Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 2056/27-8-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Κοινοποίηση:

- Πρεσβεία Σερβίας στην Αθήνα

- Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Δημοκρατία της Σερβίας

 

Μετά την ενημέρωση από το τύπο για τη συνάντηση στις 26-8-2014 του Υπουργού Μακεδονίας & Θράκης, κ. Ορφανού και του Υφυπουργού Εργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας, κ. Νέναντ Ιβανίσεβιτς, καθώς και κατόπιν ενημέρωσης από Έλληνες Ομογενείς, μέλη της Ελληνικής Μειονότητας Σερβίας, πληροφορούμαστε, ότι δεν υπάρχει ως άνω Διακρατική Σύμβαση μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας. Η παράλειψη αυτή θεωρούμε ότι αποτελεί μεγάλο κενό στις παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών μας, που χαρακτηρίζονται ιστορικά φιλικές στο χώρο των Βαλκανίων.

Όπως μας πληροφορούν Έλληνες μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Δημοκρατία της Σερβίας, Πρόεδρός τους είναι ο καθηγητής ιατρικών επιστημών κ. Χρήστος Αλεξόπουλος, ενώ η Μειονότητα αριθμεί επίσημα πάνω από 5.000 μέλη. Σε αυτούς, επιπρόσθετα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους μικτούς γάμους, που συνάπτονται μεταξύ έλληνα υπηκόου και σερβικής υπηκοότητας συζύγου, καθώς και τα τέκνα που γεννιούνται από αυτούς τους γάμους. Οι Έλληνες στη Δημοκρατία της Σερβίας βρίσκονται εξίσου κατανεμημένοι σε όλον τον εργασιακό και κοινωνικό ιστό της Σερβίας, αποτελούν, δε, σημαντικό κομμάτι του, όπως μας ενημέρωσε και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου κ. Παναγόπουλος Αλέξιος.

Σύμφωνα με τα περιεχόμενα αιτημάτων προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, προερχόμενων από μέλη της Ομογένειας και Ελλήνων Μελών της Μειονότητας, καλούμαστε να παρέμβουμε ανάλογα προς την κυβέρνησή μας, έτσι ώστε ο ελληνικός πολιτισμός και η παιδεία με ειδικές επί τούτου πρωτοβουλίες να διασωθούν αλλά και να προβληθούν εξίσου και στην Ελληνική Ομογένεια της Σερβίας. Οι διαχρονικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι γνωστοί και από τα βυζαντινά χρόνια της εποχής του Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν στους Σλάβους την Ορθοδοξία και κατάρτισαν Αλφάβητο της σλαβικής γλώσσας. Ως γνωστόν, η Ορθοδοξία στο Βαλκανικό χώρο έγινε σημείο αναφοράς, τόσο σε ιστορικό και επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε διορθόδοξο και πολιτισμικό. Η δε Θεσσαλονίκη, αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε μεγάλο ποσοστό οφείλει την απελευθέρωσή της στα Σερβικά στρατεύματα κατά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Στο Πίροτ, πόλη δίπλα στη Νίς (γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου), υπάρχει ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο μάλιστα με πολλούς στρατιώτες μας από την Αχαϊα.

Το αίτημα αυτό για Διακρατική Σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - Σερβίας και την ως εκ τούτου ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών, θα θεραπεύσει ένα τεράστιο κενό, γεγονός που από παράλειψη ελπίζουμε ότι έχει αγνοηθεί τόσον καιρό, ενώ θα ενισχύσει τις υπάρχουσες ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών και των δύο Κρατών, που διαβιούν από γεωγραφικής άποψης σε υπερβολικά κοντινή απόσταση.

Συνεπώς, κρίνουμε ότι είναι εφικτή μια τέτοια ρύθμιση, που θα βασίζεται στην μακροχρόνια καλή πίστη των διμερών σχέσεων.

 

Επειδή, οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο λαών και Κρατών επιβάλουν την προτεινόμενη ρύθμιση.

Επειδή, τόσο λόγω του ικανού αριθμού Ομογενών Ελλήνων που διαβιούν εκεί, όσο και για το λόγο ότι αλλοδαποί σύζυγοι συνάπτουν σχέσεις με Έλληνες προσωρινά ή μόνιμα διαβιούντες στη Σερβία και τέκνα γεννώνται από τους σχετικούς μεικτούς γάμους στην αλλοδαπή.

Επειδή θα θεραπευθεί ένα νομοθετικό αλλά και ιστορικό κενό, την κάλυψη του οποίου επιβάλουν οι όροι της ιστορικά καλής γειτονίας μας.

 

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να προβείτε στην προτεινόμενη, ως άνω, Διακρατική Σύμβαση Ελλάδας-Σερβίας προς ρύθμιση εργασιακών, ασφαλιστικών & συνταξιοδοτικών σχέσεων;

 

2. Οι Έλληνες Ομογενείς στη Δημοκρατία της Σερβίας και τα τέκνα τους είναι «άλλης χαμηλότερης κατηγορίας πολίτες», όταν σχεδόν με όλες τις χώρες όπου ζουν και εργάζονται Έλληνες, έχετε υπογράψει διακρατικές συμβάσεις και έχετε δώσει λύσεις σε παρεμφερή ζητήματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νικολόπουλος Ι. Νικόλαος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος