Loading...
 Start Page

Αρ. πρ.: 1240/18-7-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στην φιλοΣαμαρική εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (14/6) σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο έγκυρος και παλιός δημοσιογράφος Νίκος Σίμος, ο οποίος είχε διορισθεί και Πρόεδρος της κρατικής Τηλεόρασης από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, φωτίζει όλες τις ξένες επιρροές, βάζοντας τίτλο καθόλου κολακευτικό για τον Πρωθυπουργό: τον εμφανίζει ως μαριονέτα, ως παρένθετο πρόσωπο γράφοντας πως αυτή είναι Κυβέρνηση... Κώστα Σημίτη (!),

εκφραζόμενη από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει την εξουσία εδώ και μία δεκαετία! Με άλλα λόγια, το παρασκήνιο και, κυρίως, οι έξωθεν επιρροές -πρώτιστα γερμανικές- στα ελληνικά πράγματα παραμένουν ισχυρές στη μικρή Ελλάδα.  

Σημειώνει πως «αφορμή για τις μάλλον απογοητευτικές αυτές διαπιστώσεις αποτέλεσε ο πρόσφατος ανασχηματισμός και κυρίως η επιλογή του νέου αντικαταστάτη του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, του κ. Γκίκα Χαρδούβελη». Οι δικαιολογημένες πρώτες ειρωνικές μάλλον εκτιμήσεις είναι ότι -με δεδομένο πως το κυρίαρχο ελληνικό θέμα είναι το οικονομικό- εξακολουθούμε να έχουμε τόσα χρόνια τώρα... κυβέρνηση Σημίτη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η επιρροή Σημίτη στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής είναι μεγάλη και αυτό είναι συνάρτηση πρώτον της κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα και δεύτερον των Μνημονίων, για την πιστή εφαρμογή των οποίων και την ικανοποίηση των συμβατικών όρων τους το Βερολίνο, που έχει και τον πρώτο λόγο στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης, εμπιστεύεται το «σημιτικό περιβάλλον». Εξ ου και προηγήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου (τον οποίον εμπιστεύεται ο κ. Σημίτης), ενώ οι δύο επόμενοι υπουργοί που ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων των συμβατικών υποχρεώσεων. Πρώτα ο κ. Στουρνάρας και τώρα ο κ. Χαρδούβελης, ήσαν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού - ο αδελφός του οποίου, όπως είναι γνωστόν, χαίρει εκτίμησης στο Βερολίνο.

Το οικονομικό επιτελείο του Σημίτη, την περίοδο Στουρνάρα το συμπλήρωνε ο κ. Καραβίτης, θεωρούμενος ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Κατ’ εξοχήν υπεύθυνος της λεγόμενης «δημιουργικής λογιστικής», ο τελευταίος σχετικά πρόσφατα ξεσήκωσε το Πανελλήνιο με τις προτάσεις του ως συμβούλου του Στουρνάρα για τη φορολογία των ακινήτων. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Παναγιώτη Θωμόπουλο, ένα ακόμα «αστέρι» του σημιτικού εκσυγχρονισμού, πρόεδρο του ΤΧΣ μέχρι πρότινος και με θέσεις σημαντικής ευθύνης επί σειρά ετών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συνεχίζει ο κος Σίμος, λέγοντας πως είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία το πώς «επιλέγονται» οι υπουργοί Οικονομικών την εποχή των Μνημονίων  έτσι ώστε τους εμπιστεύονται στην Ευρώπη! Άλλωστε, ανέκαθεν Βερολίνο και Βρυξέλλες ήθελαν κάποιον που να εμπιστεύονται και η προτίμησή τους υπεδείκνυε εδώ και καιρό ανθρώπους του σημιτικού περιβάλλοντος!

Θέλοντας και μη, ο κ. Σαμαράς, όντας φρέσκος στην πρωθυπουργία, φαίνεται ότι δεν ήθελε να ανοίξει προβλήματα με τους επιτηρητές των δανείων μας (εντός και εκτός Ελλάδας). Τότε, για πρώτη φορά είχε ακουσθεί το όνομα του κ. Χαρδούβελη, αλλά είχε απορριφθεί για λόγους απειρίας...

Τελικώς, ο κ. Σαμαράς κατέληξε στον κ. Ράπανο, που ήταν τότε διοικητής της Εθνικής και ανήκε και αυτός στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, με συχνές επαφές -και αυτός- με τον κ. Σημίτη.

Λογάριαζε, όμως, ο πρωθυπουργός χωρίς τον ξενοδόχο, αναφέρει ο κος Σίμος, και δεν ερμήνευσε ενδεχομένως σωστά τη σιωπή Βρυξελλών και Βερολίνου, όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το όνομά του για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο... ξενοδόχος, δηλαδή η Γερμανία, δεν ήθελε τον κ. Ράπανο! Ως δικαιολογία η οποία εκάλυπτε την εμμονή τους για ένα κυριολεκτικώς δικό τους άνθρωπο, αφού ο κ. Ράπανος θα διαπραγματευόταν και τα νέα μέτρα, ώστε να αρχίσουν να καταβάλλονται οι δόσεις, προβλήθηκε η οικονομική κοσμοθεωρία Ράπανου, που έκλινε περισσότερο προς χαλαρότερες πολιτικές και κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Ενώ οι Γερμανοί, όπως είναι γνωστόν, έχουν εμμονή με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας και εξ ίσου αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι λόγοι που προεβλήθησαν για την αντικατάσταση Ράπανου ήσαν λόγοι υγείας, έτσι ώστε να μην «τσαλακωθεί» ο νεόκοπος πρωθυπουργός. Αλώστε, μεσολαβητικό ρόλο για να πεισθεί ο κ. Ράπανος να υποβάλει την παραίτησή του ανέλαβε -ποιος άλλος;- ο κ. Σημίτης. Ανοιγε ο δρόμος για τον άλλο στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, τον κ. Στουρνάρα.

Έχει ενδιαφέρον, συνεχίζει ο κος Σίμος, ότι στις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Οικονομικών κατά την παραλαβή των καθηκόντων του από τον απερχόμενο κ. Στουρνάρα είπε τις φράσεις-κλειδί που ικανοποιούν το Βερολίνο – κάτι που δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει ο κ. Ράπανος. Άλλωστε, ως αναπληρωτής διοικητής στην ΕΚΤ είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία των... ξενοδόχων (Γερμανοί). Επανέλαβε τη σημασία της διατήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (γερμανική συνταγή δημοσιονομικής πειθαρχίας), τονίζοντας την πρόθεσή του για τη δική του αυτοπειθαρχία στις επιταγές του Βερολίνου: «Πρέπει να παραμείνουμε αξιόπιστοι»! Διευθυντής μεταξύ άλλων και του οικονομικού γραφείου του κ. Σημίτη, κράτησε την ίδια θέση και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, συμμετέχοντας στη διαδικασία κουρέματος των ομολόγων ιδιωτών και κυρίως ασφαλιστικών ταμείων, με όλες τις συνέπειες για την επιβίωσή τους! Μια διαδικασία που... εξόρκιζε έναν χρόνο πριν, τασσόμενος σε κοινή συνέντευξή του με τον προκάτοχό του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, με το επιχείρημα ότι θα επικρατούσε πανικός στην Ευρώπη και θα έχαναν χρήματα γερμανικές και γαλλικές τράπεζες! Πώς να μην αγαπούν οι Γερμανοί τους ανθρώπους του κ. Σημίτη; Προφανώς όταν υποδέχτηκε τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο ο κ. Στουρνάρας με τη φράση «ο Γκίκας θα φυλάει... Θερμοπύλες», θα πρέπει να ψάξουμε στον χάρτη αν υπάρχει τέτοιο όνομα στη γερμανική μεθόριο των φιλελλήνων Γερμανών! 

Μετά από τα πρωτοφανή άνω ντοκουμέντα που άφησαν και εμπερίσκεπτους ακόμα και τους καλοπροαίρετους Ψηφοφόρους του Α. Σαμαρά, αναρωτιόμαστε πως απαντά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Είναι αληθή τα όσα δηλώνει ο δημοσιογράφος;
  2. Γιατί δεν έβγαλε μια ανακοίνωση διάψευσης;
  3. Δεν θίγεται να παρουσιάζεται ως αχυράνθρωπος, και εθελόδουλος στους ξένους δανειστές αλλά και στους ντόπιους νταβατζήδες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος