Loading...
 Start Page

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:5461/16-01-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κοινοποίηση: Οικονομικούς Εισαγγελείς και Τράπεζα της Ελλάδος

Ένα σημαντικό ερώτημα που το τελευταίο διάστημα αναφύεται συνεχώς  είναι : «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτή την χώρα ;» . Δεύτερο παρεπόμενο ερώτημα είναι  « Προς όφελος ποίου ή ποίων κυβερνάται αυτή η χώρα  ; Προστατεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού;    του Ελληνικού Έθνους ; της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ; Των αγορών ;  Μιας ολιγαρχίας ;»  Αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι αυτή κυβερνά μόνον  και προς το συμφέρον αποκλειστικά του Ελληνικού λαού θα προκαλέσει θυμηδία. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τους ψήφους του οποίου υφάρπαξε με ψέματα,  αποκλειστικά και μόνον όταν αυτά συμπίπτουν  με τα συμφέροντα των  εντολοδόχων της.

Τα γεγονότα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.  Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκποιείται κατά την «επιτυχημένη συνταγή» της Αγροτικής Τράπεζας. Διαλύεται και εκποιείται με βάση «εμπιστευτικές»   εκθέσεις  και αξιολογήσεις για  τις οποίες και ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει στο παρελθόν, αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα, ότι δεν έχει λάβει γνώση.  Παρά ταύτα  όμως  ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης και συγκυβέρνησης  αποφασίζουν και προσυπογράφουν την θανατική του καταδίκη. Δεν γνωρίζω πω παίρνει αποφάσεις στην προσωπική του ζωή ο κ. Υπουργός, ούτε και ενδιαφέρει κανέναν, σίγουρα όμως στην Δημόσια ζωή αυτοί που παίρνουν αποφάσεις οφείλουν να τις παίρνουν έχοντας πλήρη γνώση αλλά και επίγνωση των δεδομένων  και των συνέπειών τους. Δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από «εμπιστευτικές εκθέσεις»  που ισχυρίζονται ότι αγνοούν το περιεχόμενό τους και να αποφασίζουν με βάση τοπ συμπέρασμα κάποιου άλλου  που τους διαβεβαίωσε ότι «έτσι είναι».  Σε τέτοιες αποφάσεις συναινούν οι υπάλληλοι και όχι οι Υπουργοί. Οι Υπουργοί έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη αυτών που πράττουν ως Υπουργοί, αλλά  και των παραλείψεών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη ευθύνη της διάλυσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η απόφασή του είναι φυσικό αποτέλεσμα της δικής  του προσωπικής  αξιολόγησης όλων εκείνων των στοιχείων, όχι μόνον  αυτών που τέθηκαν υπόψη του,  αλλά όλων των κρίσιμων  και απαραίτητων  στοιχείων τα οποία καθορίζουν την ζωή ή τον θάνατο ενός Οργανισμού 113 ετών και τα οποία ο ίδιος ως Οικονομολόγος  γνωρίζει  άριστα ;
  2. Ο κ. Υπουργός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι στην  λήψη και την  υλοποίηση των αποφάσεων των σχετικών με την τύχη του ΤΤ έχει τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα ;  (Παρακαλώ για σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις  χωρίς υπεκφυγές ή προϋποθέσεις)
  3. Σε τι ποσό ανέρχεται η αρωγή που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια από το 2008 και εντεύθεν  από το Δημόσιο ή από Δημόσιου ς Οργανισμούς  άμεσα ή έμμεσα το ΤΤ για την κεφαλαιακή του ενίσχυση με την με την μορφή μετρητών, ομολόγων, εγγυήσεων κ.α.  (Να κατατεθούν αναλυτικοί  ανά κατηγορία πίνακες με ημερομηνίες  ενίσχυσης, ποσά, λήξη ομολόγων κλπ.)
  4. Οι κάθε μορφής ενισχύσεις που έλαβε το ΤΤ  τι ποσοστό του τελευταίου δημοσιευμένου ενεργητικού του αντιπροσώπευαν και τι ποσοστό των συνολικών ενισχύσεων προς τα Πιστωτικά  ιδρύματα αντιπροσωπεύουν. (Να κατατεθεί πλήρης πίνακας και να μην συμπεριληφθεί η ενίσχυση που έλαβε για την απορρόφηση της Τράπεζας ΑΣΠΙΣ)
  5. Από τις παραπάνω ενισχύσεις,  αυτές με την μορφή εγγυήσεων ή ομολόγων  του Ελληνικού Δημοσίου ή γενικώς οι επιστρεπτέες και μη χαριστικές ενισχύσεις που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο ποιον βαρύνουν ; Τον Ελληνικό λαό ή τον/τους  νέο/νέους ιδιοκτήτες ;  Αντίστοιχα τι ισχύει και για την ΑΤΕ ;
  6. Αληθεύει ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΤΤ τον Ιανουάριο του 2010 αποφάσισε την επιστροφή στο Δημόσιο των € 224,9 εκατομμύριων, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο (ο βασικός μέτοχος) δεν συναίνεσε ;  Ποιος ο λόγος που δεν συναίνεσε το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει χρήματα τα οποία εκεί νη την εποχή προσπαθούσε να απελπισμένα εξοικονομήσει ;  Υπενθυμίζω ότι την περίοδο εκείνη στην προσπάθειά του το Ελληνικό Δημόσιο να εξοικονομήσει 325 εκ. προχώρησε στην μείωση των επικουρικών συντάξεων εκατομμυρίων συνταξιούχων.  
  7. Αν το ΤΤ είχε τέτοια επάρκεια κεφαλαίων την εποχή που άλλες τράπεζες πίεζαν για κεφαλαιακή ενίσχυση, πως σήμερα φθάσαμε να θεωρηθεί μη βιώσιμο ; 
  8. Αν το ΤΤ ήταν μη βιώσιμο ποιος αποφάσισε αλλά και ποιος επέτρεψε την συμμετοχή του στο πρόγραμμα επαναγοράς του Δημοσίου χρέους και πόσο αυτό επέδρασε στο να οδηγηθούμε στην διάλυσή του ; (  Ανακοίνωση ΤΤ 7/12/2012 : Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό, τους μετόχους του και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση (7/12/2012) αποφάσισε τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς του δημοσίου χρέους, το οποίο διενεργείται από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.)
  9. Στην παραπάνω περίπτωση αν προέκυψε ζημία για το ΤΤ  από την επαναγορά τότε συνειδητά η κυβέρνηση συναίνεσε στην αμετάκλητη καταδίκη του, αντίθετα αν για το ΤΤ προέκυψε ωφέλεια και παρά ταύτα είχε κριθεί ως μη βιώσιμο τότε το όφελος αυτό αποτελεί «δωράκι» της κυβέρνησης προς τον νέο ιδιοκτήτη. (Να κατατεθεί πίνακας με όλα τα στοιχεία, αριθμητικά και ποιοτικά της συμμετοχής του ΤΤ στο πρόγραμμα επαναγοράς του Δημόσιου χρέους και τις σχετικές Ταμειακές ροές από και προς το ΤΤ).

 Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος