Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: «Είναι ώρα Εισαγγελέα για το νέο φιάσκο με την Μίνι Περιμετρική;»

Ασφυκτική πίεση ασκεί στην Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, για την νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Μίνι Περιμετρικής, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος ότι η δημοπράτηση θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο μετά την διάλυση της σύμβασης από τον ανάδοχο εργολάβο, ο οποίος εγείρει τεράστιες οικονομικές αξιώσεις, αφού αποδεικνύεται η Κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο που αυτός υπέδειξε και όχι τον χωρίς αποζημίωση και με βαριές ποινές - καμπάνες δηλαδή εκείνων της έκπτωσης...
Ο Αχαιός Βουλευτής, παρενέβη αμέσως σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στους Υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με κυρίαρχο ερώτημα μεταξύ άλλων εάν έχει ή εάν θα διεξαχθεί Ε.Δ.Ε και πότε, για τυχόν ευθύνες και παραλείψεις εμπλεκόμενων κρατικών υπαλλήλων και λειτουργών. Επίσης, καλεί τους Υπουργούς να απαντήσουν ποιοι είχαν την επίβλεψη του έργου, αν έχουν διερευνηθεί τυχόν ευθύνες του αναδόχου εργολάβου και αν υπάρχει πρόθεση να στείλουν στην δικαιοσύνη τον φάκελο του έργου που καταγράφει την 20ετή τραγωδία της Μικρής Περιμετρικής.


«Προκύπτει μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση: Υπήρχαν εξ αρχής τρωτά σημεία στην μελέτη του έργου; Αν ναι, ποια είναι αυτά; Ποιος την παρέλαβε και γιατί; Γι' αυτό λοιπόν, ζητώ από τους κυρίους Υπουργούς να κατατεθέσουν ένα προς ένα, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση έναντι του Συντάγματος, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και του ιδίου του Πρωθυπουργού στο όνομα της διαφάνειας : Την μελέτη και όλα τα στοιχεία που την συνοδεύουν, όπως είναι οι αναλυτικοί πίνακες και τα τεύχη δημοπράτησης, η αλληλογραφία της επίβλεψης της μελέτης, ο φάκελος δημοπράτησης του έργου, το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών και οι συμβάσεις του έργου. Και φυσικά περιμένω να μου απαντήσουν-με δεδομένο ότι τα προβλήματα προϋπήρχαν- γιατί η Κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, άφησαν να παρέλθουν επτά πολύτιμοι μήνες για να ασχοληθούν με την υπόθεση, χρεώνοντας τον Ελληνικόλαό ποσά που θα καταβάλουν στον εργολάβο για έργο που δεν θα κάνει...σε μία εποχή σκληρών θυσιών», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος επίμονα ρωτά τους Υπουργούς και γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος αλλά διαλύθηκε η εργολαβία-όπως εξυπηρετεί τον ίδιο με αποτέλεσμα να διεκδικεί και αποζημιώσεις για τη διάλυσή της!


Ο Αχαιός Βουλευτής, ζητά επίσης από τους Υπουργούς να απαντήσουν σε τι οφείλονται οι αξιώσεις του αναδόχου εργολάβου, εάν πργάγματι υπάρχει καιάλλη νομική οδός για να μην καταβληθεί ούτε ένα ευρώ και να μάθουμε ποιος Υπουργός ή άλλος ανέλαβε τις συζητήσεις διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρεία με ποιον μιλούσε καιπου κατέληξαν «τα παζάρια»,
τι ποσά έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα και ειδικά τους τελευταίους επτά μήνες μα προπαντός τι ποσά και γι αποιες εργασίες έχουν απορροφηθεί ως απρόβλεπτα. Ακόμη ρωτά εάν υπάρχει ο κίνδυνος να επιστραφούν τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί ως σήμερα, στην Ε.Ε. από ένα ημιτελές έργο που δεν εκτελέστηκε σωστά, το οποίο μετρά είκοσι χρόνια και έχει ενταχθεί και απενταχθεί σε όλα τα Κ.Π.Σ.


«Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είπε ότι η δημοπράτηση της νέας εργολαβίας θα προετοιμαστεί σωστά, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι «πάμε και πάλι με βάρκα την ελπίδα»;» Και ρωτώ «Γιατί; Στο διάστημα των επτά αυτών μηνών ποιος έχει αναλάβει την προετοιμασία; Κατά τα άλλα, η διαφάνεια είναι δήθεν το λάβαρο της Κυβέρνησης. Όλα αυτά απαιτούν καθαρές απαντήσεις!! Αλλά, αναρωτιέμαι, αν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αναρτήθηκαν οι σχετικές αποφάσεις για την διάλυση της εργολαβίας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της εντολής του Πρωθυπουργού να δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις, οι συμφωνίες, οι πρωτοβουλίες κλπ, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει, να;κρίνουν και να ελέγχουν», είπε ο κ. Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ. Γρ. της ΠΔΕ κ. Τάσος Αποστολόπουλος, δημιουργήθηκαν προβλήματα με τον ανάδοχο της τελευταίας εργολαβίας του έργου, ο οποίος ζητά ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (με Φ.Π.Α) για τις θετικές ζημίες από τις καθυστερήσεις του έργου, αλλά και συμπληρωματική σύμβαση ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Αποστολόπουλος, είπε ότι τα αιτήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Περιφέρεια και ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις αντίκεινται στις νομικές διαδικασίες έργων ΕΣΠΑ. Δεν μας είπε γιατί όμως πρέπει να ακολουθήσουμε την λύση της διάλυσης και να πληρώσουμε, αλήθεια ποιον ρώτησε, ποιο ςωφελείται και ποιος ζημιώνεται, το Δηξμόσιο ή ο εργολάβος, οι Υπουργοί συμφωνούν Έτσι σέβονται και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα που βλέπει να περικόπτοναι άγρια οι μισθοί, οι συντάξεις,τα δώρα, τα επιδόματα για να τα ενθηλακώνουν κάποιοι;
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, στην πρόταση της Περιφέρειας να υποβάλει η εταιρεία, αίτηση παράτασης εργασιών και να συνεχίσει εργασίες που απορρέουν από τη σύμβασή της στο φυσικό αντικείμενο έργου, αυτή αρνήθηκε, υπέβαλλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης και δήλωσε διακοπή εργασιών με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να αναγκάζεται να προκηρύξει νέα εργολαβία. Ήταν μονόδρομος.
Κλείνοντας ο κ. Νικολόπουλος αφιερώνει στίχους του Κων Καβάφη από το ποίημα «ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΙΚΙΑ, 200 Π.Χ.»


«Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ' ευχήν στην αποικία δεν μεν' η ελάχιστη αμφιβολία.
Και μ' όλο που οπωσούν τραβούμ' εμπρός ίσως , καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι,
να έφθασε ο καιρός να φέρουμε πολιτικό αναμορφωτή.
Μεγάλοι κάθε πράγμα οι αναμορφωταί αυτοί (ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ δεν τους χρειάζονταν κανείς). Έχουνε και μία κλίση στες θυσίες
Παραιτηθείτε από την κτίση σας εκείνη, η κατοχή σας ειν' επισφαλής, παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή κι από την άλληνα την συναφή κι από την τρίτην τούτην : ως συνέπεια φυσική.
Και όσο στον έλεγχο τους προχωρούνε βρίσκουν και βρίσκουν περιττά και να αναπαυθούν ζητούνε και όταν με το καλό, τελειώσουν την εργασία και απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία, να δούμε τι απομένει πια, μετά τόση δεινότητα χειρουργική.
Ίσως δεν έφθασε ακόμη ο καιρός. Να μην βιαζόμεθα, ειν' επικίνδυνο πράγμα η βία.» Κων Καβάφης 1928


Υ.Γ. επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος