Loading...
 Start Page
Μέσω του ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών

Μέσω του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων) θα αποκατασταθεί ο Ιερός Ναός της Παντάνασσας στην Πάτρα, σύμφωνα με σχετική απάντηση του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκου Ι. Νικολόπουλου.

 

Στην απάντησή του, το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει πως η μελέτη αποκατάστασης εγκρίθηκε  από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και ο φάκελος του έργου, προϋπολογισμού 3.350.000 ευρώ, υποβλήθηκε την 21η Ιουνίου 2011 στην ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προωθηθεί στην Περιφέρεια προς αξιολόγηση και ένταξη.

 

«Δεν υπάρχει Πατρινός που να μην επιθυμεί την γρήγορη αποκατάσταση του Ναού της Παντάνασσας με το τεράστιο θρησκευτικό αλλά και πολιτιστικό φορτίο. Γι’ αυτό θα παρακολουθώ στενά την υπόθεση, ελπίζοντας να μην… σκαλώσει ο φάκελος στο υπουργείο ή στην εδώ περιφέρεια» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος με αφορμή την απάντηση.

 

Αναξιοποίητα παραμένουν τα ακίνητα του Δήμου Πατρέων, ενώ η μελέτη

που είχε ανατεθεί πριν δύο χρόνια περίπου, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!

 

Την ίδια ώρα που μια σειρά ακινήτων του Δήμου Πατρέων παραμένουν αναξιοποίητα και ο Δήμος δαπανάει σε νοίκια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στεγάζει υπηρεσίες του, η πανάκριβη μελέτη (300.000 ευρώ με το ΦΠΑ) που είχε αναθέσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου δεν έχει ακόμα παραληφθεί οριστικά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση του βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκου Ι. Νικολόπουλου μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε την μελέτη δεν την έχει παραδώσει ακόμα, αν και η διακήρυξη του Δήμου έγινε τον Μάρτιο του 2009 και η αποσφράγιση των προσφορών, (σύμφωνα με την προκήρυξη) θα γινόταν στις αρχές του Ιουνίου του 2009.

 

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε: «Κτίρια μεγάλης αξίας, όπως το παλαιό Αρσάκειο και οι πρώην αποθήκες του ΑΣΟ, που θα μπορούσαν να απαντήσουν με πειστικό τρόπο στις στεγαστικές ανάγκες του Δήμου της Πάτρας ή να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αποδίδοντας σημαντικά έσοδα στον Δήμο, παραμένουν άδεια και ανεκμετάλλευτα ή χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, γιατί ο Δήμος της Πάτρας ήταν και παραμένει… βασίλειο του χάους!

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η προηγούμενη δημοτική Αρχή αποφάσισε να διαθέσει 300 χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» για να  διενεργήσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, λες και ο δήμος δεν διαθέτει ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διενέργεια της μελέτης. Ακόμα και έτσι όμως, έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια και η μελέτη που ανατέθηκε στην εταιρεία με την επωνυμία “Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών Π. Καραμόσχος & Συνεργάτες Ε.Ε.” δεν έχει ακόμα παραδοθεί στον Δήμο. Αναρωτιέμαι γιατί. Τι χρήματα διατέθηκαν, τελικά για την μελέτη; Τι συμβαίνει καθώς ο «Θησέας» είναι παρελθόν, με απόφαση της κυβέρνησης του μνημονίου; Και εν τέλει, τι κάνει σήμερα ο Δήμος για όλα αυτά; Ένας Δήμος, που παρεμπιμπτόντως, δαπανάει 120.000 ευρώ κάθε χρόνο σε νοίκια μόνο για τη στέγαση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών!»

 

Να σημειωθεί πως ο κ. Νικολόπουλος είναι αποφασισμένος να επανέλθει στο θέμα και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών δυνατοτήτων του να ζητήσει τη διαλεύκανση όλων των σημείων που αφορούν την προαναφερόμενη μελέτη και απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που προκύπτουν.

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος