Loading...
 Start Page
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά «διατάξεις για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων κλπ.» ο Βουλευτής Αχαίας της ΝΔ κ. Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Την Πέμπτη 14-4-2011 ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, το οποίο αφορούσε πληθώρα διατάξεων σχετικών με την εκπαίδευση.

Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής, για τη ψήφισή του κατ' άρθρο και στο σύνολο.
Ανάμεσα στις υπό ψήφιση διατάξεις είναι και αυτές που αφορούν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων, με έδρα την Πάτρα και παράλληλη δομή στην Αθήνα (Ι.Τ.Υ.Ε.).

Με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Υ.Τ.Ι.Ε ο βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Νικολόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το νέο Ινστιτούτο αποτελεί μετεξέλιξη του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.Ι.Τ.Υ.), με αυξημένες όμως αρμοδιότητες. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αξιοποίηση των Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση καθώς και ο σχεδιασμός και η έκδοση των διδακτικών βιβλίων και η παροχή υπηρεσιών κατάρτισης διαρκούς επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).
Το προαναφερόμενο Ινστιτούτο θα διαχειριστεί πακτωλό εκατομμυρίων:
Α)από προγράμματα χρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Β)από επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Γ)από χρηματοδοτήσεις μέσω των Προγραμμάτων Έρευνας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας(Γ.Γ.Ε.Τ). (άρθρο 30)

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (Επενδυτής, 16/04/2011) το συνολικό ποσό που θα διαχειριστεί το Ι.Τ.Υ.Ε θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Καταρχάς, η δημιουργία ενός Ινστιτούτου αυτού του μεγέθους με έδρα μία περιφερειακή πόλη, όπως είναι η Πάτρα, είναι από μόνο του θετικό γεγονός. Με δύο όμως προϋποθέσεις:
Α) την αξιοποίηση όλου του ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας ευρύτερα.
Β) την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι δεν η κυβέρνηση δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και η διαφάνεια δεν είναι η πρώτη της επιλογή. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα:
Α) ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο επιλέγονται από την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος ενός Ινστιτούτου που θα διαχειριστεί μεγάλο μέρος των ΕΣΠΑ, όσον αφορά την εκπαίδευση, αλλά και τεράστια κονδύλια από τους εθνικούς πόρους, να μην περνά από τη διαδικασία ακρόασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου είναι βέβαια δεδομένη η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές που επιθυμούν να κρίνουν την καταλληλότητα της επιλογής. (άρθρο 25- Δ.Σ)
Β) η συγκρότηση του Δ.Σ του Ινστιτούτου είναι μονομερώς προσανατολισμένη, αφού ο Πρόεδρος και τέσσερα μέλη του Δ.Σ είναι καθηγητές ΑΕΙ της Πληροφορικής. Αυτό είναι αδιανόητο, δεδομένου ότι το Ι.Τ.Υ.Ε αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και στην επιμόρφωση και στην κατάρτιση και στη Δια Βίου Εκπαίδευση. Αποκλείονται άξιοι Πανεπιστημιακοί άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάτρας ή και των άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων λόγω του ότι δεν είναι καθηγητές Πληροφορικής. (άρθρο 25-Δ.Σ)
Γ) Ένα μέλος του Δ.Σ θα είναι πανεπιστημιακός «των τμημάτων Επιστημών της Εκπαίδευσης ή Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Είναι εντυπωσιακό ότι από το πλήθος των τμημάτων που αφορά η διάταξη, ονομαστικά αναφέρεται μόνο το τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Γιατί άραγε; Μπορεί κάποιος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μου απαντήσει; (άρθρο 25- Δ.Σ)
Δ) Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β) καταργείται και το μόνιμο προσωπικό του μετατάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας αντί να διατεθεί στο Ι.Τ.Υ.Ε, αφού το Ι.Τ.Υ.Ε θα διατηρεί παράλληλη δομή και στην Αθήνα. Έτσι ένα έμπειρο προσωπικό στο σχεδιασμό και στην έκδοση των βιβλίων χάνεται και στη θέση τους θα υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που όμως δε θα έχουν την εμπειρία τους. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; (άρθρο 33)
Ε) Το Ι.Τ.Υ.Ε θα αυτοαξιολογείται κάθε χρόνο και θα αξιολογείται κάθε δύο έτη από τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ορίζεται από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (άρθρο 29, παρ.2). Και το χειρότερο από όλα, η οικονομική διαχείριση του Ι.Τ.Υ.Ε θα ελέγχεται από ορκωτό λογιστή που ορίζει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Είναι απαράδεκτο για ένα Ινστιτούτο που θα διαχειριστεί τεράστιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους να ελέγχεται από ορκωτό λογιστή που ορίζεται από την Υπουργό Παιδείας, η οποία έχει ορίσει εξ' ολοκλήρου και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας είχε πει την περιβόητη ρήση: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ένα είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση δε θέλει να αλλάξει. Και γι' αυτό το λόγο βουλιάζει ταχύτατα. Βουλιάζει στο βούρκο της ανυποληψίας και της αδιαφάνειας. Και εισπράττει καθημερινά τη χλεύη των Ελλήνων πολιτών

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος