Loading...
 Start Page
Στην «Κολομβία» των Βαλκανίων το επίσημο κράτος λειτουργεί ως «ντίλερ» των διαχρονικών Εθνικών εργολάβων . Η στημένη «κούρσα» του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΔΙΕ.

Τα τελευταία 4 χρόνια συστηματικώς και κλιμακούμενα οι κυβερνώντες μετατρέπουν την Ελλάδα σε Κολομβία των Βαλκανίων. Πώς άλλως μπορούν να απαντηθούν οι ανίερες πρακτικές  που υιοθέτησε η Ελληνική Πολιτεία στο διαγωνισμό του ΟΔΙΕ υπό την αιγίδα του ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση της διαχείρισης του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, προκειμένου να αβαντάρει την εταιρεία intralot.

Η έστω και πρόσκαιρα ανταγωνίστριες εταιρείες της Intralot,  κυριολεκτικά τα είδαν όλα !!

Είδαν άρτιες δεσμευτικές προσφορές να χαρακτηρίζονται ως μη δεσμευτικές, είδαν εμπρόθεσμες προσφορές να καθίστανται εκπρόθεσμες σύμφωνα με το ρολόι του ΤΑΙΠΕΔ, είδαν κατασκευασμένα δυσθεώρητα  χρωστούμενα του ΟΔΙΕ προς την intralot, είδαν πρώην στέλεχος αδελφής εταιρείας της intralot να διορίζεται Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ   και πολλά άλλα.

Το μόνο που δεν είδαν ήταν ο ΕΣΚΟΜΠΑΡ σε ρόλο διορισμένου διαπραγματευτή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αρνούμενο διαχρονικά τη συνθηκολόγηση με την Εθνική Διαπλοκή, φέρνει το ζήτημα στη Βουλή δια του Προέδρου του Νίκου Νικολόπουλου, αναδεικνύοντας τη «σαπίλα της φάμπρικας» των αποκρατικοποιήσεων .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως :

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κοινοποίηση: Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου – Εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα

Θέμα: Στημένη κούρσα για τον ΟΔΙΕ;

Ένα συγκλονιστικό παρασκήνιο στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (ΟΔΙΕ), έρχεται να αναδείξει την Ελλάδα σε  «Κολομβία» των Βαλκανίων.

Την ώρα που οι Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και Γιάννης Εμίρης (μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, η επενδυτική εταιρία Global Family Partners «έμπαινε» στη διεκδίκηση της διαχείρισης του Ιπποδρομιακού στοιχήματος με δεσμευτική προσφορά.   Η εν λόγω  προσφορά κατέστη τεχνηέντως και δολίως ως μη δεσμευτική , προκειμένου όπως μαρτυρά και η πορεία του διαγωνισμού , τελικώς την κούρσα του ΟΔΙΕ να την κερδίσει «ανίδρωτα» η εταιρεία intralot συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη.

Πέραν όμως της ατυχήσασας Global Family  Partners που «εξορίστηκε πρόωρα» , του διαγωνισμού μέχρι ενός σημείου μετείχε και ο Γαλλικός όμιλος PMU , ο οποίος εξωθήθη σε αποχώρηση , κληθείς να αντιμετωπίσει μια συστάδα τεχνητών εμποδίων, όπως αποκαλύπτει το διαφωτιστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φώτη Κόλλια στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Euro2Day”.  

Συγκεκριμένα , οι Γάλλοι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με μια απαίτηση της intralot απέναντι του ΟΔΙE ύψους 25.000.000€,  η οποία αμφισβητείται από τον οργανισμό   χλιαρό τω τρόπω , γεγονός που υποτιμά αφενός την αξία της διαχείρισης του Ιπποδρομιακού στοιχήματος εν τοις πράγμασι, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να περάσει και στην προσφορά και αφετέρου η intralot θα πληρώσει ως έναν βαθμό δια μέσω συμψηφισμού.

Η κολάσιμη αυτή μεθόδευση καταφανέστατα εκδηλώνεται σε αγαστή συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και τούτο τεκμαίρεται από το γεγονός ότι Ο ΟΔΙΕ έχοντας σωρεύσει ζημιές περί τα 200.000.000€ , σε συμφωνία που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός του τεράστιας αξίας ακινήτου στο Μαρκόπουλο, με επισπεύδουσα την Intralot ΙΝΛΟΤ -1,08%, δηλαδή τον μοναδικό τυπικά «εμπρόθεσμο» υποψήφιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα!!!Έντονα αντιδρά η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ),  η οποία καταγγέλλει ότι μέσω των όρων του διαγωνισμού ουσιαστικά καταργούνται οι ελληνικές ιπποδρομίες.

Από την πρώτη στιγμή οι συμμετέχοντες θεωρούν άνιση τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αφού η Intralot εμφάνισε χρωστούμενα σ’ αυτούς από τον ΟΔΙΕ με τιμολόγια για υπηρεσίες γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα το «Ποντίκι»- που έχουν αμφισβητηθεί. Μάλιστα, όπως λένε οι συμμετέχοντες, ενώ σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν καταγγελίες και φάκελος που ήδη εστάλη σε Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα.

Ο ΟΔΙΕ έχει συσσωρεύσει ζημίες περί τα 200.000.000 ευρώ και υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν η οποία επιβάλλει την έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός του τεράστιας αξίας ακινήτου στο Μαρκόπουλο, με επισπεύδουσα την Intralot ΙΝΛΟΤ -1,08%, δηλαδή τον μοναδικό τυπικά «εμπρόθεσμο» υποψήφιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα!!!

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ γνώριζε εδώ και μήνες πως η Intalot ενδέχεται να πληρώσει για το ιπποδρομιακό στοίχημα μέσω των απαιτήσεων που έχει από τον ΟΔΙΕ, ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ. Η Intralot ΙΝΛΟΤ -1,08% είχε κοινοποιήσει στο Ταμείο τα εξώδικα. Τώρα εμφανίζεται ως επισπεύδουσα πλειστηριασμού για το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ. Η διοίκηση της εισηγμένης γνωρίζοντας  πως αν αρχίσει η διαδικασία εκκαθάρισης τότε θα άλλαζε  και η σειρά προτεραιότητας για τους πιστωτές, έσπευσε να αβαντάρει την  επισπεύδουσα intralot.

Την ίδια ώρα με μια  διευκρινιστική επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ- με ημερομηνία 7 Aυγούστου 2014- το επενδυτικό σχήμα, η Global Family Partners επισημαίνει ότι η προσφορά τους δεν είναι μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος και υπογραμμίζουν την δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην εξαγορά της Άδειας στο προτεινόμενο ή μεγαλύτερο ποσό, βασιζόμενοι στις διαπραγματεύσεις στις οποίες θα πρέπει να τους καλέσει το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν.

Το ΤΑΙΠΕΔ που έκανε ότι μπορούσε για "να μην δει" την προσφορά τής Global Family Partners, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποδύεται την στρουθοκάμηλο σε βάρος των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου και την ώρα που ματώνουν οι Έλληνες πολίτες από τον βαριά -στα όρια της απανθρωπιάς- φορολογία, η οποία συνοδεύεται από ευρηματικά προσωρινά χαράτσια που τελικά γίνονται μόνιμα.

Μαθαίνουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ βάζοντας διάφορα προσκόμματα "κατάφερε" να εξουδετερώσει και τους Γάλλους της PMU οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

 Η πλήρης απάλειψη από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ της υποβολής δεύτερης προσφοράς από το Global Family Partners εγείρει ερωτήματα, καθώς έτσι θεωρείται εκ των πραγμάτων ως αποκλεισμένη, παρά το όποιο ύψος της (σημ: πληροφορίες λένε πως η προσφορά ανέρχεται πέριξ των 40 εκατομμυρίων ευρώ) και τις προοπτικές που αυτό μπορεί να διανοίγει, συγκριτικά δε και με την μοναδική δεσμευτική προσφορά που τελικώς έκανε αποδεκτή το Ταμείο, κύκλοι του οποίου μετέδιδαν ότι «η πρόταση του Global Family Partners κατατέθηκε εκτός διαδικασίας, καθώς το συγκεκριμένο fund δεν συμμετείχε στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού». 

Ακόμη κι αν δεν συμμετείχε στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, όταν είσαι το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ενός χρεοκοπημένου κράτους δεν μπορείς να την αγνοήσεις.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει και η Global Family Partners στην νέα διευκρινιστική επιστολή της στο TAΙΠΕΔ και την οποία κοινοποίησε στον Τύπο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ GLOBAL FAMILY PARTNERS

-Είμαστε έτοιμοι να σας παρέχουμε οποιαδήποτε εγγύηση και να διασφαλίσουμε τους εργαζόμενους μετά την πώληση της αδείας

Σε συνέχεια της προσφοράς της 31ης Ιουλίου του 2014 για την απόκτηση της Άδειας του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος στην Ελλάδα, η εταιρεία Global Family Partners υπέβαλε μία διευκρινιστική επιστολή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες που ενδιαφέρουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Ελληνικού Ιπποδρόμου. Η επιστολή περιλαμβάνει τις παρακάτω διευκρινίσεις:

Η προσφορά μας δεν είναι μία έκφραση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην τρέχουσα διαδικασία του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη. Είναι μία δέσμευση στο να προχωρήσουμε με την εξαγορά της Άδειας στο προτεινόμενο ή μεγαλύτερο ποσό, βασιζόμενοι στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα πρέπει να μας καλέσουν να συμμετάσχουμε.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας (ΤΑΙΠΕΔ) για να οριστικοποιήσουμε και να κλείσουμε τη συμφωνία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά σας.

Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να σας παρέχουμε οποιαδήποτε εγγύηση μπορεί να κρίνετε εσείς απαραίτητη.

Έχουμε διαβάσει την επιστολή που εστάλει  από κοινού από τα 3 συνδικάτα του Ελληνικού Ιπποδρόμου (ElDlE, EPDI, SADII) σε εσάς και στα μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες όλων εκείνων που η επαγγελματική τους ζωή σχετίζεται με τον Ελληνικό Ιππόδρομο, και πιστεύουμε ότι η προσφορά μας είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την συνέχισή της μετά την πώληση της Άδειας.

Οι νομικοί μας σύμβουλοι είναι βέβαιοι ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει την εξουσία να την εξετάσει ως έγκυρη, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί το καλύτερο από οικονομικής άποψης για το Ελληνικό κράτος. Το επιχείρημά μας υποστηρίζεται από το γεγονός ότι, αν η δεσμευτική μας προσφορά απορριφθεί, θα υπάρχει μία μόνο δεσμευτική προσφορά εξαλείφοντας έτσι αποτελεσματικά κάθε ανταγωνισμό για την απόκτηση της Άδειας.       

Σημειώστε πως τα έσοδα του ΟΔΙΕ, του οργανισμού που διοργανώνει σήμερα τις ιπποδρομίες, από στοιχηματισμό το 2011 ήταν κοντά στα 124 εκατ. ευρώ, το 2012 υποχώρησαν στα 84 εκατ., το 2013 περιορίστηκαν περαιτέρω στα 65 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό ο οποίος μέχρι προ διετίας μοίραζε στους διάφορους φορείς το 93% των συγκεκριμένων εσόδων. Έτσι, για παράδειγμα, το 2012 στον ΟΔΙΕ έμειναν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όταν μόνο τα έξοδα προσωπικού ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Επειδή ο Δ.Σ. του Ταμείου βρίσκεται, πλέον, σε δύσκολη θέση, την ίδια ώρα που έγινε η αλλαγή ηγεσίας, πρέπει να  ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό, από τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ή με τους απερχόμενους.

Επειδή για να αποφασίσει, όμως  πρέπει ούτως ή άλλως να λάβει την αποτίμηση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή,

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί:

 • Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα ή η «Κολομβία» των Βαλκανίων;
 • ·         Γιατί στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος έδιωξε τους Γάλλους της PMU με κάθε είδους προσκόμματα και τώρα κάνει πως δεν βλέπει την προσφορά της Global Family Partners;
 • Γιατί ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών στο μεταξύ διόρισαν Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ πρώην στέλεχος της Intracom, με την "αδελφή" Intralot να έχει "επιτύχει" να είναι η μόνη που υπέβαλλε δεσμευτική προσφορά;
 • Είναι γεγονός ότι οι κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα έχουν στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων για στοιχηματισμό σε διεθνείς ιπποδρομίες και ελάχιστα ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του ελληνικού ιπποδρόμου;
 • Που οφείλεται η κατρακύλα που καταγράφει ο ΟΔΙΕ τα τελευταία πέντε χρόνια;
 • Γιατί υπήρξε τόσο έντονο παρασκήνιο που τελικά προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος αλλά και άλλων ιπποδρομιακών φορέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» του ελληνικού Ιπποδρόμου;
 • Αληθεύει ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι με τέτοιον τρόπο διατυπωμένοι, ώστε οι ιδιώτες που θα αναλάβουν για 20 χρόνια τον ΟΔΙΕ θα μπορούν να λειτουργούν το ιπποδρομιακό στοίχημα χωρίς να έχουν την υποχρέωση να διεξάγουν ούτε μία ελληνική ιπποδρομία, θέτοντας σε κίνδυνο 2.500 οικογένειες που ζουν από τον ελληνικό Ιππόδρομο;
 • Τελικά θα υπάρξει ρητή υποχρέωση προς τον επενδυτή για συνέχιση των ελληνικών ιπποδρομιών από την πρώτη κιόλας ημέρα πώλησης του αμοιβαίου στοιχήματος, κάτι που θα έπρεπε, να αποτελεί αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού κράτους;
 • Γιατί ο διαγωνισμός σέρνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου είχε ως αποτέλεσμα οι ελληνικές ιπποδρομίες να έχουν απαξιωθεί σε σημείο, που ακόμα και το ζωικό δυναμικό έχει περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολη η διεξαγωγή αγώνων;
 • Γιατί ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πασχάλης Μπουχώρης, συμμετείχε στο 5o DIGITAL WORLD FORUM 2005 της Strategic στις 7 Ιουλίου 2005 με θέμα "Ενισχύοντας την Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη;
 • Εάν η δεσμευτική προσφορά της GLOBAL PARTNERS απορριφθεί τότε με μία μόνο δεσμευτική προσφορά θα υπάρχει ανταγωνισμός για την απόκτηση της Άδειας;
 • Πώς είναι δυνατόν κ. Σαμαρά και κ. Χαρδούβελης  την ώρα που η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΔΙΕ, ενώ στο μεταξύ έχει βγει εκτός με μεθοδεύσεις που προκαλούν την κοινή λογική ο γαλλικός όμιλος PMU να μην γίνεται αποδεκτή η προσφορά της επενδυτικής εταιρία Global Family Partners;
 • Τελικά οι απαιτήσεις λέγεται πως περιορίστηκαν στα 2.5 εκ. ευρώ, αληθεύει;
  • Οι Γάλλοι-γράφει ο Φώτης Κόλλιας- αποσύρθηκαν στο παρά πέντε αφού είχαν προσπαθήσει επί μήνες να πείσουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να περιορίσει τις απαιτήσεις για το ετήσιο μίσθωμα που πρέπει να πληρώνουν για τις εγκαταστάσεις, τότε έσπευσαν να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους στα 2,5 εκ.; .
  • Αληθεύει ότι το μίσθωμα, το ΤΑΙΠΕΔ το ξεκίνησε με απαίτηση (με βάση εισηγήσεις εγχώριων συμβούλων) που προσέγγιζε τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως;
  • Γιατί ξεκίνησε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από τόσο υψηλό μίσθωμα όταν γνώριζε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ενοίκιο τόσο μειώνεται η αξία της 20ετούς σύμβασης παραχώρησης που θα υπέγραφε για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος