Loading...
 Start Page
Στη σκιά των διαπραγματεύσεων η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά και στη σκιά των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ξεκίνησε χθες (03/12) η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2015, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

 

Ενδεικτική ήταν η στάση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, που κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας», αφού η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με την τρόικα για την επιβολή νέων μέτρων που ανατρέπουν τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για λίγες μέρες, εωσότου διασαφηνιστούν τα τελικά μέτρα και προς αποφυγίν μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το πρωί της Δευτέρα που θα ανατρέπει τα ψηφισθέντα την Κυριακή.

 

Η πρότασή του απορρίφθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαβεβαιώνει ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από το Προεδρείο, πλην όμως «ο προϋπολογισμός με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει κατατεθεί και όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια η Βουλή αυτή έχει συζητήσει προϋπολογισμούς που πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν θα εκτελεστούν και όμως εκτελέστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (…) θα συζητηθεί σήμερα (σ.σ.χθες)», όπως είπε.

 

Για κατανοητό και δικαιολογημένο αίτημα μίλησε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεδομένων των εκκρεμοτήτων που δεν λαμβάνονται υπόψη στον προϋπολογισμό, θεωρώντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να φέρει ούτε αυτόν, ούτε άλλον προϋπολογισμό». Το μόνο που μπορεί να κάνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι «να καθορίσει ημερομηνία εκλογών και να μιλήσει ο λαός», όπως είπε.

 

Τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, θυμίζοντας ότι την ίδια κριτική ασκούσε η αντιπολίτευση και πέρσι. Υποστήριξε ότι και τις δύο προηγούμενες χρονιές επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι της κυβέρνησης, με την τρόικα να ζητά και πέρσι πρόσθετα μέτρα που αν είχαν ληφθεί δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα και προεξοφλώντας ότι με τον ίδιο τρόπο η χώρα θα φτάσει και στα επόμενα αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας τους νέους στόχους της.

 

Ζήτησε τόλμη και αποφασιστικότητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και συναίνεση αντί του …πεζοδρομίου, βάζοντας ως στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Άλλα υφεσιακά μέτρα τώρα θα ήταν καταστροφικά, δεν θα τα άντεχε η κοινωνία και η οικονομία», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι η Ελλάδα απέδειξε την υπευθυνότητά της και κάνοντας λόγο για τον τρίτο προϋπολογισμό με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτρέπει την έξοδο στις αγορές την επόμενη μέρα με χαμηλό επιτόκιο.

 

Στον αντίποδα, για προϋπολογισμό που δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα, όπως το «γιατί συνεχίζεται η κρίση», μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Επικαλούμενος τη φράση του Γκράμσι ότι «κρίση είναι όταν πεθαίνει το παλιό και δεν μπορεί να γεννηθεί το καινούριο», υποστήριξε ότι το παλιό πεθαίνει και αυτό φαίνεται παντού, μεταξύ άλλων και στην ανταλλαγή mail με την τρόικα. Θυμίζοντας ότι στην περσινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει δέκα φορές τη λέξη ‘λαϊκισμός’ και σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα μετρήσει και φέτος πόσες φορές θα την χρησιμοποιήσει, προειδοποίησε ότι όσο πιο πολύ την χρησιμοποιεί τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να φύγει από την εξουσία.

 

«Όταν κάνετε επίθεση στον λαϊκισμό, κάνετε επίθεση στο λαϊκό αίτημα», είπε. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε δύο πράγματα. Πρώτον ότι θα αναδείξουν τα προβλήματα της πολιτικής που ακολουθείται όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, καθώς και τις παραβιάσεις των συνθηκών που έχουν σημειωθεί. Δεύτερον, ότι θα παρουσιάσουν προϋπολογισμό που θα αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και θα έχει τη λαϊκή στήριξη, αφού το όραμά τους είναι για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο…

 

«Γιατί δεν βάζετε στόχους για την ανεργία και την φτώχεια; Γιατί θα πρέπει να πάρετε μέτρα τον Μάιο», είπε, κάνοντας λόγο για ενδεικτική κίνηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και για έναν «μνημονιακό προϋπολογισμό» που συζητείται στη Βουλή.

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ.Τσακαλώτος πυροδότησε όμως και την πρώτη ένταση στην πενθήμερη συζήτηση. «Δεν ανήκω στο φαν κλάμπ του αστικού πολιτισμού», είπε, «έχει φέρει όμως και κάτι, γιατί υπάρχουν και αξίες που δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύσει ούτε η Σοφία Βούλτεψη ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης». Χαρακτήρισε μάλιστα ‘κατάντια’ το να εκπροσωπούν τη ΝΔ αυτά τα δύο άτομα.

 

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Αδώνιδος Γεωργιάδη, που θυμίζοντας ότι ο Γκράμσι, είχε πει πως αφού πεθάνει το παλιό και πριν γεννηθεί το νέο είναι η εποχή των τεράτων, χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως ‘πολιτικά τέρατα’. Υποστηρίζοντας ότι το κατά πόσον εκφράζει τον αστικό πολιτισμό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι του, αντεπιτέθηκε στον κ.Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας ότι εκείνος δεν γεννήθηκε πλούσιος στο εξωτερικό για να σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια πόλεων που γέννησαν τον καπιταλισμό και πως μετά από 20 χρόνια σε πάγκους με βιβλία δεν έχει μετοχές στην Black Rock. «Εσείς μάλλον είστε προδότης της δικής σας τάξης», είπε, «και την πολεμάτε με ανεπαρκή τρόπο».

 

Στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ για να υποστηρίξει πως «τώρα θα κριθεί οριστικά κατά πόσο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν τα επιτεύγματα της χώρας θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία, ή ακόμα χειρότερα αν θα εμπλακούμε σε μια ατέρμονη κι επικίνδυνη περιδίνηση».

 

Την εποχή που ο Παναγιώτης Μελάς χαρακτήριζε ‘εθνοκτόνους’ τους νόμους της τρόικα θύμισε στην ομιλία του ο συνεργαζόμενος με τους ΑνΕλλ Νίκος Νικολόπουλος, υποστηρίζοντας πως τώρα θέλει να μείνουν εδώ «πάλι για το συμφέρον του λαού», όπως είπε με ειρωνεία, προσθέτοντας πως του θυμίζει το επιχείρημα ‘αμάρτησα για το παιδί μου’.

 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι δεν θα βρει πολλούς ‘αποστάτες’, αφού «δεν είναι πολλοί αυτοί που επιζητούν το χρήμα και τη δόξα», όπως είπε, υπονοώντας εκ νέου χρηματισμούς και κάλεσε τον κ.Μελά να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μην αφήσει σε κανέναν το περιθώριο να σκιάσει τη δική του πορεία.

 

Για «εξευτελισμό των θεσμών», μίλησε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ, καταγγέλλοντας σε άλλο σημείο ότι το ΣΔΟΕ «δουλεύει υπερωρίες» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες κάποιων ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Για «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση» σε περίοδο ειρήνης, με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα, χωρίς να προβλέπονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μίλησε η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι και για «κάποια ψίχουλα φοροελαφρύνσεων» που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, «η τρόικα μας έχει κηρύξει νέο πόλεμο». Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται με ευχολόγια και όχι με συγκεκριμένο σχέδιο και πως απουσιάζουν οι εθνικές προτάσεις, την ώρα που «η χώρα βραδυπορεί στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

 

Να περάσει στην αντεπίθεση κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ τον λαό ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας από την εργατική τάξη να οικοδομήσει την λαϊκή ενότητα και να οδηγηθούμε έτσι τελικά στην ανατροπή και μία άλλη κατάσταση κατά την οποία στο επίκεντρο της οικονομίας θα είναι ο άνθρωπος.

 

Τον κύκλο ομιλιών των εισηγητών ολοκλήρωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, που αναφερόμενος και εκείνος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα υποστήριξε ότι «μάλλον πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», ή διαφορετικά … «κάποιος πήγε να σηκωθεί τραβώντας τα κορδόνια του».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος