Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 4452/487/11-11-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

 

Ενημερωθήκαμε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής σχετικά με διευκρινίσεις γύρω από ζητήματα του ταμείου φορτοεκφορτωτών ΠΑΤΡΑΣ (ΚΑΦ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ), καθώς, ανακρίβειες και ασάφειες φαίνεται να κυκλοφόρησαν από πλευράς φημολογίας για εργασιακά και οικονομικής φύσης ζητήματά τους, που πλήττουν τα συμφέροντά τους.

 

Τα σωματεία εισπράττουν τα εργατικά δικαιώματά τους, από τους εκάστοτε εργοδότες τους, μέσω πενταπλοτύπων του Ι.Κ.Α. Οι εργοδότες πληρώνουν 5,5% εισφορά για το ΚΑΦ και οι εργαζόμενοι 4,5%. Σύνολο 10% ακαθάριστες μεικτές αποδοχές των εργαζομένων. Οι εισφορές καταβάλλονται κάθε δεκαπενθήμερο. Τα δικαιούχα μέλη (εργαζόμενοι) του ΚΑΦ είναι σαράντα (40) άτομα, ανεξάρτητα τα έτη συμμετοχή τους, στο ΚΑΦ, (που είναι από τρία (3) χρόνια έως είκοσι πέντε (25) χρόνια ο παλαιότερος). Οι εισφορές των σωματείων που ανήκουν στο ΚΑΦ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΣΗΜΕΙΩΤΕΣ, ΑΧΘΟΦΟΡΟΙ) εξαρτώνται από τις εισπράξεις, που έχουν τα σωματεία ανά έτος.

 

Το εφ’ άπαξ των εργαζομένων είναι καθορισμένο με νόμο και ανέρχεται στις 57.000 ευρώ, με τριάντα πέντε (35) χρόνια εργασίας. Αυτή τη στιγμή ο νεότερος εργαζόμενος δικαιούται 4.000 ευρώ και ο παλαιότερος 38.000 ευρώ. Οι σαράντα (40) εργαζόμενοι του ΚΑΦ δικαιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 750.000 ευρώ.

 

Στην τράπεζα υπάρχουν διαθέσιμα 1.150.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν οι καθυστερούμενες οφειλές των δύο σωματείων. Οι λιμενεργάτες 185.000 ευρώ και οι αχθοφόροι 80.000 ευρώ. Επιπλέον τα δάνεια και των τριών σωματείων 150.000 ευρώ (περίπου 3.500 ευρώ/άτομο).

 

Το σύνολο των κεφαλαίων των άνω σωματείων ανέρχεται πάνω από 1.500.000 ευρώ.

 

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εφ’ άπαξ αποζημίωσή τους, φαίνεται ότι αυτή θα τους καταβληθεί κανονικά. Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, είναι με το σωματείο λιμενεργατών, το οποίο έχει κάνει διακοπή εργασιών και δεν μπορεί να καταβάλει τις οφειλές του, που προέρχονται από διαχειριστικό έλεγχό του Σ.Δ.Ο.Ε. πριν τέσσερα (4) χρόνια και καθυστερούμενες οφειλές. Η ευθύνη που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στους διαχειριστές των κεφαλαίων (υπαλλήλους ΚΑΦ, Διοικούσα Επιτροπή, εκάστοτε Λιμενάρχης) είναι η μεγάλη ΑΝΟΧΗ που έδειξαν σε όλα τα σωματεία ως προς την καταβολή των εισφορών τους.

 

Αλλά ακόμα και γι’ αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοθεί λύση.

 

Στις 26 Μαρτίου του 2014 δημοσιεύτηκε Φ.Ε.Κ. 4250/2014που δίνει τη δυνατότητα στις ΔΙΟΙΚΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ των ΚΑΦ να προχωρήσουν στην διάλυση των ΚΑΦ και στη συνέχεια στη διαμονή όλων των αποθεμάτων στους εργαζόμενους.

 

Οι νόμοι για το «περίφημο» άνοιγμα επαγγελμάτων 3919/2011 και 4093/2012 δεν υποχρεώνουν τους εργοδότες να καταβάλουν εισφορές υπέρ ΚΑΦ, για υπαλλήλους τους που δηλώθηκαν ως φορτοεκφορτωτές στο Υπουργείο Εργασίας.

 

Τα δάνεια των εργαζομένων με νόμο του ΚΑΦ συμψηφίζονται με την εφ’ άπαξ αποζημίωση.

 

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις καθυστερούμενες οφειλές των δύο σωματείων (λιμενεργατών και αχθοφόρων).

 

Για ανεξήγητους λόγους η Διοικούσα Επιτροπή του ΚΑΦ και ο νομικός σύμβουλος αυτής, ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε πρόταση κατατέθηκε από τους εργαζόμενους και αρκέστηκε σε υπηρεσιακά ερωτήματα προς το Υπουργείο, ενώ έπρεπε να πιέσει με οποιοδήποτε τρόπο το Υπουργείο να προχωρήσει σε συμψηφισμό των οφειλών, έτσι ώστε το κράτος να πάρει τα χρήματα του και οι εργαζόμενοι να αποζημιωθούν και με το παραπάνω.

 

Η δυνατότητα διάλυσης των ΚΑΦ έχει ημερομηνία λήξης 31-12-2014. Πέρασαν αρκετοί μήνες χωρίς αποτέλεσμα.

 

Οι εργαζόμενοι έχασαν την ευκαιρία να αποζημιωθούν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και θα περιμένουν την εφ΄ άπαξ αποζημίωση τους στα εξήντα δύο (62) τους χρόνια και ενώ το κράτος θα καταφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τις καθυστερούμενες οφειλές από τα εκάστοτε σωματεία.

 

 

Επειδή το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να δρα, κατά το Σύνταγμα, με τρόπο που δεν ζημιώνει τους έλληνες πολίτες, μη αμελώντας να λάβει ακόμα και την κατάλληλη πρόνοια, ώστε να μην προκύπτει εις βάρος τους ούτε μακροπρόθεσμα, οποιαδήποτε συνέπεια κακοδιοίκησης.

Επειδή είναι ανάγκη με πρακτικές λύσεις να αποφεύγεται η κωλυσιεργία και γραφειοκρατία, όσον αφορά στα εργασιακά θέματα, ιδίως όταν πλήττονται εξ’ αυτής εισπρακτικά, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και τα δημόσια έσοδα.

Επειδή οι ζημίες που φαίνεται να προέκυψαν στους εργαζόμενους φορτοεκφορτωτές, κατά τα όσα δηλώνονται στην παρούσα, φαίνεται ότι δεν απασχόλησαν ουσιαστικά κανέναν από τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Για όλα τούτα τα παραπάνω, ερωτάσθε:

1. Επαληθεύετε την άνω αλληλουχία γεγονότων & συμβάντων, όπως μας μεταφέρθηκε από τους εργαζόμενους στις φορτοεκφορτώσεις του Λιμένα Πατρών;

2. Αν τα παραπάνω περιγραφόμενα είναι αληθή, για ποιό λόγο το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έλαβε την απαραίτητη πρόνοια, ώστε να εκκαθαριστούν οι οφειλές των σωματείων των εργαζομένων προς το Δημόσιο & τους τελευταίους, χωρίς να υφίστανται οι εργαζόμενοι την καταπίεση μιας υπερβολικής από χρονική πλευρά καθυστέρησης αποζημίωσής τους;

3. Προτίθεσθε να λάβετε πρωτοβουλίες προς άμεση επιτάχυνση στην εξόφληση των οφειλόμενων προς τους ως άνω εργαζόμενους, λόγω αμέλειας των αρμοδίων να ενεργήσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο από διοικητικής πλευράς, έτσι ώστε να συμψηφιστούν κατάλληλα οι ως άνω αναφερόμενες οφειλές των σωματείων και να αποζημιωθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι σε εύλογο χρόνο, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης και οικονομικής δυσχέρειας, που πλήττει τις οικογένειες των τελευταίων;

4. Τέλος, τι κατέδειξε ο διαχειριστικός έλεγχος του ΣΔΟΕ για το θέμα της παρούσας;

- Να κατατεθούν τα πορίσματα και τα φύλλα ελέγχου.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος