Loading...
 Start Page
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διεξήχθη σήμερα η συνέντευξη Τύπου του συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, στόχος της οποίας, ήταν να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις για τις 15 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες έχασαν εν μία νυκτί τις αποταμιεύσεις τους, εξαιτίας του PSI, το Μάρτιο του 2012.

Παρεμβάσεις με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων προέβησαν με χρονική σειρά, η Βουλευτής της Ν. Δ κ. Ντόρα Μπακογιάννη,(με γραπτό μήνυμά της), η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη , ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής , συγγραφέας κ. Μίμης Ανδρουλάκης ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψείρας και ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάρις Μουτσινάς.

Μετά τις ομιλίες, του προέδρου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων, Γιάννη Μαρινόπουλου και Γιάννη Τσολιά, οι οποίοι αφενός κατέστησαν σαφές ότι η αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, θα ανοίξει το δρόμο για να επανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του κράτους και εν γένει του πολιτικού συστήματος και αφετέρου παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία για τις ζωές των 200 χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι μετά το ακούσιο κούρεμα των οικονομιών τους δεν έχουν που την κεφαλήν κλίναι (σ.σ επισυνάπτεται ξεχωριστό δελτίο τύπου), ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου. Αρχικά παρουσιάστηκε μήνυμα της πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο προβαίνει σε τέσσερις βασικές επισημάνσεις για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

«Πρώτον, με την απόφαση του 2012 για το PSI και το αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων φυσικών προσώπων, επλήγη ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Δημιουργήθηκε τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Δεύτερον, όλοι εσείς, οι μικροεπενδυτές, σήμερα τιμωρείστε. Τιμωρείστε γιατί πέρα από την αναγκαστική απομείωση των χρημάτων σας (κούρεμα στις αποταμιεύσεις μέσω ομολόγων), υφίστασθε και όλες τις παράλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, τις οποίες υφίσταται ανεξαιρέτως κάθε Έλληνας πολίτης Τρίτον, τα δύο αυτά χρόνια που πέρασαν από τον ξαφνικό “θάνατο” των καταθέσεών σας, έχετε γίνει δέκτες διαφόρων προτάσεων και υποσχέσεων για λύση σ’ αυτό το πολιτικό πρόβλημα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τέταρτον, από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις του απορρίπτει τα αιτήματά σας, τα δικαστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη δικαιώνουν τους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και υπέστησαν απώλειες ανάλογες με τις δικές σας. Και αυτό κατά την γνώμη μου εγείρει μεγάλο ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για το ελληνικό κράτος».

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία κατά την τοποθέτησή παρουσίασε τη τροπολογία που πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση σημαντικού μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI τα φυσικά πρόσωπα-κάτοχοι τίτλων, με επίκεντρο τους μικροομολογιούχους για ζημία εως το ποσό των 100.000 ευρώ, που αποζημιώνονται στο ακέραιο. Τόνισε ότι προέχει «να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και, αν αυτό είναι δυνατόν, η πληγείσα αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού Κράτους και της δημοκρατικής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας έναντι των πολιτών». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη πρόκληση η σημερινή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανταποκριθεί. Εδώ δε μπορεί να υπερασπίσει απέναντι στην Τρόικα ακόμα και τον αριθμό των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα που έχει νομοθετήσει. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Μόνο μια άλλη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, η αυριανή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επιχειρήσει το ζητούμενο». Επεξεργαστήκαμε, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων, την καλύτερη δυνατή στις παρούσες συνθήκες λύση αποκατάστασής τους και την αποτυπώσαμε στην τροπολογία.

Αμέσως μετά μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η σοβαρότητα ενός κράτους διασφαλίζεται με τη δυνατότητά του να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. Η έκδοση ομολόγων αποτελεί την κορυφαία οικονομική υπευθυνότητα ενός σοβαρού κράτους. Εάν ένα κράτος δεν είναι συνεπές προς τους ομολογιούχους του στην πραγματικότητα θέτει υπό αμφισβήτηση όλη του την αξιοπιστία για το μέλλον: ποιος θα το εμπιστευθεί, αγοράζοντας ομόλογά του; Βέβαια, η οικονομική κρίση με την επιλεκτική χρεοκοπία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επέφερε συνέπειες, μία από τις οποίες ήταν και το γνωστό ως “haircut” των ομολόγων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να χάσουν την περιουσία τους την οποία επένδυσαν σε ομόλογα. Εφόσον το κράτος δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποζημιώσει τους ομολογιούχους θα πρέπει να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη μέσω της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ή με άλλου τύπου φορολογικές ελαφρύνσεις.»

Ακολούθησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, εξήγησε, ότι δεν παρίσταται στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «θέλω να υπενθυμίσω σε εσάς και τα μέλη σας, πως οι θέσεις μου για το θέμα είναι γνωστές, εδώ και πολύ καιρό, χωρίς λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Ο κ. Κακλαμάνης είπε επίσης, ότι θα προσπαθήσει στα πλαίσια του κόμματος του, να βοηθήσει «ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί και που θεωρώ, ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία». Υπογράμμισε σε, δε, ότι η αποκατάσταση της αδικίας, θα μπορούσε να προέλθει ακόμη κι από το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την έννοια ότι ένα μέρος του θα μπορούσε να διαμοιραστεί στους μικροομολογιούχους και σε βάθος πενταετίας, να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση».

Στη συνέχεια παρενέβην ο ανεξάρτητος βουλευτής, συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος πρότεινε «τη συνέχιση της προσπάθειας με τη συγκρότηση μιας συμβουλευτικής επιτροπής γύρω από το προεδρείο στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οικονομολόγοι και νομικοί ώστε σύντομα να φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή μια οριστική πρόταση."

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ.Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε, ότι είναι σταθερή και δεδομένη η υποστήριξη του ΚΚΕ, απέναντι στη διπλή επίθεση που δέχονται οι μικροομολογιούχοι. Τόνισε επίσης, «εμείς λέμε ότι οι μικρομοολογιούχοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι καταθέτες των 100 χιλιάδων ευρώ, των οποίων οι καταθέσεις προστατεύονται» και εξήγησε, ότι «η περίπτωση των μικροομολογιούχων επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι δε μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σ’ αυτό το κράτος.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος, υποστήριξε, «ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds, καθώς επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους σε πενταετή και δεκαετή ομόλογα, χωρίς να τα επαναδιαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά». Και πρόσθεσε: ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ομολόγων ειδικού σκοπού, «τα Ομόλογα Αντικατάστασης», τα οποία θα αντικαθιστούν όλες τις κατηγορίες ομολόγων οι οποίες υπέστησαν κούρεμα».

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ.Θωμάς Ψείρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «επιβάλλεται λοιπόν η εξεύρεση λύσης για την αποκατάσταση της ζημίας. Είναι ζήτημα που τελικά αφορά την εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Δηλαδή είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας.Η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε σχετική τροπολογία με την οποία σκοπείται η πλήρης αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων. Είναι ανάγκη σύντομα σε συνεννόηση με τους μικροομολογιούχους να δοθεί λύση που θα διασώσει το αποταμίευμά τους. Τα κόμματα πρέπει τώρα να δεσμευτούν. Η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει για δίκαιη λύση.

Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ.Πάρις Μουτσινάς, σημείωσε, ότι οι άνθρωποι αυτοί «τιμωρήθηκαν» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ελληνικό κράτος με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της επένδυσής τους, και εξήγησε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο αγώνας όλων μας μέχρι την τελική τους αποκατάσταση».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος