Loading...
 Start Page

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΛΑ:         ΝΕΑ ΔHMOKPATIA

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:   ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:                   ΑΧΑΪΑΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Α. Προστασίας του Πολίτη   

Β. Οικονομικών
 
ΘΕΜΑ : ΤΟ NEO ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ  ΑΧΑΪΑΣ

 

Είκοσι πέντε (25) και πλέον χρόνια η Πάτρα και η Αχαΐα στερείται ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία του πολίτη. Και τούτο εξ αιτίας των επιλογών τόσο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ όσο και αυτής της πολιτικής ηγεσίας. Όμως η οριστική ταφόπλακα ήλθε όταν ο Δήμαρχος Πατρέων, καθώς πριν από τρία (3) χρόνια περίπου ο κ. Α. Φούρας ζήτησε την παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στο νέο Μουσείο Πατρών στο Δήμο και την ανταλλαγή του με άλλο μεγαλύτερο στο τέρμα της οδού Αγ. Σοφίας , και ενώ η μικρή περιμετρική δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.  

Μάλιστα τότε είχε εγκριθεί κονδύλιο 12 εκατ. ευρώ και προχωρούσε η διαδικασία ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου δίπλα στο νέο μουσείο Πατρών, αφού είχε περάσει η φάση των μελετών και της δημοπρασίας «από σαράντα κύματα».          

 

Αξίζει να αναφέρω ορισμένα στοιχεία για να καταδείξω με τον πιο σαφή τρόπο ότι η υπόθεση ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου ευρίσκεται σε εκκρεμότητα από τις 23-2-2007, καθώς η ανταλλαγή των οικοπέδων δεν έχει υλοποιηθεί . Κάτι που  περίτρανα δικαιώνει, εκείνους που τότε είχαμε έλθει  τότε σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

Σε απάντηση αναφοράς μου με αρ. πρωτ. 7017/4/1075/6-2-2001 είχε δοθεί η εξής απάντηση: « ...καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί σε ορισμένες υπηρεσίες και οφείλονται στην υπάρχουσα κτιριακή κατάσταση ....εγκρίνονται ανάλογες πιστώσεις για τι επισκευές και συντηρήσεις δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα κρατητηρίων ...ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων θα γίνει στα πλαίσια και του κτιριολογικού προγράμματος αγοράς η ανέγερσης κτιρίων με κατάλληλα κρατητήρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο μας ....» Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης

 

 Σε απάντηση του ερώτησής μου με αρ. πρωτ. 7017/4/1761/14-11-2001 ο Υφυπουργός ισχυριζόταν ότι : «.....επί της οδού Αμερικής έχει προγραμματιστεί η ανέγερση κτιρίου επιφάνειας 4.400 τ.μ υπέργειων και 2.200 τ.μ υπόγειων χώρων, εκτιμώμενου προυπ. 2.368.076.840 δρχ.....την 26 του τρέχοντος μηνός θα δημοσιευτεί η διακήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκτελέσει το έργο ,με καταληκτική ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης την 1-7-2002, ενώ προβλέπεται  το έργο θα ολοκληρωθεί εντός 18μηνου περίπου....»                                                                      

                                                                         ( Ο Υφυπουργός Ευάγγελος Μαλέσιος)                          

 

Επίσης με την υπ.'αρ.8506/1314/11-4-2003 ερώτηση μου εγκαλείτο ο Υπουργός γιατί ΕΝΏ εδώ και 20 χρόνια αναγγέλεται η κατασκευή νέου κτιρίου επί των οδών Ν.Ε.Ο Πατρών Κορίνθου και Αμερικής στην Πάτρα είναι ακόμα στα σχέδια. Ο Υπουργός στην απάντησή του υπ'αρ.7017/4/3213/6-5-2003 υποστήριζε πώς καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες....

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμως επίκαιρη φαντάζει και η ερώτηση μου με αρ.πρωτ.2261/291/24-10-2001 καθώς ευρισκόμαστε στο ίδιο μηδενικό σημείο. Τότε μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου τόνιζα : «....Την στιγμή που ο Υπουργός Δημ. Τάξης μιλάει για δημιουργική προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ η ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στη πόλη της Πάτρας τον διαψεύδει κατηγορηματικά ....η υπόθεση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου έχει βαλτώσει .. ...»

Είναι αλήθεια ότι μετά τον σεισμό της 8-6-2008 τα στεγαστικά προβλήματα των Αστυνομικών υπηρεσιών της Αχαίας οξύνθηκαν, καθώς το μισθωμένο με εξωσυμβατική μίσθωση ακίνητο επί της οδού Γούναρη 52 είναι παλιό και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, χωρίς να έχει προχωρήσει η αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτό ένστολοι και μη να κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η μεταστέγαση των υπηρεσιών που στεγάζονται σ 'αυτό, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών ανταλλαγής.       

 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Έχει γίνει μελέτη που να αφορά την οικονομική εκτίμηση των προς ανταλλαγή ακινήτων,έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών ήτοι του Δήμου Πατρέων αλλά και της ΕΛ.ΑΣ ;

Aν ναι να κατατεθεί η εν λόγω μελέτη με όλα τα σχετικά έγγραφα και την αλληλογραφία  

Αν όχι ποιες είναι οι προθέσεις σας να ζητήσετε οικονομική εκτίμηση;    

  1. Σε ποια φάση ευρίσκεται η ανταλλαγή των οικοπέδων, δεδομένου ότι υπήρξαν καθυστερήσεις που αφορούσαν την απαλλοτρίωση όμορου ακινήτου στο τέρμα της οδού Αγ. Σοφίας, παραχώρησης της ζώνης που ανήκει στο Τ.Ε.Ο έμπροσθεν του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και έγκρισης του συντελεστή δόμησης που ζητά η ΕΛ.ΑΣ;

Nα κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της ΕΛ.ΑΣ που αφορά την ανταλλαγή των οικοπέδων.  

  1. Είναι σε γνώση των υπηρεσιών ότι για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού μεγάρου στο νέο οικόπεδο θα απαιτηθούν πολλαπλάσια χρήματα για χωματουργικές εργασίες και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης.

Έχει γίνει μελέτη η εκτίμηση του κόστους κατασκευής και αν ναι να κατατεθεί.

Αν όχι είναι στις προθέσεις σας να ζητήσετε μελέτη η εκτίμηση του κόστους ανέγερσης στο νέο οικόπεδο ;    

Έχει γίνει στατική μελέτη;

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της νέας κυβέρνησης για το Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας;
  2. Ο Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοίδης σκέπτεται να ζητήσει εξηγήσεις, γιατί καταστρατηγήθηκαν όλες οι παλαιότερες εντολές και οι δημόσιες προφορικές και γραπτές εντολές και του ιδίου και χρόνια μετά -σαν να μην πέρασε μία μέρα - είμαστε στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας