Loading...
 Start Page

Αρ. πρ.: 4622/14-11-2014

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τεράστιες αμοιβές συμβούλων και έξοδα και κυρίως, 5 δισεκατομμύρια υποαξίες στο χαρτοφυλάκιο μειώνουν την περιουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, όταν μετακόμισε από την οδό Νίκης στην Πανεπιστημίου (άφηνε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος).

Έτσι, επιβεβαιώνονται, όσοι υποστηρίζουν, ότι το ΤΧΣ είναι περισσότερο εστία κόστους παρά ουσιαστικός φορέας ελέγχου των τραπεζών και ανάκτησης της περιουσίας των Ελλήνων.

Το Ταμείο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου του α’ εξαμήνου του 2014, σημειώνει, ότι η αξία του χαρτοφυλακίου αποτιμάται σήμερα στα 17 δις ευρώ έναντι 19,7 δις ευρώ στις 30/06/2014 και 22 δις στις 31/12/2013. Με άλλα λόγια, οι απώλειες στο εννεάμηνο του 2014 ανέρχονται σε 5 δις ευρώ.

Τι έλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή τον Ιούνιο του 2014; «Το Δημόσιο, ήδη, αρχίζει και εισπράττει πίσω αυτά που έβαλε, δηλαδή, εάν δείτε σήμερα τη χρηματιστηριακή αξία των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι περίπου στα χρήματα που έβαλε στις συστηματικές τράπεζες».

Άλλη μία δήλωση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά τα έξοδα του Ταμείου, μόνο το α’ εξάμηνο του 2014, τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στο εξωφρενικό ποσό των 16.000.000 ευρώ, έναντι 5.400.000 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η αύξηση οφείλεται στις αμοιβές συμβουλευτικών υπηρεσιών (14.200.000 ευρώ) για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Πολύ σύντομα, το Ταμείο θα προσλάβει άλλα δύο μέλη στο γενικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθει σε εννέα από επτά, που σημαίνει, ότι ανοίγει νέα πηγή κόστους και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

 

Επειδή ένας θεσμός σαν το ΤΧΣ όφειλε σαν τη σύζυγο του αυτοκράτορα της γνωστής παροιμίας, και να δείχνει, και να είναι «έντιμο», δηλαδή, άξιο της αποστολής του.

Επειδή τα άνω νούμερα, αν επαληθεύονται, δεν δικαιώνουν την κυβέρνηση για τις στρατηγικές επιλογές της στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών.

Επειδή είναι εθνική ντροπή να προκύπτει ότι είναι ανακόλουθος ένας Υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Επειδή τα παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν περίτρανα ότι κρατικός σχεδιασμός για τα θέματα, τόσο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όσο και της επανάκαμψης της βαθιά τραυματισμένης ρευστότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, δεν υπάρχει.

Επειδή θεωρούμε ντροπή για το κοινό περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων να αμείβονται με μισθούς αστρονομικούς κάποιοι οικονομολόγοι τεχνοκράτες για να δίνουν συμβουλές το …αυτονόητο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Επαληθεύονται από μέρους σας οι αριθμητικές αποτιμήσεις, που αναφέρουμε παραπάνω;

2. Πώς δικαιολογείται από μέρους σας η αναποτελεσματικότητα του όλου συστήματος αλληλεπίδρασης υψηλόμισθων «τεχνοκρατών» και τραπεζικού συστήματος, με δεδομένες τις προσδοκίες που αυτονόητα γεννώνται από τόσο ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες συμβούλων, τόσο στο θέμα της ρευστότητας, όσο και στο θέμα της επιθυμητής αλλά μη ορατής ελαχιστοποίησης των ζημιών των τραπεζών;

3. Προτίθεσθε, ενόψει της αποτυχίας των μέχρι τώρα επιλογών σας, να ελαττώσετε το μέγεθος του κοστοβόρου ΤΧΣ, αναθέτοντας τα ως άνω καθήκοντα (φυσικά «δωρεάν» από πλευράς δημοσιονομικού κόστους) σε στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ή Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, με την οδηγία για υιοθέτηση «πρακτικότερων» προσεγγίσεων στα θέματα προς επίλυση;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος