Loading...
 Start Page
«Άτομα με αναπηρίες, θύματα "αρρωστημένων" διαδικασιών…»

Σε συνθήκες εξαθλίωσης αναγκάζονται να ζουν τους τελευταίους μήνες τα άτομα με αναπηρίες, καθώς εκτός όλων των παράλληλων και καθημερινών «χτυπημάτων» που δέχεται το εισόδημα τους, καλούνται να στερηθούν πλέον ακόμη και τα πενιχρά επιδόματα και συντάξεις που έπαιρναν. Το υπουργείο Εργασίας καλώς αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση αναπηρικών συντάξεων μέσω της λειτουργίας του γραφείου του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας «μαϊμού», αλλά δυστυχώς, δεν μερίμνησε προηγουμένως, όπως θα γίνονταν σε ένα υπεύθυνο Κράτος, από μια υπεύθυνη Κυβέρνηση να οργανώσει επαρκώς το σύστημα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει λίστα αναμονής για τον Ιανουάριο του 2012(!) και μόνο για την κατάθεση δικαιολογητικών των δικαιούχων. Το πλέον βέβαια εξωφρενικό της υπόθεσης, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είναι ότι στη συνέχεια θα υπάρξει και δεύτερη λίστα για να περάσουν οι δικαιούχοι από επιτροπή, γεγονός που αυτομάτως σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να περιμένουν επί μήνες για το αυτονόητο: το θεμελιώδες δικαίωμα της σύνταξης, δηλαδή, της αξιοπρεπής ζωής που θα τους κρατά μακριά από δυσάρεστες ή αναγκαστικές εξαρτήσεις.  

Όλα τα παραπάνω βέβαια έγιναν γνωστά στις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Νικολόπουλος, καθώς το εν λόγω πρόβλημα έχει ήδη πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην δοκιμαζόμενη από χιλιάδες προβλήματα κοινωνία και εγκαταλελειμμένη από τους «απεσταλμένους» πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, «Όλο αυτό το διάστημα οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν σύνταξη και επιδόματα, ενώ υπάρχουν εκείνοι που είναι ακάλυπτοι από τον Αύγουστο που σταμάτησε η λειτουργία των επιτροπών, με κάποιους εξ αυτών να έχουν κλείσει ραντεβού για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους τον Ιανουάριο, περιμένοντας στην συνέχεια να μπουν στη δεύτερη λίστα και ενώ θα έχουν περάσει ήδη 4 με 5 μήνες!!»

Παράλληλα, ο Αχαιός Βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στα σημαντικά κενά που παρουσιάζει η εν λόγω διαδικασία που έχει επιλεγεί από τις ηγεσίες των 2 συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και στις σοβαρότατες επιπτώσεις για τα άτομα με αναπηρίες ή και τους συγγενείς τους ακόμα, επισημαίνοντας ενδεικτικά πως, «Η λίστα με τα ραντεβού για το πρώτο αυτό στάδιο της καταγραφής που προβλέπει την ηλεκτρονική κατάθεση του φακέλου τους, φτάνει τον Ιανουάριο. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει τη συγκέντρωση φακέλων στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία όπου θα γίνει ο πρώτος έλεγχος και το τρίτο στάδιο προβλέπει τη μετακίνηση της επιτροπής από την Αθήνα στην Πάτρα από την οποία θα κληθεί πλέον ο υποψήφιος να περάσει με στόχο την πιστοποίηση της αναπηρίας του. Η συγκεκριμένη διαδικασία φαίνεται να δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια κατηγορία δικαιούχων είτε αναπηρικών συντάξεων, είτε επιδομάτων, ανθρώπων που έχουν σοβαρά προβλήματα και στηρίζουν την επιβίωσή τους σε αυτές τις παροχές.»

 

 

 

 

Επιπλέον, ο κ. Νικολόπουλος θέλοντας να «αφυπνίσει», έστω και την ύστατη ώρα, τον κ. Βενιζέλο με τον κ. Κουτρουμάνη, τόνισε στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ότι, «Για τα άτομα με αναπηρίες της ευρύτερης περιφέρειας μόνο ένα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας υπάρχει, στο ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου. Μάλιστα, εκατοντάδες δικαιούχοι δεν έχουν περάσει καν το πρώτο στάδιο της καταγραφής που προβλέπει την ηλεκτρονική κατάθεση του φακέλου τους». Τέλος, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω τα άτομα με αναπηρίες στην Αχαΐα και να πάρουν το συντομότερο δυνατόν τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται, ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών να δηλώσουν ξεκάθαρα το τι προτίθενται να πράξουν άμεσα για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η λανθασμένη και χρονοβόρα διαδικασία που έχει δυστυχώς επιλεγεί από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που οδήγησε την χώρα στο… χείλος του γκρεμού.

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος