Loading...
 Start Page

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΧΑΪΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
o ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
o ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Θέμα: Μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την αγροτική πολιτική της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ριζικές τομές και «πράσινες» λύσεις για μια γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον, προτείνουν οι νέοι αγρότες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.


Οι νέοι αγρότες ζητούν άμεσα μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την αγροτική πολιτική της χώρας και θα εξασφαλίσουν την αρμονική συνύπαρξή της με το φυσικό περιβάλλον.


Για τους νέους αγρότες είναι απαραίτητη η ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα, καθώς τόσα χρόνια οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και κανείς δεν τους είπε πως πρέπει να γίνεται αυτό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πότισμα ή την καλλιέργεια της γης.


Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ που μέχρι σήμερα δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον αγρότη. Ο φορέας θα πρέπει να γίνει το εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου με εφαρμοσμένη έρευνα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, ενώ απαραίτητη είναι η συμμετοχή των αγροτών είτε στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΘΙΑΓΕ είτε σε κάποια επιτροπή.

Το ΕΘΙΑΓΕ συντηρείται με δικά τους χρήματα και υποτίθεται πως δουλεύει για τους αγρότες, άρα θα πρέπει να μετέχουν σε αυτό για να μπορούν να ελέγχουν τι συμβαίνει.
Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη για λειτουργία συστημάτων και φορέων τεχνικής υποστήριξης-γεωργικών εφαρμογών στα χωράφια και με τη συμμετοχή των επαγγελματιών νέων αγροτών.

Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα μελετών, κέντρα μεταφοράς τεχνογνωσίας, κέντρα πληροφόρησης, κέντρα συνεργείων, πιλοτικοί πειραματικοί αγροί, θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας, σχολές αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, υποδειγματικά χωριά, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας που, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, την κάνουν μόνοι τους αντί να υπάρχει ένας φορέας που θα αναλάβει να εντοπίσει τις νέες μεθόδους και να ενημερώσει σχετικά τον αγροτικό κόσμο.


Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εφαρμογή των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής της Ε.Ε., με τους οποίους προωθείται η περιβαλλοντική καλλιέργεια των γαιών. Οι κώδικες προτείνουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, απαγορεύεται η καύση καλαμιών, διότι έτσι χάνεται σημαντική οργανική ουσία.


Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου. Για τους αγρότες η κλιματική αλλαγή έχει μονοδιάστατη καταστροφική επίδραση, κυρίως στη γεωργική δραστηριότητα και παραγωγή. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα και δημιουργεί προβλήματα στο υπόλοιπο 20% του αγροτικού πληθυσμού.

Όσο αυτοί έχουν αναμμένο το κλιματιστικό τόσο μειώνεται η δική τους παραγωγή. Μάλιστα στην Ηλεία το καλοκαίρι που μας πέρασε οι αγρότες πετάξανε όλα τα καρπούζια γιατί καταστράφηκαν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών. Αυτό δείχνει τις διαστάσεις του προβλήματος.

Τέλος, μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου είναι ο καθορισμός των ίδιων των αγροτών. Οι αγρότες στην Ελλάδα είναι περίπου 250.000 άτομα και πρόκειται για καλλιεργητές, εκτροφείς, αλιείς, φροντιστές του δάσους κ.λπ, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Οι νέοι αγρότες ζητούν να δημιουργηθούν μητρώα επαγγελματιών αγροτών, ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτά περίπου 600.000 άτομα τα οποία απασχολούνται σε άλλους τομείς αλλά δηλώνουν «αγρότες» και κατά συνέπεια μοιράζονται τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια.

 Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


Προτίθεστε να πάρετε άμεσα μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την αγροτική πολιτική της χώρας και θα εξασφαλίσουν την αρμονική συνύπαρξή της με το φυσικό περιβάλλον; Εάν ναι ποια μέτρα θα πάρετε και πότε;


• Προτίθεστε να προχωρήσετε σε περιβαλλοντική εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, καθώς είναι απαράδεκτο εν έτη 2009 ο αγροτικός κόσμος να μην είναι ενημερωμένος κατάλληλα για την χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και για το πότισμα και την καλλιέργεια της γης;


• Θα προχωρήσετε στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΕΘΙΑΓΕ που μέχρι σήμερα δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον αγρότη;


• Ποιος έχει την ευθύνη να εντοπίζει τις νέες μεθόδους καλλιέργειας και ενημερώνει σχετικά τον αγροτικό κόσμο;


• Σε ποιο σύγχρονο κράτος η μεταφορά της τεχνογνωσίας γίνεται από τους ίδιους τους αγρότες; Τι θα κάνετε για λυθεί αυτό το πρόβλημα;


• Είναι στις προθέσεις του υπουργείου σας η δημιουργία μητρώων επαγγελματιών αγροτών, ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτά όσοι απλά δηλώνουν «αγρότες»;

 

Ο ερωτών βουλευτής


ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος