Loading...
 Start Page
ΧΡΙ.Κ.Α.: ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης ο Έλληνας παραγωγός και εξαγωγέας

να πληρώνει εξ ιδίων την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας».

 

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής, τις προηγούμενες μέρες, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συναντήσεων με παραγωγούς και εξαγωγείς πυρηνόκαρπων φρούτων και οπωροκηπευτικών, προκειμένου να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ζήτημα που έχει προκύψει εξαιτίας της υπερπαραγωγής και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, όπου γίνονταν εξαγωγές. Μετά την εξαντλητική ενημέρωση που είχε ο Νίκος Νικολόπουλος και οι συνεργάτες του όπως είχε δεσμευτεί,  πήγε το θέμα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στους αρμοδίους Υπουργούς.

Σήμερα και μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Βουλή από τον Ν. Νικολόπουλος πρόεδρο του ΧΡΙ.Κ.Α. ο υπεύθυνος Αγροτικού του ΧΡΙ.Κ.Α. Γ. Στασινός δήλωσε :

Η ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών από την Ρωσία στην εξαγωγή φρούτων από την Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμα, πιο μεγάλο, πλήγμα τόσο στην εγχώρια αγροτική παραγωγή όσο και στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Ειδικά για τα ελληνικά ροδάκινα – βερίκοκα και  όλα τα λοιπά οπωροκηπευτικά, που αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα εξαγώγιμο προϊόν, θα σημάνει την καταστροφή. Αρκεί να τονισθεί πως το 41% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή ροδάκινων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την μείωση της τιμής από 40 λεπτά στα 20-25 λεπτά φέτος!!  Εύκολα καταλαβαίνει κανείς που θα φτάσει η τιμή τους και ότι στις χωματερές θα «οδηγηθεί» μεγάλο μέρος προϊόντων»!! κατέληξε ο υπεύθυνος αγροτικού του ΧΡΙ.Κ.Α.

Η Κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να εξασφαλίσει την αποζημίωση

των ροδακινοπαραγωγών

«Η συγκυβέρνηση έπρεπε από μέρες να έχει αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα, δια της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής Νίκος Νικολόπουλος και συνέχισε:

«Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες καλούμε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, έστω την ύστατη ώρα να αναλάβουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες -με πρώτη από αυτές  την μετάβαση του αρμοδίου Υπουργού στην Μόσχα- για να υπερασπιστούν τον μόχθο των παραγωγών και την αγροτική οικονομία.

Ζητάμε να καταθέσει άμεσα αίτημα στην Κομισιόν για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης της κρίσης και από τον αρμόδιο Επίτροπο».

Εξάλλου στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο Πρόεδρος του ΧΡΙ.Κ.Α. Ν. Νικολόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ αρχήν την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και εν συνεχεία όλων των παραγωγών που πλήττονται από το «εμπάργκο – απάντηση» της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Ο Ν. Νικολόπουλος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίσης επισημαίνει ότι : «Μετά το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ρωσία υπάρχουν ήδη αντίποινα που πλήττουν τον ελληνικό αγροτικό τομέα. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές επιχειρήσεις να «κινδυνεύουν» να μην μπορούν  να υλοποιήσουν συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η κάθε μια.

Υπενθυμίζει με την ερώτηση του, ακόμη ότι οι εξαγωγές προς την Ρωσία φτάνουν τα 400 εκ. ευρώ και ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 20η θέση των χωρών προορισμού των εξαγωγών μας, ενώ αποτελεί και έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα αγροτικά προϊόντα.

Καταληκτικά υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης ο Έλληνας παραγωγός να πληρώνει εξ ιδίων την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας να έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά εκστρατεία για την προώθηση των γαλλικών ροδάκινων, καθώς επίσης η Ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών να ζητά κατά τη συνεδρίαση της ισπανο-γαλλο-ιταλικής ομάδας συνεργασίας, την κατάθεση από κοινού αιτήματος στην Κομισιόν, για την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κρίσεων στην παραγωγή πυρηνόκαρπων της ΕΕ.

Σχετικό βίντεο : Να εξασφαλιστεί (μέσω Ε.Ε) η αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία http://youtu.be/kHS4RzXcd8E

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος