότι μετά την συνάντηση που έχουν σήμερα με τον γραμματέα Προγράμματος Ε. Στυλιανίδη, θα προχωρήσουν και σε δηλώσεις

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος