Loading...
 Start Page
ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 13 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ 582 ΕΚΤΑ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη σε ηλιακό και αιολικό δυναμικό


Μπορεί να γίνει το «Εμιράτο των Α.Π.Ε.»
Η «πράσινη απραξία» κρατά παγωμένες επενδύσεις 6.6 δις Ευρώ


Συγκλονιστικά τα στοιχεία που παρέθεσε στηην ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Ν. Νικολόπουλος. Σε μία εποχή σκληρής δοκιμασίας της εθνικής οικονομίας και του δοκιμαζόμενου λαού η Κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» αφήνει στο ψυγείο 7 μήνες τώρα 6,6 δισ. επενδύσεις στην Ενέργεια που έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ και άλλα 20 δισ. που ζητούν άδεια. Αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές η αποκάλυψη ότι δανειζόμαστε για να πληρώσουμε πετρέλαιο και εισαγόμενη ενέργεια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ηλεκτρικό, όταν βάσει έρευνας του ΕΜΠ, αποδεικνύεται, ότι είμαστε υπερδύναμη σε ηλιακό και αιολικό δυναμικό και μπορούμε να γίνουμε το «Εμιράτο» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο κ. Νικολόπουλος Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύο βιομηχανίες Φωτοβολταικών της ΒΙΠΕ Πατρών Solar Hellas & Celcio) στην καινούρια μονάδα Βιοαερίου «ΑΦΟΙ ΠΕΤΤΑ» καθώς και στην ανάγκη κατασκευής του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου της χώρας από την ΔΕΗ στο Φράγμα Πείρου - Παραπείρου
Ο κ. Νικολόπουλος, επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Α.Π.Ε) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα, μιλώντας χθες(Τετάρτη) στη Βουλή, στη συζήτηση επί των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Νικολόπουλος εξέθεσε τα τρωτά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε, θα έπρεπε να είναι σπουδαίο, αλλά αντιθέτως, θέτει σε κίνδυνο μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία που έχει ανάγκη η χώρα, σε εποχή κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.
Στην ομιλία του, ο Νίκος Νικολόπουλος, τόνισε ότι Έλληνες και Γερμανοί επενδυτές ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν στην Ιταλία, όπου τα κίνητρα για τις επενδύσεις είναι πιο δελεαστικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος.


Κάνοντας παρατηρήσεις ο Αχαιός Βουλευτής μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση στον πλανήτη, για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας που αποδεικνύεται από την παγκόσμια στροφή που υπάρχει για εξοικονόμηση ενέργειας απέναντι στην υπερθέρμανση. Αυτό συνιστά και την μεγάλη πρόκληση για μας και για την «πράσινη κυβέρνηση» της «πράσινης απραξίας» με δεδομένο το ενεργειακό μείγμα της χώρας που είναι ρυπογόνο και ελλειμματικό, ενώ οι ΑΠΕ είναι άφθονες και ποικίλες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στην χώρα μας, Εμείς αυτό που κάνουμε εμείς, η εν δυνάμει υπερδύναμη σε αιολικό και ηλιακό δυναμικό, είναι να εισάγουμε ετησίως πετρέλαιο αξίας 13 δισ. ευρώ, και ηλεκτρική ενέργεια αξίας 582 εκ. ευρώ! Ποια χώρα ξοδεύει τόσα όσα η πατρίδα μας στην εποχή του Δ.Ν.Τ, στην εποχή των θυσιών του λαού, πληρώνουμε δάνεια και τοκοχρεολύσια ενώ μπορούμε το Εμιράτο των Α.Π.Ε», είπε ο Βουλευτής, παρατηρώντας ότι πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια δισεκατομμυρίων ενώ μπορούμε να αντλούμε πόρους από τις Α.Π.Ε.


«Να, για παράδειγμα, στην Αχαΐα τελειώνει το φράγμα Πείρου - Παραπείρου που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα έπρεπε εξαρχής η Πολιτεία, η ΔΕΗ να έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εκεί και μάλιστα με Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ); Τι λείπει; Τα κίνητρα, η φαντασία, η γνώση; Θα ήταν πολλαπλό το κέρδος για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα, συμφωνεί στην διαδικασία χωροθέτησης, αλλά αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα υδροηλεκτρικά έργα, για να αντιμετωπισθεί η εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.
«Επιτέλους ενεργοποιήστε τους πόρους, τα προγράμματα και τα εργαλεία για την επιτάχυνση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ενεργοποιήστε τα ΣΔΙΤ, φέρτε γρήγορα να ψηφίσουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο για την προσέλκυση των επενδύσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Εκκρεμούν προς αξιολόγηση εδώ και ενάμιση χρόνο επενδύσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ, για Α.Π.Ε! Και αναρωτιέμαι: Η «πράσινη αδράνεια» μπορεί να μείνει συνοδός στην «πράσινη Κυβέρνηση»; Ποιος έχει συμφέρον να βάζει εμπόδια και να πατάει φρένο», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος;


Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Νίκος Νικολόπουλος επεσήμανε: «Η Ν. Δ. θα ψηφίσει θετικά. Θεωρεί ότι γίνεται μία προσπάθεια στις γραμμές που χάραξε η Κυβέρνηση Καραμανλή με τον νόμο 3468/2006 που εκείνη εμπνεύσθηκε και υλοποίησε με αποτελέσματα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας, πέραν κάθε προσδοκίας».


Εξ άλλου, ο Βουλευτής συγκεντρώνει σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην καθυστέρηση του έργου ολοκλήρωσης της Μίνι Περιμετρικής και θα φέρει σήμερα Παρασκευή το θέμα στη Βουλή ζητώντας να χυθεί άπλετο φως και να διερευνηθεί η τυχόν ύπαρξη σκανδάλου κακοδιαχείρισης, κακής εκτέλσεσης της σύμβαασης και ύποπτων παραλείψεων στην μελέτη και την επίβλεψη .

(Υ.Γ. Η ομιλία του Βουλευτή ήδη είναι ανηρτημένη στο site www.nikosnikolopoulos.gr)

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος