Loading...
 Start Page
«Μονομαχία» Λουκουρέντζου – Τσακαλώτου για τον Προϋπολογισμό

Πολιτικό χαρακτήρα είχε η αντιπαράθεση των γενικών εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Ευκλείδη Τσακαλώτου επί του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Ο κ. Λυκουρέντζος, επιτέθηκε κατά της Αριστεράς, κατηγορώντας την πως δυσκολεύει με τη στάση της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όσο και την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα. «Η αξιολόγηση είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας που οφείλεται στην αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αβεβαιότητα μπορεί να έχουν συνέπειες για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

 

«Αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν κυβέρνησαν, λάθος ισχυρισμούς διατυπώνουν. Κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο, εκθέτοντας τη χώρα» συνέχισε ο εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας:

 

«Ποιος καθοδηγούσε τις σκληρές συντεχνίες που οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις. Ποιος οδηγούσε τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία; 9 δισ. δολάρια ξόδεψαν για νέες επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά – δυστυχώς για την Ελλάδα – σε ναυπηγεία του εξωτερικού που δεν εκβιάζονται από απεργίες…. Την ώρα που η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, η Αριστερά αντιδρά βίαια στις αποκρατικοποιήσεις και απειλεί τους επενδυτές».

«Οι μεταρρυθμίσεις ενοχλούν γιατί καταργούν την πλειοδοσία του παρελθόντος έναντι των συντεχνιακών απαιτήσεων, που επετύγχανε η Αριστερά «που δεν κυβέρνησε ποτέ». Κρατάτε ακόμα υψωμένες τις γροθιές για να διώξετε την Cosco από τον Πειραιά; Ποιον ενοχλεί που έγινε η Ελλάδα πύλη εμπορίου και δημιουργούνται θέσεις εργασίας; Η Τράπεζα της Ελλάδας λέει πως με αφορμή την επένδυση της Cosco, ξεκινούν στο Θριάσιο Πεδίο επενδύσεις 9,1 δισ. και 5.000 θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

 

Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως «η αντιπολίτευση άρχισε να εκβιάζει τη χώρα ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που αξιώνουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στην πλειοψηφία δικαίωμα διάλυσης της Βουλής. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι στον διχασμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάλει με τις εμμονές του το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο».

Ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη: Από ύφεση ύψους 3,9% το 2013, το ΑΕΠ του χρόνου θα σημειώσει αύξηση 2,9%, με εγγύηση την επιτάχυνση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Προϋπόθεση βεβαίως, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, «και να μην ακούγονται φωνές εναντίον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και η απειλή ότι θα χάσουν τις επενδύσεις τους και θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος. Ειδικά για την ανεργία, ο εισηγητής της ΝΔ στάθηκε στο πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης 400.000 ανέργων σε δήμους, προϋπολογισμού 1,5 δισ. «Ακούγονται φωνές πως θα αντισταθούν στο πρόγραμμα αυτό, αλλά κάνουν λάθος. Θα βρουν την κοινωνία και τη νεολαία αντιμέτωπες» υποστήριξε.

 

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος απέκλεισε τη λήψη νέων δημοσιονομικά περιοριστικών και υφεσιακών μέτρων, σημειώνοντας πως «τούτη την ώρα θα ήταν καταστροφικά και δεν θα τα άφηνε ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία». Από την άλλη, υπογράμμισε, «δεν είναι ευαισθησία οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι ευαισθησία ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα ευχάριστα ψέματα κοστίζουν ακριβά».

 

«Κάθε φορά που κάνετε επίθεση στον «λαϊκισμό«, κάνετε επίθεση στα αιτήματα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει λόγο για τη ζωή του και να είναι μέρος της λύσης οι κοινωνικές του ανάγκες» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Ο κ. Τσακαλώτος ενέταξε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο ευρύτερο πλαίσιο της δυτικής καπιταλιστικής οικονομίας, για να σημειώσει πως η αστική τάξη που υποστηρίζει η κυβέρνηση, «δεν είναι σήμερα οικουμενική τάξη, και τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται με εκείνα ολόκληρης της κοινωνίας». «Αυτός είναι και ο λόγος που σε ολόκληρη την Ευρώπη ο αστικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η συνέχιση της κρίσης, η αποδυνάμωση του δικομματισμού, και η ανυπαρξία μακροπρόθεσμου σχεδίου πέραν εκείνου της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως και ο Προϋπολογισμός του 2015 είναι «ταξικός», καθώς, όπως υποστήριξε, μειώνει τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του ΑΕΠ, τη στιγμή που τα τελευταία είναι ήδη πολύ περισσότερο επιβαρυμένα φορολογικά απ” τα πρώτα. «Από το 2008 μέχρι και το 2015 θα έχουν κοπεί 8,8 δισ. από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη στιγμή που οι δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αυξημένες» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναν Προϋπολογισμό «που θα αρχίσει με μια φρέσκια λαϊκή εντολή και θα αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες με μια ταξική πυξίδα, τόσο ταξική όσο και η δικιά σας, αλλά με γνώση ότι αντιπροσωπεύουμε και άλλα στρώματα εκτός από εκείνα του κόσμου της εργασίας».

 

Η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τον κ. Τσακαλώτο, περιλαμβάνει την ανάδειξη της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου, της ύπαρξης της παγίδας χρέους, του προβλήματος του αποπληθωρισμού και των μειωμένων επενδύσεων, αλλά και τις παραβιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών από την τρόικα. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομικών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε χαρακτηριστικά αν «η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της τρόικας, υπήρξε μέρος της διαπραγματευτικής ατζέντας της κυβέρνησης ή ήταν μονάχα ο ΦΠΑ».

 

Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως οι μηχανισμοί προσέλκυσης επενδύσεων με βάση τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, «δεν λειτούργησαν τη δεκαετία του ’30 και δεν θα δουλέψουν και τώρα. Δεν αυξάνονται οι επενδύσεις όταν δεν έχουμε μια κανονική νομισματική ένωση και όταν το χρέος δεν έχει διευθετηθεί. Πού είναι οι διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι κάθε ένα ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα έφερνε τρία ευρώ επενδύσεων; Όταν έχεις αποπληθωρισμό, αυξάνεται η αξία του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και δημιουργούνται κόκκινα δάνεια».

 

«Εμείς πιστεύουμε πως για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, πρέπει να μειώσουμε τη δύναμη των χρηματαγορών, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εμείς λέμε να ξοδέψουμε λεφτά από το ΤΧΣ για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη, κι εσείς λέτε να τα βάλουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε άμα τα χρειαστούμε» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Στην πρόταξη του προβλήματος του δημοσίου χρέους εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.

 

Ο κ. Κουτσούκος επεσήμανε πως οι παράμετροι του χρέους έχουν αλλάξει («πετύχαμε μείωση του επιτοκίου από 5% στο 2,1%, καθώς και μια σχετική επιμήκυνση του χρέους»), ενώ σε συνθήκες πραγματικής παρούσας αξίας (αν επαναγοράζαμε το χρέος), αυτό θα ήταν στο 60% του ΑΕΠ. Και δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε και οι διεθνείς οίκοι».

 

Αντίθετα, «η αξιωματική αντιπολίτευση μας παρουσίασε μια πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους, η οποία λέει να αθροίσουμε τα 300 περίπου δικά μας δισεκατομμύρια με τα τρισεκατομμύρια των χρεών του Νότου και να πάμε σε μια συνολική διαπραγμάτευση» συνέχισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. «Εκεί όμως, λόγω του μεγέθους του προβλήματος και των ανατροπών που πρέπει να επέλθουν στη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, κανείς δεν μπορεί στο ορατό μέλλον να πει ότι υπάρχει περίπτωση λύσεων. Το αντίθετο συμβαίνει: Είναι περισσότερο από βέβαιη η εμπλοκή μας σε μια περιπετειώδη διαδικασία, ατελέσφορη και με κομμένες τις γέφυρες επιστροφής» υποστήριξε.

 

«Αναφέρομαι βεβαίως στην επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, διότι άκουσα τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο προχθές, να μιλάει για «ένα βράδυ της Παρασκευής, όπου θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής και με πλειοψηφία θα μειώσει το χρέος κατά 70%». Αστεία πράγματα βεβαίως!» σχολίασε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται εξάλλου και η προτροπή του κου Κουτσούκου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει δικό του προσχέδιο Προϋπολογισμού.

 

Την πρώτη αναθεώρηση του Προϋπολογισμού, διέκρινε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη στη διαφωνία της Τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, και την «πρώτη μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης με την αποδοχή νέων μέτρων».

 

Ο Προϋπολογισμός του 2015, έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, με πρόδηλο το άγχος της κυβέρνησης να επιτύχει λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενόψει της συμφωνίας που θα επιτύγχανε η κυβέρνηση με την Τρόικα – υποστήριξε η κυρία Ξηροτύρη. Παρά ταύτα ωστόσο, «συμφωνία δεν υπάρχει σήμερα – και ο Προϋπολογισμός τελεί υπό πλήρη, επώδυνη αναθεώρηση, μετά την βίαιη πίεση της Τρόικας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων. Η θηλιά δε, του δυσθεώρητου χρέους, αντί να χαλαρώνει, σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα, προετοιμάζοντας έτσι την απαίτηση των δανειστών για ένα τρίτο μνημόνιο».

 

«Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί, με πρόσχημα τη διατήρηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης» παρατήρησε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ειδικά η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου θεμελίωσης σύνταξης στα 6000 ένσημα, συνιστά για το ΚΚΕ «αιτία πολέμου», γιατί αυτό σημαίνει πως όλοι οι νέοι κάτω από τα 40, δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη με τις ελαστικές μορφές εργασίας που κυριαρχούν» ανέφερε ο βουλευτής.

 

Ο κ. Καραθανασόπουλος δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιτύχει «ανάπτυξη» – υπογράμμισε ωστόσο πως αυτή θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα, καθώς βασίζεται στη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αυτά στην πράξη σημαίνουν κλιμάκωση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα σε συνδυασμό με νέες μειώσεις της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων – καθώς και περαιτέρω προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, προκειμένου να υπάρξει προσφορά ακόμα φθηνότερης εργατικής δύναμης.

 

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως ακόμα και το επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί, με την κυβέρνηση να δαπανά 942 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, όταν το 2011, με πολύ λιγότερους ανέργους δαπανούσε 2 δισ.

 

«Αυτοί που έχουν πειστεί πια – πέντε χρόνια μετά – ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, ξέρουν πολύ καλά ότι το δίλημμα είναι ένα: Ή θα κάνουν αυτοδύναμο τον Τσίπρα ή όχι» ανέφερε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015 ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, προτείνοντας όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν την κυβέρνηση, να στηρίξουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

 

«Όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτήν την κυβέρνηση, έχουν τώρα επιλογή – και την ξέρουν» σημείωσε ο κος Νικολόπουλος. «Ο Προϋπολογισμός αλλάζει ώρα με την ώρα, και δεν ξέρουμε πόσα ακόμα e-mail θα πάρει. Ζητήσαμε να δοθεί στη δημοσιότητα και το τελευταίο, το ιταμό e-mail που έφτασε σήμερα τα χαράματα. Γιατί δεν μας το δίνουν; Γιατί δεν μας δείχνουν ποια είναι τα καινούργια μέτρα που έρχονται;» αναρωτήθηκε.

 

«Ο Προϋπολογισμός είναι εικονικός. Με τη γομολάστιχα στα χέρια, θα σβήνουν και θα γράφουν οι τροϊκανοί χωρίς ντροπή, όσες απαιτήσεις έχουν, μέχρι να φτάσουν να κάνουν εκείνο το ίδιο που έκαναν του Γιώργου Παπανδρέου: Είχε 163 βουλευτές, είχε πάρει δέκα μονάδες διαφορά απ” το κόμμα του Κώστα Καραμανλή όπου ήμουν εγώ – και ένα πρωί του είπανε πως πρέπει να αλλάξει η βάρδια» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.

 

Στην ομιλία του γενικού εισηγητή της ΝΔ εστίασε ο ομόλογός του της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, υποστηρίζοντας πως οι παραδοχές του βασίζονται σε παραποιημένα μεγέθη. Αναφερόμενος ειδικά στο δημόσιο χρέος, ο κος Παναγιώταρος σημείωσε πως το πραγματικό του μέγεθος δεν είναι τα 321 δισ. που ανακοινώνονται, αλλά 557,8 δισ. ευρώ, «αν προστεθούν και κάποια άλλα νούμερα: τα 84 δισ. που αφορούν συμφωνίες ανταλλαγής βραχυχρόνιων τίτλων, τα 75 δισ. που αφορούν συμφωνίες ανταλλαγής μακροχρόνιων τίτλων, τα 55 δισ. χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα 10 δισ. ευρώ χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης που έχουν λάβει δάνεια χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα 7 δισ. ευρώ χρέος φορέων εκτός γενικής κυβέρνησης και τα 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Αν σ” αυτά προσθέσουμε και τα 218,3 δισ. που είναι τα χρέη των ιδιωτών, τότε φτάνουμε σε ένα δυσθεώρητο χρέος των 770 δισ. ευρώ περίπου, που σίγουρα δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ» παρατήρησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής.

 

«Κάποτε υπήρχε ένας βαρόνος, ο Μινχάουζεν, ο οποίος κατάφερε τραβώντας τα μαλλιά του, να ξεκολλήσει από ένα βάλτο. Αυτό προσπάθησε και ο Πρωθυπουργός να κάνει, αλλά όπως φαίνεται, δεν τα κατάφερε» παρατήρησε με την έναρξη της ομιλίας του επί του Προϋπολογισμού του 2015, ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μίμης Ανδρουλάκης.

 

«Η Ελλάδα του 2015 είναι ξανά στην κόψη» εκτίμησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Το 2015 μοιάζει με το 2009, κυρίως στο ότι κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας το φάντασμα ενός καταραμένου συγχρονισμού πολλών πηγών ρίσκου, πολλών κρίσεων». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβήτισε την κυβερνητική επιχειρηματολογία που ανάγει την εξασφάλιση της εσωτερικής σταθερότητας στην διασφάλιση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος