Loading...
 Start Page

Πάτρα 05.01.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υπάρχει και εφιαλτικό σενάριο


ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Το ενδιαφέρον του Ωμέγα Ράδιο και της τοπικής τηλεόρασης των Ιωαννίνων, προκάλεσε το άρθρο - παρέμβαση του Βουλευτή Αχαίας και εισηγητή του προυπολογισμού Νίκου Νικολόπουλου, που δημοσιεύθηκε χτες στις εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Πρωινός Λόγος» της Ηπείρου.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νικολόπουλος μίλησε για το εφιαλτικό σενάριο το οποίο και δεν απέκλεισε : «Η είσπραξη εσόδων σε περιόδους ύφεσης είναι δύσκολη ενώ δε, είναι επιβαρυντική για την ανάπτυξη» και συνέχισε «για να αντισταθμίσουμε το κόστος του δανεισμού με φορολογικά έσοδα, άλλος τρόπος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής κατά 600 εκ. ευρώ» ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «πρέπει να εξοικονομηθούν 8.,6 δις ευρώ κυριότατα με μείωση δαπανών, για την μείωση του ελλείμματος κατά 3,6% του ΑΕΠ»

Στο ερώτημα πως θα πληρώσουμε τους τόκους για τις δανειακές υποχρεώσεις, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί και νέος δανεισμός. Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα φαύλο κύκλο. Αύξηση δανεισμού, αύξηση επιτοκίων, νέοι δανεισμοί κ.α. και μέσα σε αυτή την λαίλαπα θα έχουμε βιαστική, άμεση απομάκρυνση ξένων επενδυτών» και με δυσκολία μάντεψε: «Το κακό σενάριο είναι για την οικονομία να παραμένει στάσιμη και να μην επιτυγχάνεται ουσιαστική μείωση του ελλείμματος. Το χειρότερο προβλέπει ύφεση και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.»


Υπό το βαρύ αυτό κλίμα το περιεχόμενο του Νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κυρίως το κατά πόσο θέτει ρεαλιστικούς στόχους για την μείωση ελλείμματος και χρέους. Το Ecofin του Φεβρουαρίου θα αυστηροποιήσει την επιτήρηση για την Ελλάδα. Στο νέο ΠΣΑ: θα τίθεται ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και σταδιακή αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια ώστε να υποχωρήσει κάτω του 3% έως το 2013.»


Και συνεχίζοντας ο Αχαιός πολιτικό επεσήμανε «Το χρέος προβλέπεται να φτάσει περίπου στο 124% του ΑΕΠ από 113.4% φέτος. Χρειάζεται εκτενές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη περίπου 2,5 δις ευρώ το 2010, αλλά και σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Χωρίς μεταρρυθμίσεις το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο και η οικονομία θα μπει σε τούνελ παρατεταμένης στασιμότητας.
Να βάλει τέλος στα κλειστά επαγγέλματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κλειστά επαγγέλματα προκαλούν αγκυλώσεις στον ανταγωνισμό και κοστίζουν κάθε χρόνο 4 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο και η οικονομία θα μπει σε τούνελ παρατεταμένης στασιμότητας. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες όπως ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, η ριζική αναμόρφωση του φορο9λογικούθ συστήματος αλλά και του τρόπου κατάρτισης του προυπολογισμού και της παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών».


Τέλος ο κ. Νικολόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Δημόσιες επιχειρήσεις, κρατικά νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση είναι μαύρες τρύπες που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα.. Γιατί χρειαζόμαστε 52 δημόσιες επιχειρήσεις με λειτουργικό έλλειμμα περίπου 2 δις ευρώ τον χρόνο (χώρια οι επενδύσεις και «οι λοιπές ανάγκες» ύψους 1.3 δις ευρώ). Τι υπηρεσίες προσφέρουν στους πολίτες που δεν μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας πιο αποτελεσματικά Ο προυπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε εκτιμά το λειτουργικό τους έλλειμμα σε 1,870 εκ. ευρώ το 2008, δηλ . 227 εκατ. ευρώ πάνω από την εκτίμηση που αναγράφεται στον προυπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008.


Το χάσμα των λειτουργικών ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων (από 400 εκατ. ευρώ το 2000). Είναι μαύρες τρύπες που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Πρέπει επομένως να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων με μετρήσιμους στόχους.
Χωρίς ρηξικέλευθα μέτρα συρρίκνωσης και εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, οι πιέσεις που υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα συνεχιστούν. Τα συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το υπάρχον σύστημα, και η τυραννία στο status quo, καθιστούν αυτή την λύση πολιτικά δύσκολη. Η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να αντιστραφεί μόνο με οριακές παρεμβάσεις στις δαπάνες και με αύξηση της φορολογίας σε περίοδο ύφεσης. Αυτό προσδοκούν και οι φορολογούμενοι που έχουν κάθε κίνητρο να φοροδιαφεύγουν εφόσον οι φόροι δεν είναι ανταποδοτικοί. Τα περιθώρια μείωσης των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι τεράστια.


Να ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να εξαλειφθεί η σπατάλη και η αδιαφάνεια τω δημοσίων οικονομικών. Τα χρέη των κρατικών νοσοκομείων (απλήρωτα από το 2005 ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ . Δηλαδή πέρα από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν από τον προυπολογισμό, τα νοσοκομεία ξοδεύουν περίπου 2 δις ευρώ τον χρόνο σε φάρμακα και προμήθειες χωρίς κανείς να είναι υπόλογος που ξοδεύτηκαν.


Και οι από δεκαετίας εξαγγελίες περί δημογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία, ελέγχου των προμηθειών και δημοσίευση των ισολογισμών παραμένουν στις προθέσεις.


Ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, από σχεδόν 13% το 2009 είναι ανέφικτος χωρίς σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους. Για να γίνει όμως αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τις πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα πρέπει να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα «κεκτημένα δικαιώματα».»


Και έκλεισε την συνέντευξη του με την εξής επισήμανσης «Κάλεσα τον κ. Παπακωνσταντίνου να δώσει στην δημοσιότητα κατάλογο με τις μέσες απολαβές των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (ΔΕΚΟ) και να επεξεργαστεί με τους συναρμόδιους συναδέλφους του νομοσχέδιο που να προβλέπει πως θα αποζημιώνονται στο εξής οι απολυόμενοι από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Η δημοσιοποίηση των αμοιβών θα είναι το έναυσμα για τον περιορισμό των δαπανών προσωπικού στις ΔΕΚΟ, ενώ το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις έχει σκοπό την αποφυγή απλόχερων ρυθμίσεων όπως αυτή της εθελουσίας του ΟΛΠ που κόστισε στους φορολογουμένους 80 εκ. ευρώ για να αποζημιωθούν 300 εργαζόμενοι (κάντε την διαίρεση)»

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος