Loading...
 Start Page
«Στηρίζω την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων»

Με αφορμή την σημερινή(Τρίτη) συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η μελετητική εταιρεία για το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα, ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στην χώρα μας, είναι ανεπίτρεπτο να παραμένει σε επίπεδο Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), που σε πλείστες όσες περιπτώσεις μάλιστα, λόγω κακής χρήσης και συντήρησης, μετατρέπονται σε απλές χωματερές (ΧΑΔΑ).
Έχω την άποψη πως κάτι τέτοιο συνέβη και στην Πάτρα, όπου επίσης δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ούτε καν πρόβλεψη και προνοητικότητα για την «επόμενη μέρα». Και αυτή η πρόβλεψη θα ήταν η χωροθέτηση ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων για την αχαϊκή πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο σίγουρα, αποτελεί τον σύγχρονο τρόπο διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει όλο τον προηγμένο κόσμο.
Τελικά, η Πάτρα έμεινε με την Ξερόλακκα και με το... όραμα κατασκευής ενός εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε περιοχή του δήμου Ωλενίας (ΧΥΤΑ Φλόκα).

Αν σήμερα μιλάμε για εργοστάσιο, το κάνουμε γιατί υπάρχουν τουλάχιστον δεσμευμένοι πόροι ύψους 60 εκ. ευρώ. Δεν αρκεί μόνο η χρηματοδότηση, όμως. Οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου θα έπρεπε να έχουν «τρέξει» με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, ώστε να προλάβουν την εξάντληση του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας. Και κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με σαφή ευθύνη κατά τη γνώμη μου, της προηγούμενης δημοτικής Αρχής της Πάτρας και των αρμοδίων Συνδέσμων Διαχείρισης.
Αλλά επειδή δεν επιθυμώ να στέκομαι στο παρελθόν, δηλώνω ευθέως πως στηρίζω απόλυτα την κατασκευή του εργοστασίου και μάλιστα, συμβάλω με παρεμβάσεις μου όπου πρέπει ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.
Δηλώνω, ωστόσο, πως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσα από τον Δήμαρχο της πόλης, από τον πρώην νομάρχη και επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο όπως και από άλλους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, ότι η μελέτη του έργου δημιουργεί «σκιές». Άκουσα να βεβαιώνεται ότι χρειάζεται «επανακοστολόγηση προϋπολογισμού» και «συμπίεση κόστους».
Προσθέτω δε, ότι έλαβα στο πολιτικό γραφείο μου επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα και αναφέρονται στις καταγγελλόμενες «σκιές», μπορεί να βρεθούν και κατηγορούμενοι!
Η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων και η πεποίθηση ότι το έργο δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει να χαθεί για την περιοχή μας, δεν σημαίνει και ανεξέλεγκτη αποδοχή τυχόν παραμέτρων που δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος