Loading...
 Start Page
Όλοι το γνωρίζουν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό χρηματοδοτικό  πρόγραμμα «κλειδώνει» το τρίτο μνημόνιο, αφού το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 παραμένει στα 12,8 δις ευρώ όπως το ΔΝΤ το υπολόγισε,  αλλά και γιατί σε αυτό πρέπει να προστεθούν περίπου και 15 δισ. που  πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Νίκος Νικολόπουλος σε max fm και ant1

«Ο Α. Σαμαράς στην θέση της επαναδιαπραγμάτευσης που χρησιμοποίησε ως προεκλογικό «όχημα» στις προηγούμενες εκλογές, τώρα βάζει  την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μάλιστα στο τέλος της χρονιάς. Αναγκαία και ικανή όμως προϋπόθεση για την αποχώρηση είναι η ρύθμιση του υπέρογκου χρέους..

Ως εκ τούτου η σπουδή του Α. Σαμαρά, να βάλει τέλος στο μνημονιακό πρόγραμμα και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας, έχει μόνο πολιτικά κίνητρα και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

Ο Α. Σαμαράς προσπαθεί  να μας ξεγελάσει ότι τερματίζεται και ο έλεγχος της τρόικας και μαζί  η πολιτική της λιτότητας» μεταξύ άλλων απάντησε, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων Δ. Αβραμίδη και Α. Βουλδή στον ant1, καθώς και στον Κ. Φλαμή στο max fm 

Σε άλλο σημείο και στην συνέχεια τόνισε πως «όλοι πια συμφωνούν ότι τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την  ιδιωτική οικονομία, παρόλα αυτά όμως οι Σαμαράς και Βενιζέλος εξακολουθούν να βάζουν και νέους φόρους.

«Ανώμαλες» καταστάσεις απαιτούν «ανώμαλες» λύσεις

«θέλω λοιπόν ξεκάθαρα να σας τονίσω ότι: οι «ανώμαλες» καταστάσεις απαιτούν «ανώμαλες» λύσεις, αφού οι ζημιές που υπέστη η οικονομία δεν είναι δυνατόν αυτόματα με μία κυβερνητική μεταβολή να επιδιορθωθούν .

Πραγματικά απαιτούνται ανατροπές, τομές, ρήξεις και δραστικές αλλαγές. Ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όπως σας είπα,  έχει φτιάξει το «νέο μύθο» του τέλους στην εποπτεία της τρόικας.

Πρόκειται για μία νέα «ουτοπία», αφού ήδη η εφαρμογή των όρων του μνημονίου υστερεί των στόχων και των συμφωνιών, όπως άλλωστε παρατηρεί και ο Γερμανικός τύπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από δύο ήρεμα χρόνια πυκνώνουν και πάλι τα σύννεφα».

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΤΟΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο Ν. Νικολόπουλος αποκάλυψε πως : «Όλοι γνωρίζουν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ, από το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «κλειδώνει» το τρίτο μνημόνιο,  γιατί το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 παραμένει (το ΔΝΤ το υπολόγισε σε 12,8 δισ. ευρώ) αλλά και γιατί σε αυτό πρέπει να προστεθούν περίπου 15 δισ. Ευρώ, που είναι το ποσό που πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ το ελληνικό Δημόσιο, διότι βεβαίως, αν φύγει τώρα, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάνει… πίστωση στην Ελλάδα.

Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό κενό μειωθούν σημαντικά, πάλι θα απομένουν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ υπολογίζοντας και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.     

Μπαίνει λοιπόν το πρώτο ερώτημα : άρα μήπως είναι «βαλτός» ο Α. Σαμαράς από τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους;

Και ένα δεύτερο ερώτημα : Πού θα βρεθεί αυτό το ποσό;

Ο Γ. Στουρνάρας, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, είχε παραδεχτεί ότι η Ελλάδα θα βγει «κανονικά» στις αγορές από το 2016. Και μόλις πρόσφατα ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε την Ελλάδα ότι : «δεν πρέπει να θεωρεί «δεδομένη» την κατάσταση στις αγορές». Με λίγα λόγια, τέτοιο ποσό, του οποίου μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος (15 δισ. ευρώ) θα πρέπει να δοθεί άμεσα, δεν μπορεί να αντληθεί από τις αγορές!!

Υπάρχει όμως και άλλο σενάριο:

Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν, ανά τακτά διαστήματα, την άλλη λύση: Να αξιοποιηθούν τα «περίπου 11 δισ. ευρώ» αδιάθετα υπόλοιπα από το «πακέτο» ανακεφαλαίωσης των ελληνικών τραπεζών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΒΑΛΕ ΧΕΡΙ» ΣΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ 11 ΔΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σχετικά με αυτά τα 11 δισ. ευρώ, το χειμώνα του 2013 έφτασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής – πληροφορίες (που φυσικά δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν) ότι ήδη η κυβέρνηση «έβαλε χέρι» σε αυτό το ποσό για να καλύψει τα άδεια κρατικά ταμεία.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ αν κάτι τέτοιο έγινε πράγματι, αν όμως πράγματι συνέβη, ό,τι λείπει από αυτά τα 11 δισ. ευρώ θα καλυφθεί εκ των υστέρων από το νέο δάνειο που θα συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο!

Ας πάρουμε όμως την υπόθεση ότι αυτά τα 11 δισ. ευρώ είναι «απείραχτα» και διαθέσιμα. Μπορεί να τα αξιοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο για τις δικές του χρηματοδοτικές ανάγκες;

Ο κ. Ντράγκι έχει αποφανθεί επ αυτού: Όχι!

Διότι πρέπει να «μείνουν κάβα» για μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ξεκινώντας από αυτές που πιθανότατα θα προκύψουν άμεσα, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ας δεχτούμε όμως ότι ο κ. Ντράγκι θα συμφωνούσε να αξιοποιηθεί ένα τμήμα αυτού του ποσού, ας πούμε 4 ή 5 δισ. ευρώ.

Πάλι απομένουν «πολλά λεφτά», που μάλιστα είναι άμεσα απαιτητά.

Η κυβέρνηση προβάλλει -αν και όχι με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση- μία ακόμη λύση:Τα πρωτογενή πλεονάσματα!

Την ίδια στιγμή όμως, ζητεί δειλά-δειλά να μειωθούν οι προβλέψεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015…

Με την αδιαμφισβήτητη γλώσσα λοιπόν των αριθμών, προκύπτει ένα νέο 3ο μνημόνιο που θα «συνοδεύει» την νέα χρηματοδοτική σύμβαση και που θα εμφανισθεί περίπου ως να είναι ωφέλιμη και υποχρεωτική.

Και θα την καθιστά υποχρεωτική πάνω απ όλα η αποχώρηση του ΔΝΤ.  

Πέραν όλων των άλλων» υπογράμμισε ο Ν. Νικολόπουλος «όπως είναι αυτονόητο η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνοδευτεί από νέες εξασφαλίσεις προς τους δανειστές, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.)

 

Γιατί λοιπόν ο κ. Σαμαράς που δίνει «απεγνωσμένη μάχη» για να μην υπάρξει νέο μνημόνιο είναι και υπέρμαχος της αποχώρησης του ΔΝΤ;

Το εύλογο ερώτημα, ύστερα από όλα αυτά, είναι το εξής:

Γιατί ο κ. Σαμαράς, που υποτίθεται πως δίνει «απεγνωσμένη μάχη» για να μην υπάρξει νέο μνημόνιο, είναι υπέρμαχος της αποχώρησης του ΔΝΤ, ενώ αυτή «κλειδώνει» το νέο τρίτο μνημόνιο;

Αξίζει να προβληματιστούμε όλοι μας με αυτό το ερώτημα» είπε σε σημερινή συνέντευξη που επίσης με παρόμοιο περιεχόμενο παραχώρησε στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στο max fm, και κατέληξε:

«Θα μας πάει «αλυσοδεμένους» ο Πρωθυπουργό σε ένα νέο μνημόνιο , που δεν θα λέγεται μνημόνιο, αλλά θα είναι πιο μνημόνιο και από το… Μνημόνιο!!

Ο κ. Σαμαράς στο «τζάμπα» θα «ευαγγελίζεται» μια «μεταμνημονιακή εποχή» με ευρωπαϊκή επιτήρηση και χωρίς το ΔΝΤ, και θα διακηρύττει «θριαμβευτικά» αλλά ψεύτικα το… τέλος των μνημονίων.

Ευρωπαικό υπέρ – μνημόνιο!!!

Οι Ευρωπαίοι Μερκελιστές δανειστές τέλος, πολύ πριν  από τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να θυμίσω πως είχαν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από τη «βρόμικη δουλειά» της τρόικας και των (εθνικών) μνημονίων και είχαν αρχίσει να υπόσχονται το πέρασμα σε μια ευρωπαϊκή, θεσμική και νομιμοποιημένη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες επιτήρηση όλων των χωρών, με βαθμούς σκληρότητας προσαρμοσμένους στα οικονομικά στοιχεία κάθε χώρας, πρόκειται για το νέο το ευρωπαϊκό «υπερ-μνημόνιο».

Πιστεύω ότι είναι πολύ φανερό,  γιατί ο Α. Σαμαράς θέλει να φύγει το ΔΝΤ… Από το Δεκέμβριο και ύστερα (οπότε λήγουν οι αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις δόσεων από ευρωπαϊκής πλευράς) εάν υπάρχει η νέα τρόικα με άλλη μορφή και οι αξιολογήσεις (που κανείς μας δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη ότι θα συνεχιστούν) τότε θα να περιβληθούν με το  «μανδύα» μιας «πολιτισμένης» ευρωπαϊκής επιτήρησης. Αυτό το «προϊόν»» είπε ο Ν. Νικολόπουλος  στον Κ. Φλαμή «θέλει να μπορεί να το πουλήσει στο εθνικό ακροατήριο πριν εκπνεύσει ο χρόνος των κρίσιμων διαδικασιών για την προεδρική εκλογή και με αυτό το προεκλογικό όχημα να το προσφύγει στο εκλογικό σώμα. Γι’ αυτό πιέζει οι συζητήσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό να ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου, ώστε το… προς πώληση «πακέτο» να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Και άρα τα σπουδαία από «Κουτσοφλέβαρο» ή δ΄ άλλως ο Μάρτης θα είναι γδάρτης!!!»

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος