Loading...
 Start Page
«Λέμε όχι στον πράσινο «Καλλικράτη» γιατί δεν θέλουμε να έχει την μοίρα του «Καποδίστρια»

Να αποσύρει το σχέδιο «Καλλικράτης» και να το επαναφέρει μετά από ουσιαστική διαβούλευση όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν έκανε παραπλανώντας τους πολίτες, κάλεσε την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή στη συζήτηση επί της Αρχής του Νομοσχεδίου.


Κάνοντας την ανατομία του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης ο Αχαιός Βουλευτής επιτέθηκε στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι συνεργάστηκε στην καταμέτρηση των... «κουκιών» με τους Βουλευτές της πλειοψηφίας και τους «πράσινους» αυτοδιοικητικούς παράγοντες ώστε να καταλήξουν στα σύνορα των νέων Δήμων.
«Είχαν την εξής λογική: ας βάψουμε πράσινο τον ελληνικό χάρτη το Νοέμβριο και πέραν τούτου ουδέν! Αλλά αυτή θα είναι και η μεγάλη...μπανανόφλουδα που θα πατήσει το ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Νικολόπουλος προσθέτοντας ότι η περιβόητη «νέα αρχιτεκτονική δομή του κράτους» εξελίσσεται σε ένα... σεισμόπληκτο οικοδόμημα που θα μετατρέψει τους μικρότερους και χρεωμένους δήμους, σε μεγάλους, γραφειοκρατικούς και υπερχρεωμένους, με περισσότερες αρμοδιότητες αλλά χωρίς πόρους


«Οι Δήμοι θα μετατραπούν σε... ελβετικά καντόνια με δημαρχοκεντρική φυσιογνωμία, καθώς επίσης το δημοτικό συμβούλιο σε συνομοσπονδία δημοτικών... κρατιδίων! Και οι Περιφέρειες θα παραμείνουν με το χέρι απλωμένο προς το κεντρικό κράτος...», είπε.
Ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτήρισε ανιστόρητη την Κυβέρνηση στην περίπτωση της συνένωσης των Δήμων στη Δυτική Αχαϊα, τους οποίους προσδιορίζει γεωγραφικά και όχι βάσει της παραδοσιακής ονομασίας που τους χαρακτηρίζει από την αρχαιότητα.


«Κάνω έκκληση, να ληφθεί υπόψη η απαίτηση όλων των κατοίκων όπως εκφράστηκε με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων αλλά της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Αχαϊας. Το 1828 καθόρισαν τα όρια του Δήμου Δύμης που επισημοποιήθηκε επί Όθωνος το 1835 και λειτούργησε άριστα μέχρι το 1911-1912, οπότε καταργήθηκε επί Βενιζέλου. Από τότε μέχρι σήμερα ονομάζονται Δυμαίοι και απαιτούν να τους αποδοθεί το ιστορικό και παραδοσιακό όνομά τους», είπε ο Βουλευτής, ο οποίος αναφέρθηκε και στον διοικητικό παραλογισμό της συνένωσης των Δήμων της Αιγιάλειας.

«Τα Δημοτικά Συμβούλια Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού αποφάσισαν την δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας σύμφωνα με την πρώτη πρόταση του Υπουργείου, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πρόταση της ΚΕΔΚΕ και από τρεις αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις. Το Νομοσχέδιο τελικά, προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα, την δημιουργία ενός δήμου σε όλη την Αιγιαλεία. Το ίδιο όμως δεν θελήσατε να ακούσετε και την φωνή των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Κλειτορίας, Παίων και Αροανίας, που ζητούν έναν ξεχωριστό ορεινό Δήμο. Έτσι το θέλετε, έτσι το κάνετε!», είπε ο Βουλευτής κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι η διαβούλευση έγινε... άδεια...βούλευση, στα κλειστά υπουργικά και κομματικά γραφεία ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Ο Νίκος Νικολόπουλος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει γίνει επί του προχείρου χωρίς περίσκεψη για τις κοινωνικές αλλαγές που θα επιφέρει.


«Όπως έχει σχεδιαστεί, κινδυνεύουμε να χάσουμε εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία συντηρούν αποτελεσματικά, τα αντανακλαστικά του θεσμού στο πρόβλημα του πολίτη. Το πρωθυπουργικό αθηνοκεντρικό σύστημα δεν μπορεί να παριστάνει τον «δερβέναγα» και η αποκέντρωση δεν μπορεί να παραμένει σχήμα λόγου χωρίς πρακτική αξία», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος