Loading...
 Start Page
 «Αλλού ξοδεύουν στην Αχαία αλλά δεν δίνουν ούτε λεπτό  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

Ότι δίνει χρήματα όπου θέλει, όσα θέλει, με εύκολα ψέματα και για όπου δεν…θέλει, κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την απάντηση του Υψυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρου Αρναουτάκη.

Απάντησε ο Υφυπουργός ότι για τον ανασχεδιασμό και την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ, δαπανήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 80%, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια, διοχετεύθηκε στην Περιφέρεια.

Το γεγονός, προκάλεσε την αντίδραση του Βουλευτή Αχαϊας συχνά - πυκνά ακούει με λύπη τους Αχαιούς παράγοντες της Κυβέρνησης και συναδέλφους του Βουλευτές να επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα…από το Π.Δ.Ε.

«Πριν λίγες ημέρες στα Βραχνέϊκα, είπαν οι Κυβερνητικοί ότι δεν υπάρχει…σάλιο. Αλλά ευτυχώς, η έλλειψη…συντονισμού στα ψέματα που αραδιάζουν κάθε τόσο «πρώην αντιδραστικοί μαινόμενοι ταύροι» κατά της κεντρικής εξουσίας, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Να λοιπόν που υπάρχουν χρήματα και πολλά όπως φαίνεται», είπε ο κ., Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Και αφού μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά καυχώνται ότι μοίρασαν 1,8 δισεκατομμύρια στην Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ήθελα πολύ να ξέρω, πόσα από αυτά τα χρήματα διατέθηκαν στην Αχαϊα. Φοβάμαι, ούτε λεπτό. Για αυτό ζήτησα από την Βουλή να μου κατατεθούν τα στοιχεία που να φαίνεται κάθε νομός, πόσα πήρε και θα πα΄ρει από το Π.Δ.Ε. για το 2010. Και θα ήταν αστείος ο ισχυρισμός, αν δεν ήταν προκλητικά θλιβερός, ότι είναι προσηλωμένη στο στόχο της για τη δημιουργία δυναμικών Περιφερειών.», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος. 

«Έπιασαν δουλειά οι Μαυρογιαλούροι»…

Ερώτηση του Αχαιού Βουλευτή για την αξιολόγηση των έκτακτων επιχορηγήσεων και των έργων του «ΘΗΣΕΑ»

Βάζει σε νέα, αμφιβόλου αποτελέσματος «κόλπα» αξιολόγησης, τη διαδικασία χορήγησης έκτακτων επιοχορηγήσεων στους Δήμους και την αξιολόγηση των έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», η Κυβέρνηση.

Όπως απαντά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ντόλιος σε αναφορές του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για την επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Αιγίου για την μεταφορά των πακετοποιημένων απορριμμάτων από το σταθμό μεταφόρτωσης σε Χ.Υ.Τ.Α και την αποκατάσταση ζημιών στο σεισμόπληκτο Δήμο Δύμης. Με απόφαση του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση, έγινε μια πρώτη κατανομή στη βάση επεξεργασμένων αιτημάτων από το τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν και μελλοντικά αιτήματα για να αποφευχθούν αυθαιρεσίες.

«Να πεισθούμε ότι όλα τούτα τα καινοφανή γίνονται στο όνομα της διαφάνειας ή να ευχηθούμε καλή αρχή στους Μαυρογιαλούρους; Επεξεργάζονται λέει τα αιτήματα, αλλά πώς ακριβώς και με τι κριτήρια; Ποιος τα αξιολογεί και πώς και σε ποιους Δήμους έγινε αυτή η πρώτη κατανομή; Δηλαδή πήγε περίπατο ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποφασίζουν εφεξής οι «πράσινοι» υπηρεσιακοί παράγοντες στο γραφείο του Υπουργού; Ωραία, αυτοτέλεια εξασφαλίζει στους Δήμους η Κυβέρνηση!», δήλωσε ο Βουλευτής.

Επιπλέον, ο προσδιορισμός του εύρους των έργων θα γίνει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος που βρίσκεται υπό ανασυγκρότηση, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων των εκκρεμών έργων των Δήμων.

«Και εδώ αξιολόγηση και παρακολούθηση... Και εδώ άγνοια για τα κριτήρια της αξιολόγησης αλλά και για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Μας βάζει σε πολλή δουλειά ελέγχου το Υπουργείο», δήλωσε με νόημα ο Αχαιός Βουλευτής, ο οποίος επανήλθε με νέα ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα στα οποία φαίνεται το μέγεθος της πρώτης κατανομής έκτακτων επιχορηγήσεων σε Δήμους και τι έργα έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

«Πεντέμιση εκατομμύρια στη συντήρηση δρόμων της Πάτρας που είναι τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου»

Να χαρακτηριστούν και πάλι τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου όπως ήταν μέχρι πρότινος, οδοί του Δήμου Πατρέων, ζητά από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση εξηγώντας ότι είναι άδικο και παράδοξο οικονομικώς, να δαπανώνται από τον Δήμο Πατρέων περισσότερα από τα μισά χρήματα του δανείου δέκα εκατομμυρίων ευρώ (εν προκειμένω 5,5 εκατομμύρια) που έλαβε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για συντήρηση και βελτίωση οδών, για την αποκατάσταση του οδοστρώματος οδών  όπως η Όθωνος-Αμαλίας. Αγίου Ανδρέου, Κανελλοπούλου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Ακρωτηρίου που ουσιαστικά αποτελούν τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Και καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες Ι.Χ αλλά και βαρέα οχήματα με κατεύθυνση τις Εθνικές Οδούς Πατρών-Αθηνών και Πατρών-Πύργου αλλά και το λιμάνι της Πάτρας.

«Αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στην Πάτρα, αναλόγου κυκλοφοριακής σημασίας και πολεοδομικού σχεδιασμού οδοί της Αθήνας, όπως π.χ. η Βασιλίσσης Σοφίας, η λεωφόρος Αμαλίας, η Βουλιαγμένης, η 3ης Σεπτεμβρίου κ.ά. αποτελούν τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου και τα κονδύλια για τη συντήρηση και βελτίωσή τους, εκταμιεύονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.», δήλωσε ο Αχαιός βουλευτής.

Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά και ζητά από τον Υπουργό Υποδομών να χαρακτηριστούν άμεσα και πάλι τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου και να επανέλθουν στην αρμοδιότητα της ΔΕΣΕ για τη συντήρηση και βελτίωσή τους.Επίσης άμεσα να διατεθούν χρήματα για την συντήρηση και βελτίωσή τους από τη ΔΕΣΕ.

«Ή θα κλείσουν τους Δήμους ή θα τους εξαναγκάσουν σε δανεισμό»

Ερώτηση του Βουλευτή για την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά και τις ανησυχητικές πληροφορίες ότι θα μειωθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι(Κ.Α.Π) μέχρι και 80%, καλεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κ. Νικολόπουλος τονίζει τον κίνδυνο οι Δήμοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να καταφύγουν σε δανεισμό και ζητά από τους Υπουργούς να απαντήσουν γιατί, ενώ η  κυβέρνηση είχε εξαγγείλει  μείωση της  κρατικής επιχορήγησης σε 7% προχώρησε σε μείωση 35%.

«Οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά στους Δήμους, μετά την πραξικοπηματική περικοπή από την κυβέρνηση κατά 35% της κρατικής επιχορήγησης, γεγονός που τους οδηγεί μαθηματικά στην αδυναμία καταβολής μισθών στους 85.000 υπαλλήλους τους.              Η απόφαση αυτή, σε μια εποχή που οι οφειλές των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και τρίτους ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια. ευρώ, θα υποχρεώσει πολλούς Δήμους να βάλουν λουκέτο ή να καταφύγουν σε δανεισμό, με επαχθείς όρους, σε ξένες και ελληνικές Τράπεζες. Η κατάσταση φαίνεται πως θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) της Τ. Α., μέχρι και 50%», λέει ο κ. Νικολόπουλος, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν και γιατί χωρίς να έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφάσισε να κατανείμει τους μειωμένους ΚΑΠ χωρίς   τα   θεσμοθετημένα   κριτήρια   που   προβλέπει  ο  νόμος 1828/88.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος