Loading...
 Start Page
«Απειλούνται με κλείσιμο, δομές ψυχικής υγείας στην Πάτρα»

 

 

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Απειλούνται με κλείσιμο, δομές ψυχικής υγείας στην Πάτρα»

Ερώτηση του Βουλευτή για την μονιμοποίηση των υπαλλήλων

Για εγκατάλειψη και πολιτική υποστελέχωσης στις δομές ψυχικής υγείας, κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά, μεταξύ άλλων, την Υπουργό, σε ποιες ενέργειες  θα  προβεί ώστε να στελεχωθούν οι δομές ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό και τι   μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία   τους οι εργαζόμενοι έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες μόνιμου προσωπικού και  να μην οδηγηθούν έτσι σε υπολειτουργία ή και κλείσιμο οι Υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε) αποτέλεσε την πρώτη θεσμοθετημένη προσπάθεια ψυχιατρικής στην Ελλάδα, σε εποχές κατά τις οποίες η Δημόσια ψυχιατρική πρακτική ήταν ο ασυλικός εγκλεισμός.

«Σήμερα το Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους, με αντίστοιχες Υπηρεσίες στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Λιβαδειά και Ζάκυνθο. Αποτελεί, πέρα από ιστορικό θεσμό για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, και έναν ζωντανό Οργανισμό, στον οποίο επιτελείται έργο πρόληψης, θεραπείας, κατάρτισης, αλλά και εκπαίδευσης για πολλούς επιστημονικούς κλάδους, όπως ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μέσω της εποπτείας και των προγραμμάτων που εκπονούνται», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Ο Αχαιός Βουλευτής, τονίζει ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των χρηστών ψυχικής υγείας που εξαρτώνται από το Κέντρο, αλλά και ο αυξανόμενος αριθμός των εξυπηρετούμενων που απευθύνονται τα τελευταία χρόνια στις διάφορες Υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Κέντρου, καθώς και η μη αντικατάσταση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας, επέβαλαν σταδιακά την αξιοποίηση επιστημονικού, νοσηλευτικού και διοικητικού δυναμικού, που προσαρτήθηκε στο μόνιμο προσωπικό του Κέντρου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή και με συμβάσεις έργου.

Η  μονάδα  Εφήβων του  Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε.  Πάτρας, η  οποία  αποτελεί  μοναδική εξειδικευμένη δομή για εφήβους σε όλη τη Δυτική επικράτεια και συνδετικό κρίκο με πολλές άλλες Υπηρεσίες, απειλείται με κλείσιμο, καθώς η διεπιστημονική ομάδα της  αποτελείται από μία κοινωνική λειτουργό και μία παιδοψυχίατρο με ΑΠΥ.

Το Συμβουλευτικό Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων Πάτρας απασχολεί επίσης με σύμβαση έργου δύο μέλη του επιστημονικού του προσωπικού.

«Έως τώρα σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτόν της Ψυχικής Υγείας ακολουθείται η πολιτική της υποστελέχωσης, της μη κάλυψης με μόνιμο προσωπικό και η εργασιακή ομηρία όλων αυτών των εργαζομένων που αδιαμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η στελέχωση των δομών του Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε. από όλους αυτούς τους συμβασιούχους εργαζομένους είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των περισσοτέρων από αυτές και η εύρυθμη λειτουργία των υπολοίπων», τόνισε ο Βουλευτής Αχαϊας και προσέθεσε:

«Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί τους εν λόγω εργαζομένους «παράνομους» διότι ο φορέας τους δεν μερίμνησε ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω Α.Σ.Ε.Π. Η δε Διοίκηση του Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε. ήταν εκτός των προθεσμιών που έδινε το Α.Σ.Ε.Π. προκειμένου να δηλωθούν οι ανάγκες του φορέα σε προσωπικό. Έτσι, εξιλαστήρια θύματα της «ασυνεννοησίας» αποτελούν οι εργαζόμενοι».

Ο κ. Νικολόπουλος, καλεί την Υπουργό Υγείας να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, η μοριοδότηση των παραπάνω υπαλλήλων στις διαδικασίες του  Α.Σ.Ε.Π.  ή  η  μονιμοποίησή τους στις θέσεις που έως τώρα κατέχουν, δεδομένης της πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας που έχουν αποκτήσει και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εργασίας τους αφού πλέον έχουν εδραιωθεί θεραπευτικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασθενείς.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος