Loading...
 Start Page
«Η Κυβέρνηση, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τις Α.Π.Ε στην Ελλάδα»

Πάνω από 1000 οικογένειες θα αποκτήσουν δουλειά και εισόδημα στην Αχαία από το εργοστάσιο Βιομάζας - Βιοαερίου


Ο Ν. Νικολόπουλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να υποστηριχθούν εντονότερα μέσω της τιμολόγησης. τέσσερις μονάδες ισχύος 3 MW παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο που προέρχεται από βιομάζα, σε Πάτρα, Βόλο, Κιλκίς και Θράκη. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 10.000.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% περίπου θα αποτελεί ελληνική προστιθέμενη αξία με αυτοχρηματοδότηση.


«Εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας εργατικού και υπαλληλικού δυναμικού θα απασχολήσουν επιστημονικούς συνεργάτες, μεταφορείς, εργολάβους, κτηνοτρόφους, αγρότες, καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων (σχεδόν 1.000 οικογένειες κάθε μονάδα)»

«Φύλλο και φτερό» έκανε χθες από το βήμα της Βουλής τα αδύνατα σημεία του Νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε), ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.


Ο Βουλευτής, αποκάλυψε σε όλο το εύρος της, την αντιπαραγωγική και όπως είπε, σίγουρα όχι περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι φρόντισε να «φορτώσει» το νομοσχέδιο με μη λειτουργικά μέτρα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, παρουσιάζοντάς το σε ένα θολό τοπίο υποβάθμισης, αποδυνάμωσης και αδιαφάνειας σε σχέση με την στάση που κρατά η Κυβέρνηση απένατι στοπαραεμπόριο των αδειών, καθώς και την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, π.χ. για τα αιολικά πάρκα.
«Ο τίτλος του Νομοσχεδίου ξεκινά «Επιτάχυνση της ανάπτυξης....κλπ.», ενώ το περιεχόμενο γεννά προβλήματα και φέρνει κωλυσιεργίες. Ήρθε με καθυστέρηση επτά μηνών από την Κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης». Θα φέρει αποτελέσματα άγνωστο πότε αφού το πάγωμα νέων αιτήσεων για μεγάλα φωτοβολταικά έργα είναι δεδομένο. Τουλάχιστον δύο μήνες για έργα 500 KW, εκαι έτσι πριμοδοτείται το παραεμπόριο αδειών και την ίδια στιγμή στα αιολικά όπου εκκρεμούν αιτήσεις 60GW συνολικής ισχύος, επιτρέπεται», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νικολόπουλος, καλώντας την Κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν καταργεί την άδεια παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες, αφού δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα, ούτε καν δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο.
Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, την ώρα που το Δ.Ν.Τ. ζητά ήδη να μην πάνε τα χρήματα στην «πράσινη ανάπτυξη» αλλά στην «μαύρη τρύπα» του προυπολογισμού, η Κυβέρνηση σναλίσκεται σε κενού περιεχομένου δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί «πράσινης ανάπτυξης».


«Είναι μείζον θέμα η άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και το ξεκαθάρισμα για το ποσοστό επιδότησης στις σχετικές επενδύσεις με τις Α.Π.Ε. Επιτέλους μετά από επτά μήνες κυβερνήστε! Είναι παράλογο εν μέσω κρίσης, σε περίοδο ύφεσης, να μην υπάρχει Αναπτυξιακός Νόμος. Με μία κυβέρνηση του μηδέν πράττειν μπορούμε να περιμένουμε επιτάχυνση ή αύξηση ξένων ή εγχώριων επενδύσεων;», διερωτήθη ο Βουλευτής, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα και αναφέροντας ενδεικτικά, ότι θα μπορούσε να υπάρχει η απαίτηση ένα μέρος του εξοπλισμού ενός φωτοβολταϊκού πάρκου να προέρχεται από εγχώριο παραγωγό και να ληφθούν μέτρα για φοροελαφρύνσεις για πρόσληψη προσωπικού και συμμετοχή σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, επιδότηση έως και 70% στα μεταφορικά, φόρος 2.5% στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πλαίσια κ.ά,. που ήδη ισχύουν σε διάφορες χώρες όλου του κόσμου.
«Αντί παρόμοιων ρυθμίσεων έχουμε τέτοιες που φέρνουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, περιττούς ελέγχους και απαγορεύσεις. Για παράδειγμα απαιτείται ειδική "περιβαλλοντική εξαίρεση" από την Περιφέρεια για σταθμούς κάτω 500 KWp σε γήπεδα. Ο ουσιαστικός έλεγχος μπορεί να γίνει και σε μετέπειτα στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας. Για παράδειγμα στην Πολεοδομία - κατά τη διαδικασία έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Ακόμα ένα παράδειγμα: απαιτείται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων σε γήπεδα που γειτνιάζουν σε απόσταση μικρότερη από εκατόν πενήντα (150) μέτρα. Ο όρος αυτός δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό επιχείρημα, σε μελέτη ή κοινή πρακτική, αλλά μόνο θα καθυστερεί ή και θα αποτρέπει πλήρως νέες επενδύσεις», είπε ο κ. Νικολόπουλος.
Επίσης κάθε μονάδα θα καθαρίζει στην κυριολεξία τις περιοχές εγκατάστασης από οργανικά προβλήματα αφού μία μονάδα 3 MW χρειάζεται από 30 - 100 χιλ. Μετρικούς Τόνους, οργανικά απόβλητα ετησίως»,
τόνισε ο ο Αχαιός πολιτικός.


Ο Αχαιός Βουλευτής, υπογράμμισε την ανάγκη για δέσμευση συγκεκριμένων πόρων για την ουσιαστική προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και των επενδύσεων, να μην αιφνιδιάζεται η αγορά από τις αλλαγές στην τιμολόγηση, να υπογραφούν άμεσα, οι συμβάσεις αγοραπωλησίας των επενδυτών με την ΔΕΗ που έχουν συνταχθεί κατά τις ρυθμίσεις του νόμου 3468/2006 και να χορηγηθούν οι άδειες παραγωγής και εξαίρεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος