Λίστα αντικειμένων
Εγγραφο του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει ανασφαλείς τους πυροσωλήνες που χρησιμοποιήθηκαν στην τραγωδία με τους νεκρούς οπλίτες στο Βόλο.
To έγγραφο αποκάλυψε η REAL NEWS και το επικαλείται σε επερώτηση που έκανε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο στο συγκεκριμένο έγγραφο, γίνεται σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στη μοιραία άσκηση δεν πληροί καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Το συγκεκριμένο έγγραφο, φέρεται να είναι κοινοποιημένο από το 1987 στην Ελλάδα. Σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας που έχει ενταχθεί στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, κάνει λόγο για «ακατάλληλα βλήματα και πυροσωλήνες οδηγούν σε νεκρούς ήρωες.
Το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στη μοιραία άσκηση δεν πληροί καμία από τις διατάξεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο βουλευτής ζητά να απαντήσουν ευθέως οι αρμόδιοι για το αν είχε τηρηθεί η διαδικασία συντήρησης στα συγκεκριμένα βλήματα και αν ολοκληρώθηκε η μυστική προανάκριση και πραγματογνωμοσύνη που διενεργείται αρμοδίως, ενώ μιλά και για την φορολόγηση στα χρήματα που δόθηκαν στην οικογένεια του θύματος.
«Από την πρώτη στιγμή όλες οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας είχαν στραφεί στον πυροσωλήνα του βλήματος. Οι περισσότεροι μίλησαν για κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα που προκάλεσε την έκρηξη.
Το έγγραφο του ΝΑΤΟ, όμως προκαλεί άλλου είδους σκέψεις. Ο συγκεκριμένος πυροσωλήνας έχει έναν πίρο, ο οποίος αφαιρείται. Αν ο πίρος κάποια στιγμή είχε αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί στη θέση του και ο χειριστής του δεν το γνώριζε, τότε το βλήμα εξερράγη πρόωρα μέσα στον σωλήνα από αυτή την αιτία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αχαΐας.
Στην ερώτηση εξάλλου που κατέθεσε προς το ΥΕΘΑ ζητά να δοθούν απαντήσεις γιατί ο ελληνικός στρατός εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί πυροσωλήνες που το ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει ανασφαλείς και γιατί το Πεντάγωνο, με βάση αυτό το ΝΑΤΟϊκό έγγραφο, προχώρησε το 1995 στην παραγγελία και προμήθεια 1,5 εκατομμυρίου νέων πυροσωλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΓΕΣ, υπάρχουν αλλά έχουν τοποθετηθεί σε παλαιότερα βλήματα;
Επίσης ο κ. Νικολόπουλος απευθύνει το ερώτημα γιατί κρατήθηκαν οι ανασφαλείς και με «ΝΑΤΟϊκή βούλα» πυροσωλήνες και γιατί κρίθηκαν υπερβολικές οι ΝΑΤΟϊκές προειδοποιήσεις και, σε συνδυασμό με τις «αιματηρές οικονομίες» που έχουν επιβληθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις αποφασίστηκε να «καταναλωθούν».
Καταλήγοντας τέλος αναφέρει «εάν δεν υπάρχει όριο ζωής των εν λόγω πυρομαχικών και κατ’ επέκταση ημερομηνία λήξης, γιατί η ποιοτική τους κατάσταση δεν παρακολουθείται συνεχώς μακροσκοπικά και μέσω φυσικοχημικών εξετάσεων στις πυρίτιδες των ενισχυτικών γεμισμάτων του».
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |