Loading...
 Start Page
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ , ΠΕΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ (ΣτΕ) ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΣΚ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εξεδόθη στις 14 Ιουνίου και, έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που είχαν επιβληθεί δυνάμει του Ν.4093/2012, πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή από την πολιτεία.

Η επιλογή της κυβέρνησης να συμμορφώνεται επιλεκτικά με δικαστικές αποφάσεις που  κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών διαφόρων επαγγελματικών τάξεων, καθ’ υπαγόρευση των καλουμένων ως δανειστών μας, μαρτυρά προδήλως την εκχώρηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας σε αυτούς(δανειστές), γιατί αυτοί επέλεξαν- όπως οι ίδιοι διαλαλούν και δημοσίως- να αποκατασταθούν οι αποδοχές των δικαστικών και των μελών του κυρίου προσωπικού του ΝΣΚ και, όχι των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής , ταυτιζόμενο απόλυτα με το δίκαιο  αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών , περί εφαρμογής της απόφασης του (ΣτΕ)με τον ίδο τρόπο που εφαρμόστηκε η απόφαση του μισθοδικείου για τους δικαστές και τα μέλη του ΝΣΚ,   παρενέβη κοινοβουλευτικά  δια της ακολούθου  ερωτήσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος του κ.Ν.Νικολόπουλος , προς τον Πρωθυπουργό , τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Υπουργό οικονομικών και τον Υπουργό εθνικής άμυνας.  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

Θέμα: Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε η απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστές και τα μέλη του ΝΣΚ.

Καψώνι φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση στους ένστολους ήρωες  (στρατιωτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς) αφού το πρωί στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε ότι ‘’αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα’’ (που θα αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2015) ώστε η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που απαιτείται για την καταβολή εν ευθέτω χρόνο των αναδρομικών, αλλά το απόγευμα «πηγή» του ίδιου υπουργείου ισχυριζόταν ότι ’’θα επανεξεταστεί όλο το μισθολόγιο των στρατιωτικών με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτή η παλινωδία οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν  ότι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού -πρώτα και πάνω από όλα- υπάρξει συζήτηση και με το ΠΑΣΟΚ! (Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πότε θα πάρουν αυτά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί!).

Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κόμμα Ανατροπής ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών και με την παρούσα Κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόσθηκε η απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστές και τα μέλη του ΝΣΚ όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση στο Ν.4270/2014.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση  τροπολογία καλύπτει όλες τις παραμέτρους, και κατ’ αντίστοιχο τρόπο πρέπει να γίνει η ρύθμιση και για του στρατιωτικούς. Άμεση επαναφορά μισθών (επομένως και συντάξεων) και επιδομάτων. Αναδρομικά από 1.8.2012 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Επειδή δικαιολογίες περί προϋπολογισμού, διαφορετικότητας των αποφάσεων ή άλλης επιχειρηματολογίας απλά δεν υπάρχουν.

Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει πλέον τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και των αποστράτων μελών τους και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που τους απασχολούν, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε, με σοβαρότητα και όπως αρμόζει στην αποστολή και στον εθνικό τους ρόλο.

Επειδή επιπλέον πολύ συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ‘’δεν υπάρχουν πιστώσεις στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση για τους ενστόλους εκδόθηκε εντός του 2014 και κυρίως λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18 που θέτει ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών. Κάτι που αντίθετα είχε προβλεφθεί για την αποκατάσταση του μισθολογίου των δικαστικών’’.

Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η απόφαση κάνοντας χρήση διατάξεων του Συντάγματος αναδεικνύει ως υποχρέωση της Πολιτείας την «αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών». Από τότε, δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πάσης φύσεως μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν περιγραφεί απίστευτα σενάρια ερμηνείας και υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ, προκειμένου ο καθένας να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του (αναγνωσιμότητα, κοινωνικό αυτοματισμό, πρόβλεψη, αυτοπροβολή, πανικό κλπ). Μειώσεις  έως και 20%, ομόλογα, αναδρομικά 3 μηνών, πάγωμα και ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών, δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας, είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν διακινηθεί όλο αυτό το διάστημα, δημιουργώντας σύγχυση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Επειδή η πολιτική της λιτότητας πρέπει επιτέλους να ανατραπεί συνολικά και για όλους όσοι έχουν πληγεί από αυτήν.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός, ο Υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, ο Υπ. Οικονομικών και ο Υπ. Εθνικής Αμύνης:

 1. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση σας καταρτίζει νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες με σχετικό σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση των μισθών  για αυτές τις ομάδες και έτσι να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των περικοπών;
 2. Θα γίνει ή όχι επαναφορά των ειδικών αυτών αμοιβών στα προ μνημονίου επίπεδα;
 3. Ποιο είναι το τελικό ποσό που θα επιστρέψει σε δικαστές και στρατιωτικούς, οι οποίοι δικαιώθηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012;
 4. Ποιος είναι ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών και της επαναφοράς των μισθών και των συντάξεων στα προ του κοψίματος επίπεδα;
 5. Τι θα γίνεται με τη πιθανή θετική έκβαση και άλλων προσφυγών (πανεπιστημιακών, διευθυντών ΕΣΥ και διπλωματών);
 6. Το εφάπαξ βοήθημα που έλαβαν οι στρατιωτικοί, θα αφαιρεθεί από την απαίτησή τους;

 

 Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος