Loading...
 Start Page
«Χλωμός» προϋπολογισμός, πάνω σε συντηρητικό σενάριο

Πάτρα 07.12.2009
«Χλωμός» προϋπολογισμός, πάνω σε συντηρητικό σενάριο


«Αν δεν δημιουργήσουμε νέο πλούτο κι εάν δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ξένες επενδύσεις, τότε δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρέη του προυπολογισμού. Ας μην φτάσουμε στο κατάντημα του 2003 που οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, όταν αντίστοιχες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία είχαν ξένες επενδύσεις που προσέγγιζαν τα 30 δις ευρώ».


Αυτά μεταξύ άλλων, τόνισε μιλώντας χθες στην αίθουσα Γερουσίας για το σχέδιο του προϋπολογισμού ο Βουλευτής Αχαίας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ως εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σκέλος που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.


Ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε πως σημασία δεν έχουν μόνο τα νούμερα του προϋπολογισμού, αλλά η δυνατότητα εκτέλεσής του και πως η κοινωνία σήμερα δεν διαθέτει πλέον άλλες ανοχές για πειραματισμούς και παλινωδίες, αλλά ζητάει νέες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη. «Η λέξη «καινοτομία» είναι η λέξη κλειδί για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης» υπογράμμισε, τονίζοντας πως ο ίδιος από το 1989 επισημαίνει διαρκώς πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.


Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, ο Αχαιός βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2010 θα είναι η χρονιά της επιδρομής φόρων, τα δημόσια οικονομικά θα σας οδηγήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο να κάνετε αυξήσεις για να καλύψετε τις ανάγκες του δημόσιου τομέα και να εξυπηρετήσετε το δημόσιο χρέος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχετε ως Κυβέρνηση να διαχειριστείτε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μία κατάσταση ανάγκης, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός. Όμως όταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προβλέπεται να έχουμε -26% στην γεωργία, -3,8% στην αλιεία, -38% στην ενέργεια, πώς θα υπάρξει πράσινη ανάπτυξη;


Με μείωση στους πόρους για την γεωργία και αμελητέους πόρους στην έρευνα και την τεχνολογία; Για αυτό σας λέμε ότι η Κυβέρνηση διαψεύδει πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις».
Ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε αδύναμο και χλωμό το 4,2% του προϋπολογισμού, ενώ ως προς την διαχείριση Κοινοτικών κονδυλίων επεσήμανε πως εξήντα μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, η στελέχωση της κρατικής μηχανής παραμένει ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε όλα τα έργα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο.
«Είναι δυνατόν; Κοιτάξτε λίγο για να θυμηθείτε τα πρακτικά της Βουλής των προηγουμένων χρόνων, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση τι λέγατε. Είναι μοχλός ανάπτυξης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να υπερπολλαπλασιασθούν τα ποσά που προέβλεπαν εκείνοι οι προυπολογισμοί. Αλλάξατε γνώμη; Ξεπεράσαμε την κρίση;» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως ο νέος προϋπολογισμός δεν υπακούει στις ανάγκες των σημερινών δύσκολων περιστάσεων, παραβλέπει τις απειλές από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και για τούτο έχουμε ένα «χλωμό» πρόγραμμα επενδύσεων, στηριγμένο πάνω σε ένα συντηρητικό σενάριο.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος