Loading...
 Start Page
ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Χτες το πρωί ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος συμμετείχε στις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από όλους τους φορείς. Παρακολούθησε μέρος των εργασιών της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ από τον Δήμο, το ΤΕΕ, το Σύλλογο Κεφαλληνίων και το Ίδρυμα Αντώνη Τρίτση. Στην συνέχεια συμμετείχε στον καθαρισμό της πλαζ ενώ μαζί με προσκόπους, τον Σύλλογο Ζαβλανίου και τους εκπροσώπους και την νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Αχαίας πήρε μέρος στην δενδροφύτευση μίας από τις αλάνες της περιοχής. Εξάλλου με αφορμή την ημέρα δενδροφύτευσης δήλωσε στα ΜΜΕ.:

«Η Ελλάδα μα και όλη η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης που σε μερικές περιοχές έχουν φθάσει στα επίπεδα κρίσης.

Η μη αποδεκτή οικονομική ανάπτυξη έχει αυξήσει την πίεση στις φυσικές πηγές, ειδικά στο νερό και το έδαφος που είναι ήδη υπό πίεση. Η αστικοποίηση συνεχίζει να διαδίδεται αδιάκοπα σε όλη την περιοχή. Η ατμοσφαιρική ποιότητα ακόμη και στην Πάτρα έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από τη χρήση καυσίμων στις βιομηχανικές μεταφορές και στους τομείς ενέργειας.

Οι βιώσιμοι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν έχουν ενσωματωθεί στις κυβερνητικές αποφάσεις για επενδύσεις και επίσης έχει υπάρξει έλλειψη ανταπόκρισης στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Η αλλαγή κλίματος αναμένεται να επιδεινώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ζημίες στην περιοχή και ειδικότερα, μεταξύ των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού.

Αν δεν ληφθούν επανορθωτικά μέτρα άμεσα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή θα συνεχιστεί και θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

Οι τοπικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία έχουν το καθήκον και την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι η μελλοντική ανάπτυξη είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, ότι η φυσική υποβάθμιση των πηγών θα σταματήσει και ότι οι κίνδυνοι από την αλλαγή κλίματος θα ληφθούν υπόψη, στις πολιτικές ανάπτυξης.

Πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα θα υπολογιστούν στους παραδοσιακούς τομείς στους οποίους είναι συνήθως βασισμένη η ανάπτυξη: στη διαχείριση νερού, τις υποδομές, τις μεταφορές, την γεωργία, την αστική διαχείριση και την ενέργεια.

Πρέπει να υιοθετήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις και ταυτόχρονα να σφυρηλατήσουν μια δυναμική συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτών. Η εξέταση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που απασχολούν είναι καθολική απαίτηση. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και απαιτούν ουσιαστικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Σήμερα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο δομημένη προσέγγιση στην επιλογή των θεματικών ζητημάτων. Οπωσδήποτε, έχει τεράστια αξία να δοθούν κίνητρα στις περιβαλλοντικές στρατηγικές.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της αλλαγής κλίματος συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συντηρούν τα πολύτιμα επίγεια και θαλάσσια οικοσυστήματα και διασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση αλλαγής κλίματος αν θέλουμε κάποτε να προχωρήσουμε στην προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος...

Τώρα ήλθε η ώρα αποκατασταθεί αυτή η ζημιά. Να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες που ανατράπηκαν. Να επενδύσουμε στον τόπο μας και στο μέλλον των παιδιών μας. Να θεμελιώσουμε ένα μοντέλο Ανάπτυξης που αξιοποιεί το Περιβάλλον και δεν το λεηλατεί. Να επενδύσουμε στη δημιουργικότητα, την Ανταγωνιστικότητα, την Αειφορία και το Μέλλον».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος