Loading...
 Start Page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση

«Τα κόμματα γυρίζουν σελίδα, οι μηχανισμοί κλονίζονται:

οι πολίτες μπροστά από τις ηγεσίες»

 


Σε πολιτική εκδήλωση με βαρύνουσα πολιτική σημασία μετατράπηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στα πλαίσια του Forum Ανάπτυξης 2009, στο ξενοδοχείο «Αστήρ», με ομιλητές, τον πρώην υπουργό, Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον βουλευτή Αχαίας, Νίκο Νικολόπουλο και τον πρώην Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και ιδρυτή του «Forum 2020», Νίκο Καραχάλιο.

 

Όπως είναι λογικό, η συζήτηση με θέμα «Τα κόμμα γυρίζουν σελίδα, οι μηχανισμοί κλονίζονται: οι πολίτες μπροστά από τις ηγεσίες» περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα αλλαγής στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.


Κατά την τοποθέτησή του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε πως πάνω απ' όλα είναι η ενότητα του κόμματος, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί και σε ψυχολογικό επίπεδο μεταξύ των στελεχών και των μελών της Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός τόνισε πως η οφειλόμενη ενδοσκόπηση στο κόμμα, πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και με αυτά τα χαρακτηριστικά να γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου, ενώ σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό στίγμα, μίλησε για την ανάγκη ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος.


Αναφερόμενος στην στήριξή του στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε πως αυτή επήλθε μετά την υιοθέτηση από την πλευρά της, των αρχών και των θέσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην αρχή της διαδικασίας διαδοχής του Κώστα Καραμανλή, ενώ πρόσθεσε πως η ουδετερότητα δεν θα του ταίριαζε, καθώς θα θύμιζε μια επιτηδευμένη στάση. «Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι χάσαμε ένα 5% προς τη λεγόμενη δεξιά αλλά χάσαμε ένα 8% προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Άρα, αν θέλουμε μεγάλη Νέα Δημοκρατία, πολυσυλλεκτική Νέα Δημοκρατία, φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να δώσουμε τη μάχη να ξανακερδίσουμε τους φίλους που χάσαμε στις τελευταίες εκλογές γιατί απομονωθήκαμε από τους φίλους μας στο κέντρο και με τα δικά μας λάθη φύγαμε μακριά από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας πως έχουν ξεπεραστεί πλέον οι εποχές των «Καραμανλικών», των «Μητσοτακικών», κλπ. «Να σταματήσει η διάκριση των δύο στρατοπέδων» ζήτησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία.


Από την πλευρά του, ο Αχαιός βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, αναφέρθηκε στους πολιτικούς μηχανισμούς που για πολλά χρόνια έχουν θέσει τον μέσο πολίτη στο περιθώριο ή τον χρησιμοποιούν μόνο κατά το δοκούν. Μάλιστα, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος στο οποίο στηρίχτηκε ο δυτικός κόσμος τα προηγούμενα χρόνια, έκανε λόγο για μια «αντεστραμμένη πυραμίδα» που κατέρρευσε μοιραία, καθώς τεχνοκράτες και πολιτικοί, πίστεψαν πως ο πολίτης πρέπει να παραμείνει θεατής και μπορούν οι αγορές να «αυτορυθμιστούν».

 

«Όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι ο άνθρωπος παραμένει ελεύθερος και ικανός να ορίσει τη μοίρα του. Ότι οι κοινωνίες των απρόσωπων αριθμών πρέπει να μετατραπούν και πάλι σε κοινωνίες των προσώπων και των ιδεών.


Ότι οι πολίτες δεν θέλουν πια να καταλάβουν τον κόσμο, αλλά... να τον αλλάξουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό που συνέβη στον χώρο της οικονομίας, συμβαίνει καις τον χώρο της πολιτικής. Διαγκωνισμοί μιας ελίτ, που αφήνουν «εκτός» τον πολίτη και δημιουργούν τριβές.


Επιπροσθέτως, ο Αχαιός βουλευτής, τόνισε πως οι πρόσφατες εκλογές λειτουργούν ως ευκαιρία σημαντικών αλλαγών στο κόμμα της Ν.Δ. με λόγο και ρόλο στους πολλούς, δηλαδή στην βάση της παράταξης και ακόμα πιο πέρα, στο σύνολο της κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης, στην προσωπική του προσπάθεια να μεταφέρει την φωνή της βάσης, ζητώντας ανοικτές εκλογικές διαδικασίες για την διαδοχή, επισημαίνοντας πως «αν οι πολιτικοί του σήμερα και του αύριο δεν είναι σάρκα από την σάρκα της κοινωνίας, απλά δεν θα μπορούν να υπάρξουν». Τέλος, υπογράμμισε πως ακόμα και μεταξύ συμμαχητών που έχουν επιλέξει διαφορετικά «στρατόπεδα», η επόμενη μέρα θα πρέπει να τους βρει όλους ενωμένους, να ανακαινίσουν την παράταξη. «Σε μία ή δύο εβδομάδες από σήμερα, θα βρεθούμε και πάλι πλάι - πλάι με τον Άρη και το Νίκο. Με την Ντόρα, τον Αντώνη και τον Παναγιώτη. Με όλες και με όλους» επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος, καταλήγοντας πως η προσωπική του επιλογή, να μην ενταχθεί σε κάποιον από τους δύο νέους «πόλους» εντός του κόμματος υποκινείται από την ουσιαστική ανάγκη να μπουν μπροστά από τις ηγεσίες οι πολίτες.


Τέλος, ο Νίκος Καραχάλιος, αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης και τους στόχους του Forum 2020 τονίζοντας πως απαίτηση των πολιτών είναι ο ανοικτός διάλογος και πως η Ν.Δ. θα πρέπει να αρχίσει να συζητά. Σχετικά με την πορεία της νεοδημοκρατικής παράταξης προς τις Εθνικές Εκλογές, είπε ότι «το γαλάζιο καράβι είχε "μπατάρει" και, πριν την τελική σύγκρουση με την ξέρα, 1 εκατομμύριο επιβάτες (εν δυνάμει ψηφοφόροι) αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν». Σε αυτό το σημείο, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο διαλόγου, μέσα από το οποίο θα προκύψουν νέες ιδέες και νέα οράματα, αλλά και θα ανιχνευθούν οι τάσεις του μέλλοντος. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ανακαλύψει σήμερα την Ελλάδα του 2020 και να ιχνηλατήσει το μέλλον γιατί μόνο έτσι θα απαντήσει στις απαιτήσεις της κοινωνίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος