Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 3053/26-9-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

Ακόμη περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις προβλέπει μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικής Ανάλυσης της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά, με μειωμένο ή καθόλου εισόδημα, ζουν με τον φόβο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους.

 

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η συσσώρευση ζημιών συμπιέζουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους αλλά και να αντιμετωπίσουν τις ταμειακές ανάγκες τους, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Επομένως, ένας αριθμός επιχειρήσεων είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε πτώχευση. Ήδη, όπως προκύπτει από δείγμα μέτρησης μιας δεξαμενής περίπου 60.000 επιχειρήσεων, στο οποίο βασίστηκε η μελέτη της TτE, παρατηρείται, αφενός, επερχόμενη σημαντική μείωση του αριθμού των λειτουργούντων επιχειρήσεων και αφετέρου, μικρή αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης, η οποία συνεχίζεται στη διάρκεια της κρίσης, ενώ εκτιμάται, ότι η υπό εξέλιξη αναδιάρθρωση ενδέχεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς, θα έχουν αυξήσει το μέγεθός τους και θα έχουν βελτιώσει την κερδοφορία τους.

 

Επιπλέον, δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για πιστωτική επέκταση ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν προς άλλες μορφές χρηματοδότησης (όπως ομόλογα, μετοχές, ιδιωτικές τοποθετήσεις και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία) για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

 

Δεν γλυτώνει, δηλαδή, κανείς από την «παγίδα» της ύφεσης και της μαύρης μνημονιακής τρύπας, στην οποία έχει πέσει η χώρα μας. Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, παρατηρείται μείωση του τζίρου έως 75% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από την αρχή της κρίσης μπήκαν 230.000 νέα λουκέτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που τους βεβαιώνονται, κάτι που οδηγεί και σε απώλεια θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα.

 

Η έρευνα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, είχε δείγμα 1051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0- 49 εργαζόμενοι) σε όλη την χώρα και διεξήχθη από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου.

 

Και σε αυτή την έρευνα, όπως είναι αναμενόμενο, οι δείκτες επιχειρηματικότητας συνεχίζουν να είναι αρνητικοί. Σημειώνεται μια βελτίωση της σχέσης προσλήψεων- απολύσεων, από [ 1 προς 3 ] πέρυσι σε [ 1 προς 1,5 ] κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά αυτό ερμηνεύεται ως και απόρροια της κάτω βόλτας στις εργασιακές σχέσεις, αφού έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας έχουν μετατραπεί σε θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Δηλαδή, είναι ευκολότερο να προσληφθείς, όταν αμείβεσαι με «ψίχουλα».

 

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ ανησυχητικά.

 

Πρώτον, 230.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης και δραματική μείωση του τζίρου κατά 75%. Αφετέρου, ο φόβος με τον οποίο επιβιώνουν, όσες κατάφεραν να αντέξουν, αφού εκτιμάται, ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την κάθε επιχείρηση να διακόψει τη λειτουργία της, ως το τέλος του χρόνου. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει επιπλέον 15.000 λουκέτα και απώλεια επιπλέον 42.000 θέσεων εργασίας. Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ όσον αφορά στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.

 

Το 46,2% των επιχειρήσεων καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού. Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας είπαν επίσης ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει πως κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά του (από 60% πέρυσι), εύρημα που χαρακτηρίστηκε ως κρίση εκπροσώπησης.

 

 

Επειδή εμπειρικές πληροφορίες καταδεικνύουν, ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων αποκλειστικά με τη χρήση εσωτερικών πόρων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

Επειδή οι συνέπειες της πιστωτικής στενότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου προβλέπονται ιδιαίτερα τραγικές, αν δεν προκύψουν αλλαγές πολιτικής στο καθεστώς χορήγησης δανείων.

 

Επειδή διατυμπανίζατε, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές, με στόχο να την διοχετεύσουν με την σειρά τους στην πραγματική οικονομία, ώστε να συμβάλλουν στο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1. Μετά τις συνεχιζόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που διαπύρως ανακοινώσατε, γιατί οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης στις ελληνικές επιχειρήσεις για πέμπτη συνεχή χρονιά;

 

2. Πώς αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει μια νέα αρχή, με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να είναι καταχρεωμένη από τα χαράτσια και τους πρωτοφανείς φόρους;

 

3. Πώς θα προστατέψετε τον επιχειρηματία, που πάει για ρύθμιση και του ζητούν τόκους, που αν μπορούσε να τους αποπληρώσει, δεν θα χρειαζόταν ρύθμιση, η οποία προσαυξάνει τη συνολική του δανειακή υποχρέωση συν 10 ή 11 ή ακόμα και 12 τοις εκατό(!);

4. Το κράτος τι κάνει για την ως άνω εξόφθαλμα τοκογλυφική τακτική των τραπεζών;

5. Γιατί το κράτος προς προστασία των πολιτών του δεν επιβάλει στις ως άνω ρυθμίσεις εξόφλησης δανείων ένα (πχ) πλαφόν «flat» επιτόκιου Euribor συν 1%, με μακρά αποπληρωμή, ώστε να ανασάνει ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και να σταματήσουν οι επισφάλειες των τραπεζών;

6. Αληθεύει, ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, ο λογαριασμός από τον έλεγχο της «BlackRock» θα είναι τόσο δυσβάσταχτος, που 3 ευρισκόμενες στο μεταίχμιο τράπεζες δεν θα αργήσουν να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια;

7. Αλήθεια, γιατί επιτρέπεται να συνεχίζουν να έχουν θέση στις διοικήσεις των τραπεζών τα ίδια πρόσωπα που τις χρεοκόπησαν;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος