Loading...
 Start Page
«Θα μας πάρουν και το βόδι»

03-02-2010

«Θα μας πάρουν και το βόδι»


Την άποψη ότι δεν χωράει εφησυχασμός στους τοπικούς φορείς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Ο ίδιος πιστεύει ότι δόθηκαν αρκετές αφορμές στη συνεδρίαση για να διεκδικήσει το πολιτικό προσωπικό της περιοχής την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του Νομού και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση σε μια σειρά από τοπικά ζητήματα.
Ο Ν. Νικολόπουλος χαρακτήρισε τουλάχιστον «περίεργη» τη φράση του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα, ο οποίος ανέφερε ότι: «Αν η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αποσκοπεί στην εξεύρεση πόρων για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, θα μας βρείτε αντίθετους. Δική μας προτεραιότητα είναι να φτάσει το τρένο μέχρι την Πάτρα».


Σύμφωνα με τον Βουλευτή, η φράση του Δημάρχου χρήζει διερεύνησης. «Ήταν απλό σχήμα λόγου ή μήπως ο Δήμαρχος της Πάτρας ξέρει κάτι παραπάνω; Κι αν ξέρει, πρέπει να το πει. Πρόσφατα συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υπουργό Δημήτρη Ρέππα, απαιτώντας να φτάσει το τρένο μέχρι την Πάτρα. Μήπως εκεί έμαθε κάτι άλλο, που πρέπει να μας κινητοποιήσει; Μήπως η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ κρύβει τελικά «παγίδες» που πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας αφυπνίσουν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για περιορισμό των κονδυλίων που θα φτάσουν στην Δυτική Ελλάδα; Τον ρωτώ λοιπόν ευθέως και δημόσια. Ανδρέα, εάν ο κ. Ρέππας σου έδωσε αυτή την πληροφορία τότε έχεις υποχρέωση να μας καλέσεις όλους ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να αποτρέψουμε την συμφορά που έρχεται. Μίλα λοιπόν καθαρά: Θα μας πάρουν και το βόδι οι δικοί σου;»


Σε κάθε περίπτωση ο Ν. Νικολόπουλος τονίζει ότι η τοπική κοινωνία περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι ο εκπρόσωπος της νέας Κυβέρνησης, εννοώντας τον Γ. Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο, ανέφερε στη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή μας.


«Αλήθεια, τόσα καλοπληρωμένα σχέδια, είναι άχρηστα; Είναι ακατάλληλα; Και τότε γιατί τα πληρώσαμε; Είπε πως η Δυτική Ελλάδα δεν έχει «μπούσουλα». Πως δεν διαθέτουμε τις απαιτούμενες ώριμες μελέτες για εντάξεις στο ΕΣΠΑ. Και αυτές οι λίγες που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση, παρουσιάζουν κενά ή βρίσκονται στα ενδοπεριφερειακά, γραφειοκρατικά γρανάζια, την στιγμή που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εννέα προσκλήσεις προϋπολογισμού 187 εκ. ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος οι τοπικοί φορείς, εκτός από δυο-τρεις εξαιρέσεις είναι όλοι τους στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Άρα τι ήθελε να πει ο «ποιητής»; Μήπως ότι έχουμε κακούς Δημάρχους, Νομάρχες κλπ;».


Ο Βουλευτής απευθύνεται δημόσια και προς τους Νομάρχες, Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων που παρέστησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και άκουσαν από τα χείλη του Περιφερειάρχη να περιγράφονται ως...ελλιποβαρείς, με χαρακτηριστική την φράσην για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων "τις τελευταίες μέρες κάπως κινήθηκε το θέμα". «Η συντριπτική πλειοψηφία από σας έχετε την τύχη να βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά το κόμμα σας πλειοψηφεί. Σας καλώ λοιπόν να δηλώσετε ρητά και ξεκάθαρα: Τι σκοπεύετε να κάνετε; Σε ότι καλό επιτευχθεί για τον τόπο σας παραχωρώ όλο τον έπαινο. Αν όμως τίποτα δεν γίνει, ο ψόγος θα ανήκει σε σας. Γιατί ενώ εσείς μπορείτε δεν θα έχετε κάνει αυτό που χρόνια προτείνατε και προβάλλατε».
Ακόμη αναφερόμενος στην πάγια διεκδίκηση της περιοχής για την έλευση φυσικού αερίου, ο Βουλευτής επεσήμανε πως το εθνικό χωροταξικό σχέδιο που επεξεργάστηκε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προβλέπει αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που συνδέει την Κόρινθο, την Πάτρα και τον Πύργο, ενώ το ίδιο έργο περιλαμβάνεται και σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τώρα έχουμε τα εργαλεία της διεκδίκησης» σημείωσε ο Ν. Νικολόπουλος και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ να συμπεριλάβει τον αγωγό στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο, συνδυάζεται και με την απόφαση 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, που προσδιορίζονται έργα κοινού ενδιαφέροντος και έργα προτεραιότητας μεταξύ των διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στην απόφαση αυτή αναφέρεται και η Ελλάδα μεταξύ των κρατών που καλύπτουν τα κριτήρια για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε νέες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, που πληρούν τα κριτήρια με την υπ. αριθ. 3.38, απόφαση προβλέπεται υποσταθμός στην Πάτρα και γραμμή σύνδεσης και με τον υπ. αρ. 6.14 προβλέπεται διακλάδωση υψηλής πίεσης προς Πάτρα. Στον χάρτη αυτό, προβλέπεται αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που συνδέει την Κόρινθο, την Πάτρα και τον Πύργο.


Τέλος, ο Νικολόπουλος μπορεί να μαθαίνει μεν πολλά (!), όπως εκτίμησε ο Περιφερειάρχης σε πρόσφατη κομματική σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντοτε προσπαθεί να τα αξιοποιήσει για το καλό του τόπου. Ο Βουλευτής απευθύνεται με την ευκαιρία δημοσίως στον Γ. Γ. της Περιφέρειας για να τον πληροφορήσει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει τη δημιουργία τομέων και δικτύων κατασκευής αμυντικού υλικού, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 81/2009 σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και με την σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.


«Να λοιπόν, μια θαυμάσια ευκαιρία για την Περιφέρειά μας που έχει την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με εργοστάσια που λειτουργούν πολλά χρόνια τώρα. Να πρωτοπορήσει, σε πανελλαδικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη νέα αυτή εθνικής σημασίας προσπάθεια, αποκομίζοντας συγχρόνως ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής, με δημιουργία εκατοντάδων ή και περισσοτέρων θέσεων μόνιμης απασχόλησης εργατικού και επιστημονικού προσωπικού και με την κατάκτηση ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου τεχνολογίας αιχμής (η οποία, βεβαίως, θα αποτελέσει κεφάλαιο και για ειρηνικές εφαρμογές). Θα περιμένω, λοιπόν και στη συνέχεια να συζητήσουμε, για το πως θα κάνουμε πράξη αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό, για την περιοχή μας, σχέδιο» σημείωσε.


ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ....

Α. Για την μηδενική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ τι φταίει;
• Καθυστέρηση στην πιστοποίηση των τοπικών φορέων για να μπορούν να εκτελέσουν έργα μέσω του ΕΣΠΑ
• Καθυστέρηση λόγω εκλογών και στις τοποθετήσεις περιφερειαρχών, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα εξάμηνο, περίπου
• Επιπλέον, λόγω της παράτασης του Γ' ΚΠΣ για ένα επιπλέον έτος λόγω των πυρκαγιών του 2007 (το Γ' ΚΠΣ έκλεισε στο τέλος του 2009 αντί για το τέλος του 2008), δόθηκε προτεραιότητα στην απορρόφηση πόρων του Γ' ΚΠΣ, για το οποίο ο προηγούμενος περιφερειάρχης είχε χαρακτηρίσει ευτύχημα, καθώς το 2004 η απορροφητικότητα του Γ' ΚΠΣ ήταν επίσης μηδαμινή (έστω υποτυπώδης) και ενώ έμεναν 4 χρόνια, υποτίθεται, για να ολοκληρωθεί. Αντίθετα, παρά τις πιο δύσκολες διαδικασίες του ΕΣΠΑ, το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μεταξύ των πρώτων που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε ενώ βάσει του κανονισμού «ν+3» ολοκληρώνεται το 2016, γεγονός που σημαίνει πως έχουμε έξι χρόνια μπροστά μας.


Β. Παρά ταύτα, κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την μηδενική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αλλά σε τελική ανάλυση, ποιος ευθύνεται γι' αυτό;


Ο Περιφερειάρχης είπε πως έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 9 προσκλήσεις, ύψους 187 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ωστόσο πως πέρα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τον δρόμο Κυλλήνη - εθνική οδός Πατρών - Πύργου, όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί άλλο έργο, αλλά δεν υπάρχουν και μελέτες για άλλα έργα. Υπεύθυνοι για την εκπόνηση - ωρίμανση μελετών και την πρόταση έργων, δεν είναι οι τοπικοί φορείς (Δήμοι, νομαρχίες;). Αυτοί δεν ευθύνονται βασικά λοιπόν, για την χαμηλή απορροφητικότητα, μα κυρίως για την ανυπαρξία μελετών; Ο Περιφερειάρχης είπε πως οι μόνες μελέτες που έχουν ωριμότητα, είναι η είσοδος του Μεσολογγίου και η βελτίωση του δρόμου Κουβαρά - Μύτικα. Δηλαδή, δύο έργα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά κανένα στην Αχαΐα! Οι ευθύνες των φορέων της Αχαΐας είναι μεγάλες...


Γ. Οι σοβαρές ευθύνες των τοπικών φορέων, που δείχνουν την ανικανότητα ή ανετοιμότητά τους να «σύρουν το άρμα» ανάπτυξης της Αχαΐας, εξάγονται και από άλλα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειάρχης:
• Απορροφητικότητα «Θησέα» στο 59,65 %
• Καμία ένταξη έργου στην πρόσκληση για την Σχολική Στέγη.
• Καμία ένταξη έργου στην πρόσκληση για την Υγεία
(Για τους δύο αυτούς τομείς, ο περιφερειάρχης ζήτησε εξουσιοδότηση για την άμεση ένταξη των έργων που ωριμάζουν, καθώς ο κίνδυνος να χαθεί χρόνος και χρήματα, είναι μεγάλος)


Δ. Πολυφωνία φορέων και ασυμφωνία χαρακτήρων ως προς την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που σχεδόν επιτακτικά ζήτησε ο περιφερειάρχης
Άλλοι παράγοντες ζήτησαν την απριόρι ένταξη όλων των έργων - «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ και άλλοι, ζήτησαν επαναξιολόγησή τους. (Ο Α. Τριανταφυλλόπουλος είπε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε όσα δεν τελείωσαν», ο Δ. Κατσικόπουλος ζήτησε επαναξιολόγηση, μιλώντας μάλιστα για απόρριψη εκείνων που δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά 20% τουλάχιστον)


Ε. Η ενίσχυση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων που πλέον θα διατεθούν στις περιφέρειες, δημιουργεί ερωτηματικά και προκάλεσε αμφισβητήσεις ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Θύμιος Σώκος: «Αν δεν υπάρξει νόμος, δεν θα γίνει τίποτα; Δεν το πιστεύω...»):


• Βάσει ποιας ανάγκης, ποιού αντικειμενικού μέτρου ή με ποια αντικειμενική προτεραιότητα θα μοιράζονται τα τομεακά στις περιφέρειες;
• Θα υπάρξει σχετική νομοθετική τροποποίηση ή όχι; Αν δεν υπάρξει, το κάθε υπουργείο θα χορηγεί κατά το δοκούν χρήματα σε περιφέρειες; Αυτό δημιουργεί υπόνοιες για «εξυπηρετήσεις ημετέρων» και εύνοια κάποιων περιοχών εις βάρος κάποιων άλλων
• Με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε χρήματα από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων; Θα συνωστιζόμαστε στην ουρά για να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου; Θα παρακαλάμε τα υπουργικά γραφεία ή θα χρησιμοποιούμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με τους υπουργούς;
• Είπε ο περιφερειάρχης: «Να απαιτήσουμε την ουσιαστική αποκέντρωση νέων πόρων στην Περιφέρειά μας προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε το ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που θα υπάρξουν για την περιοχή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με στόχο τα τομεακά προγράμματα να περάσουν στην Περιφέρεια. Μεγάλος στόχος αλλά εφικτός αν υπάρχει η πολιτική βούληση». Τι σημαίνει «αν υπάρχει πολιτική βούληση»; Ποιανού;

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος