Loading...
 Start Page

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔHMOKPATIA

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΧΑΪΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Θέμα : Καθυστέρηση δικαστικής έρευνας για καταγγελία από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάτρα 2006 Α.Ε »

Τον Σεπτέμβριο του 2006 η τοπική κοινωνία της Πάτρας αναστατώ­θηκε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που αφο­ρούσαν στη διοργάνωση της Έκθεσης Μαριονέτας από τη συλλογή του Μουσείου Μαριονέτας της Στοκχόλμης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάτρα 2006. Μεσούσης λοιπόν της διαδικασίας προετοιμασίας της εκδή­λωσης ο Συντονιστής του Οργανισμού «Πάτρα 2006 Α.Ε » Χρήστος Ροϊλός σε δηλώσεις του άφηνε να εννοηθεί ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το γραφείο παραγωγής «Ekvasis»,το οποίο είχε αναλάβει τη διοργάνωση της έκθε­σης αποπειράθηκε να εξαπατή­σει τον αρμόδιο φορέα προβαίνοντας σε υπερκοστολόγηση της διοργάνωσης και μάλιστα ότι η οικονομική απόκλι­ση άγγιζε το ύψος των 80.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η παραπάνω εταιρεία παραγωγής κατέθεσε προϋπολογισμό δαπανών για το εικαστικό γεγονός που έφτανε στο τελικό σύνολο των 110.527, 20 ευρώ (92.880 συν 19% για ΦΠΑ).

Αναλυτικά:

Για δαπάνες -δικαιώματα / αμοιβές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες για δικαιώματα, το κόστος πιθανών αμοιβών και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, καθώς και δικαιώματα προς τρίτους φορείς που ενσωματώνονται στις αμοιβές αυτές απαιτούνταν 19.500 ευρώ. Στο αναγραφόμενο ποσό όλων των περιγραφόμενων αμοιβών περιλαμβάνεται κάθε φόρος, τέλος, δασμός και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, ή οι αντίστοιχες απαλλαγές σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία.

Το κόστος διαμόρφωσης εκθεμάτων για την προετοιμασία και διαμόρφωση των εκθεμάτων μέχρι την τελική τους μορφή (π.χ. κορνιζάρισμα, μετατροπή εκθέματος σε banner, δαπάνη κατασκευής προθήκης, βάθρου εκθέματος ή ειδικών βιτρινών, κ.λπ.) χρειάζονταν 14.600 ευρώ.

Για δαπάνες μετακινήσεων - μεταφορών (αεροπορικές εξωτερικού-εσωτερικού, μεταφορές υλικών κλπ., μεταφορές εσωτερικού και μέσα στην πόλη, κ.λπ.) προς και από το χώρο εγκατάστασης του γεγονότος υπολογιζόταν ένα ποσό 20.500 ευρώ.

Για τις δαπάνες διαμονής και φιλοξενίας όλων των συμμετεχόντων συντελεστών προβλέπονταν 5.500 ευρώ.

Για δαπάνες εγκατάστασης και αποξήλωσης του γεγονότος περιλαμβανόταν το συνολικό κόστος για την επιμέλεια τοποθέτησης και αποξήλωσης των εκθεμάτων, με κόστος 4.900. Δεν περιλαμβάνονταν οι όποιες δαπάνες λειτουργίας της έκθεσης, οι οποίες καλύπτονται από τον Οργανισμό «Πάτρα 2006».

Για τον τεχνικό εξοπλισμό και τις τεχνικές εργασίες, στις οποίες θα περιλαμβάνονταν κάθε δαπάνη πρόσθετης τεχνικής υποστήριξης, καθώς και το συνολικό κόστος κάθε είδους τεχνικών εργασιών (συμπεριλαμβάνονται αμοιβές τεχνικού προσωπικού, ενοικιάσεις ειδικού εξοπλισμού, πρόσθετων εγκαταστάσεων, κ.λπ.) προβλεπόταν ποσό ύψους 3.500.­

Για την προετοιμασία και διάφορα έξοδα (αμοιβές έκτακτων ειδικών συνεργατών, ενοικιάσεις χώρων, γενικά έξοδα προετοιμασίας, κέτερινγκ, διάφορα λειτουργικά-διοικητικά έξοδα, το κόστος πιθανών ασφαλίσεων, και κάθε άλλη δαπάνη που δεν εμπίπτει σε κάποια από τις προαναφερόμενες κατηγορίες) απαιτούνταν 9.400 ευρώ.

Η αμοιβή της εταιρείας παραγωγής έφτανε στο ύψος των 14.980 ευρώ.

Από την άλλη μεριά όμως φαίνεται ότι η έκθεση προσφερόταν σχεδόν «δωρεάν» από τη Σουηδική πλευρά. Όπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία που είχε ο Οργανισμός με τον ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Μαριονέτας της Στοκχόλμης, καθηγητή Michael Meschke, δεν απαιτείτο καμία πληρωμή για την εργασία τους. Ζητούσε μόνον από τον Οργανισμό να φροντίσει για την εξασφάλιση τεσσάρων αεροπορικών εισιτηρίων οικονομικής θέσης, τις ημερήσιες αποζημιώσεις τους για όσο καιρό διαμείνουν στην πόλη, τα γεύματά τους, ποσό που θα καθόριζε ο Οργανισμός και που θα έπρεπει να καταβάλλει κατά την άφιξή τους (το κόστος ανέρχεται σε 1.300 ευρώ, επιπροσθέτως 2.000 ευρώ για τα έξοδα ταξιδιού και 600 ευρώ για την ασφάλειά τους).

Το κόστος που βάρυνε την Πολιτιστική, αφού το Μουσείο είχε την οικονομική συνδρομή της σουηδικής κυβέρνησης, ανερχόταν σε 3.200 ευρώ για την προετοιμασία (οργάνωση, προσωπικό συσκευασίας, προετοιμασίας κειμένων, πνευματικά δικαιώματα ταινιών) και τη μεταφορά (με φορτηγό) των εκθεμάτων από τη Στοκχόλμη.

Βαρυνόταν ακόμη και για την κατασκευή των «μαύρων κύβων» που θα φιλοξενούσαν κάθε κούκλα, το κόστος της λειτουργίας ενός μικρού κινηματογράφου στο χώρο της έκθεσης με τρεις προβολείς dvd και τα έξοδα φωτισμού.

Επίσης για το σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας κατά τη μεταφορά και τη φιλοξενία τους στην Πάτρα, πέραν από τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούσαν την προστασία των μαριονέτων από καταστροφή ή κλοπή, γινόταν αναφορά ότι ο Οργανισμός είναι ελεύθερος να πάρει οποιαδήποτε μέτρο και προτάθηκε μάλιστα συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία από τη Σουηδία με κόστος 7.000 ευρώ.


Φυσικά ο θόρυβος που προκλήθηκε από την παραπάνω κατάσταση ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Το γραφείο παραγωγής «Ekvasis» με ανακοίνωσή του αποδίδει στον Οργανισμό προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, μεταφέροντας τις δικές του ευθύνες στο γραφείο παραγωγής το οποίο δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάτρα 2006 Α.Ε., αποφάσισε να ανατεθεί η υπόθεση σε επιτροπή νομικών αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Παύλο Μαρινάκη, το μέλος του Δ.Σ. Σπύρο Καραχάλιο και το νομικό σύμβουλο του φορέα Χρήστο Σοφή. Μέλημα της επιτροπής θα ήταν η διερεύνηση του θέματος και αν προέκυπταν στοιχεία που θα έδειχναν ότι πραγματικά υπήρξε προσπάθεια εξαπάτησης του Οργανισμού, τότε αυτά θα διαβιβάζονταν στον εισαγγελέα.

Ύστερα από αρκετές μέρες περίεργης κωλυσιεργίας της επιτροπής (ο κ. Μαρινάκης δήλωνε ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε να συναντήσει τους άλλους δύο δικηγόρους της επιτροπής για να καταλήξουν σε ένα πόρισμα ) και ενώ είχαμε φτάσει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2006, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Πάτρα 2006» αποφασίστηκε να αποσταλεί στον εισαγγελέα η αλληλο­γραφία που αφορούσε τη διοργάνωση της συγκεκριμέ­νης εκδήλωσης συνοδευόμενη από ένα απλό υπόμνημα του Οργανισμού με ανάλυση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της από 19.12.2006 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού , διαβιβάστηκαν προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών τα έγγραφα σε σχέση με την πρόταση του γραφείου καλλιτεχνικών παραγωγών «Ekvasis» για την προς το γραφείο αυτό ανάθεση του έργου της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Μαριονέτας του Marionetmuseet της Στοκχόλμης προκειμένου να διερευνηθούν κατά πόσον τα στοιχεία που υπέβαλε το εν λόγω γραφείο προς τον Οργανισμό «Πάτρα 2006» ήταν ανακριβή κατά τρόπο ώστε να εμφανίζουν κόστος διοργάνωσης της έκθεσης κατά πολύ μεγαλύτερο από το αιτηθέν από το Μουσείο της Στοκχόλμης, και εάν η υποβολή και το περιεχόμενο της πρότασης αυτής από το συγκεκριμένο γραφείο συνιστά πράξη που πρέπει να ελεγχθεί για αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

«Από τα έγγραφα του φακέλου προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της πρότασης που κατέθεσε το γραφείο Ekvasis περιλαμβάνει κονδύλια τα οποία δεν είχαν ζητηθεί εκ μέρους του Marionetmuseet ούτε από το γραφείο Ekvasis ούτε από τον Οργανισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.

Ο εκπρόσωπος του Σουηδικού Μουσείου κος Mesckhe στην αλληλογραφία του με τον Οργανισμό διαβεβαίωσε ρητά ότι η πρόταση που γνωστοποίησε προς τον Οργανισμό είναι η ίδια ακριβώς με την αρχική που κοινοποίησε προς το γραφείο «Ekvasis».

Εφόσον αυτό αληθεύει -όπως δημοσιεύτηκε και στο τοπικό Τύπο-, προκύπτει ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας:

 

α/α

Αιτιολογία δαπάνης

Προϋπολογισμός Ekvasis

Προϋπολογισμός Marionetmuseet

 

Δικαιώματα/αμοιβές

19.500

0

 

Κόστος διαμόρφωσης εκθεμάτων

14.600

3.200

 

Μετακινήσεις/μεταφορές προσώπων / Μεταφορές / μετακινήσεις εκθεμάτων

Σύνολο20.500

7.000 - 10.000

2.000

 

Διαμονή - φιλοξενία προσώπων

5.500

1.300

 

Εγκατάσταση και αποξήλωση του γεγονότος

4.900

4 άτομα x 5 ημέρες

 

Τεχνικός εξοπλισμός και τεχνικές εργασίες

3.500

0

 

Προετοιμασία λειτουργικών, διοικητικών εξόδων, ασφάλισης

9.400

600

 

Αμοιβή εταιρείας παραγωγής

14.980

-


* Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

- Το κονδύλι (1) δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, δεδομένου ότι τόσο το Σουηδικό Μουσείο όσο και οι συντελεστές της Έκθεσης, Μέτσκε και Μπεϊζέρ, είχαν εξ αρχής δηλώσει ρητά ότι δεν χρεώνουν καμία αμοιβή. Ούτε αναφέρονται στην πρόταση του γραφείου «Ekvasis» κάποιοι άλλοι καλλιτεχνικοί συμμετέχοντες ή συντελεστές.

- Το κονδύλι (2) είναι κατά 11.400 Ευρώ μεγαλύτερο από το ποσό που χρεώνει αντίστοιχα το Σουηδικό Μουσείο.

- Το κονδύλι (3) φαίνεται κατά τουλάχιστον 8.000 μεγαλύτερο από το κόστος που προϋπολογίζει αντίστοιχα το Σουηδικό Μουσείο.

- Το κονδύλι (4) φαίνεται υπερβολικό σε σχέση με το κόστος διαμονής και φιλοξενίας που υπολογίζει το Σουηδικό Μουσείο.

- Το κονδύλι (5) δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι δεν μπορεί να είναι γνωστή η αμοιβή των ατόμων που θα απασχολούσε το γραφείο Ekvasis. Το αν είναι μεγάλο ή μικρό θα ήταν σε κάθε περίπτωση θέμα διαπραγμάτευσης.

- Το κονδύλι (6) είναι ανύπαρκτο για δύο λόγους. Όσο αφορά στην εγκατάσταση και απεγκατάσταση της έκθεσης, αυτό χρεώνεται ξεχωριστά στο κονδύλι (5). Όσον αφορά τον εξοπλισμό αυτός θα ήταν ούτως ή άλλως ευθύνη του Οργανισμού. Δεν υπάρχουν άλλου είδους τεχνικές εργασίες αναφορικά με την Έκθεση.

- Το κονδύλι (7) φαίνεται μεν υπερβολικό, σε σχέση με το κόστος ασφάλισης που υπολογίζει το Σουηδικό Μουσείο, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ως προς τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα.

- Ως προς το κονδύλι (8) το γραφείο «Ekvasis» δεν ελέγχεται, διότι μπορεί να διαπραγματευθεί και να ζητήσει όποια αμοιβή επιθυμεί, θα ήταν δε στην ευχέρεια του Οργανισμού να την δεχθεί ή να ζητήσει τη μείωσή της.

- Από τις αναφορές του Marionetmuseet προκύπτει ότι το γραφείο Ekvasis τελούσε εν γνώσει εξ αρχής, προ της υποβολής της πρότασής του προς τον Οργανισμό, όλων των παραπάνω οικονομικών μεγεθών και στοιχείων.

Κατά συνέπεια το γραφείο Ekvasis θα πρέπει κατά την άποψή μας να ελεγχθεί για την υποβολή των κονδυλίων υπό (1), (2), (3) και (6), ως αναληθή σε σχέση με τα πραγματικά.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός διαπίστωσε έγκαιρα την απόπειρα του γραφείου Ekvasis και δεν πείστηκε να καταβάλει χρήματα για να καλύψει ανύπαρκτα κονδύλια.

Ως προς το αν είναι ποινικά κολάσιμη ή όχι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του γραφείου Ekvasis, αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα των Εισαγγελικών Αρχών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν οποιοδήποτε στοιχείο, διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση, ή προανάκριση και ασκώντας κατηγορία κατά παντός υπευθύνου, δεδομένου ότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Συνημμένα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών υποβλήθηκαν τα έγγραφα:

1. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 1486/01.07.2005 επιστολή του κου Δημήτρη Γιολάση προς τον κο Mesckhe.

2. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 1473/01.07.2005 επιστολή του κου Δημήτρη Γιολάση προς το γραφείο «Ekvasis».

3. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 29681 23.09.2005 επιστολή του κου Δημήτρη Γιολάση προς το γραφείο «Ekvasis».

4. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων 3165/03.10.2005 επιστολή του γραφείου «Ekvasis» προς τον κο Δημήτρη Γιολάση με τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα.

5. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 3311/11.10.2005 επιστολή του κου Δημήτρη Γιολάση προς το γραφείο «Ekvasis».

6. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 43191 25.11.2005 επιστολή του κου Δημήτρη Γιολάση προς το Σουηδικό Μουσείο Marionettmuseet.

7. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων 9029/31.08.2006 αναφορά του Διευθυντή του Σουηδικού Μουσείου κου Mesckhe προς τον Οργανισμό Πάτρα 2006 Α.Ε. με τα συνημμένα έγγραφα που αναφέρει.

8. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 9065/05.09.2006 επιστολή του Οργανισμού προς το Σουηδικό Μουσείο.

9. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων 90761 05.09.2006 επιστολή του κου Mesckhe προς τον Οργανισμό.

10. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων 90851 07.09.2006 επιστολή του Οργανισμού προς το Σουηδικό Μουσείο.

11. Η με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων 91191 08.09.2006 επιστολή του κου Mesckhe προς τον Οργανισμό.

12.Αντίγραφο του φύλλου της 11.09.2006 της εφημερίδας Πελοπόννησος.

13. Η υπ' αριθ. πρωτ. Εισερχομένων 9125/11.09.2006 επιστολή του γραφείου «Ekvasis» προς τον κο Ροϊλό, Συντονιστή της Ε.Ε. του Οργανισμού.

14.Αντίγραφο της υπ' αριθ. πρωτ. Εισερχομένων 92201 21.09.2006 σύμβασης με ημερομηνία 10.09.2006 ανάμεσα στον Οργανισμό και το Σουηδικό Μουσείο.

Τελικά, ο Οργανισμός ήρθε σε απευθείας συνεννόηση με τον Prof. Michael Meschke (Μουσείο Μαριονέτας της Στοκχόλμης - Marionettmuseet) και η έκθεση στήθηκε χωρίς τη μεσολά­βηση του συγκεκριμένου γραφείου.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε από 1 έως 30 Δεκεμβρίου στο παλαιό Αρσάκειο και ήταν στο πλαίσιο του κύκλου εκ­δηλώσεων «Παιδική Τέχνη».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός

για την τύχη της συγκεκριμένης υπόθεσης, μετά την παρέλευση τριών ετών που παρελήφθη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος